BM’den Türkmenler için katliam uyarısı

Güncelleme Tarihi:

BM’den Türkmenler için katliam uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 00:36

BM Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov, Irak’ta terör örgütü IŞİD’in kuşattığı Türkmen kasabası Amerli’deki durumla ilgili yayımladığı mesajında, oradaki insanlara yönelik muhtemel bir katliamın engellenmesi için derhal harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Irak’ta terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kuşattığı Amerli kasabasındaki 20 bin Türkmenin durumuyla ilgili Birleşmiş Milletler’den katliam uyarısı geldi. BM Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov mesajında, “Amerli’deki halkın içinde bulunduğu durum umutsuz ve oradaki insanlara yönelik muhtemel bir katliamın engellenmesi için derhal harekete geçilmesini gerektiriyor. Irak hükümetine ablukayı hafifletmesi için elinden geleni yapması ve kasaba sakinlerinin hayat kurtarıcı insani yardım almaları veya onurlu bir şekilde tahliyelerini sağlaması çağrısında bulunuyoruz. Irak’ın müttefikleri ve uluslararası topluluk, insani bir trajediyi önlemek için yetkililerle birlikte çalışmalı” dedi.
Nüfusunun büyük çoğunluğu Şii Türkmen olan Amerli kasabası Irak’ın başkenti Bağdat’ın 180 km kuzeyinde, Kerkük kentinin ise güneyinde yer alıyor. Kasaba 18 Haziran’da tamamen IŞİD güçlerinin kuşatması altına girdi. Amerli’nin etrafındaki 34 köy de IŞİD’in eline geçti. İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Amerli sakinlerinden Doktor Ali Elbayati, “Musul saldırısından sonra Amerli’nin çevresindeki bütün Türkmen köyleri IŞİD’in eline geçti. İnsanları öldürüp cesetlerini görülsün diye köylerin dışına attılar” dedi.

‘TAMAMEN UNUTULDUK’

Irak Türkmen Cephesi’nin İngiltere temsilcisi Sündüs Abbas, Sincar’da (Şengal) olduğu gibi Amerli’ye de Batı ülkelerinin müdahale etmesi için bir kampanya yürütüyor. BBC’ye demeç veren Abbas “Daha ne kadar bekleyebiliriz. Uluslararası toplumun bu kasabanın acilen yardıma ihtiyacı olduğunu anlaması ve harekete geçmesi için kaç çocuğun ölmesi daha ne kadar acı çekilmesi gerekiyor? Tamamen unutulduk” diye konuştu. Irak’ta önde gelen Şii din adamlarından Büyük Ayetullah Ali el Sistani de, Amerli konusunda endişelerini dile getirmişti.

Haberin Devamı

Amerli’deki 20 bin Şii Türkmen iki ayı aşkın süredir örgütün kuşatması altında yaşam savaşı veriyor. Kasabaya yardım ancak Irak askeri helikopterleri yoluyla ulaştırılabiliyor.

Şam rejimi kuzeydeki son kalesini kaybetti

Suriye’nin Rakka vilayetindeki rejime ait Tabka Hava Üssü dün IŞİD örgütünün kontrolüne geçti. IŞİD’in hava üssünü ele geçirmesinden sonra çok sayıda rejim askerini öldürdüğü ve esir aldığı kaydedildi. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) ile Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) de IŞİD’in Tabka Hava Üssü’nü ele geçirdiği yönündeki haberleri doğruladı. Söz konusu hava üssünün rejimin kuzeydeki son “askeri noktası” olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde bu üsse yönelik saldırıda IŞİD ağır kayıp vermişti. Hatta Türkiye’yi “Atatürk Barajı’nı kapatmakla” tehdit eden örgütün basın sorumlusu Ebu Musa’nın da bu saldırıda öldüğü bildirilmişti. Terör örgütü IŞİD, bu ayın başında Rakka’nın Ayn İsa köyü yakınlarında bulunan rejime ait 93’üncü Tümen’in bulunduğu kara üssünü de ele geçirmişti. Öte yandan LCC, IŞİD’in Suriye’nin Deyru’z Zor kentinin Şuaytat bölgesinde, aralarında çocukların da yer aldığı 20 kişinin başını keserek infaz ettiğini bildirdi.

Tuzhurmatu’ya saldırı başlattılar

AMERLİ’de yaşayan 20 bin Türkmen’in katliam tehdidi altında olduğu uyarısının geldiği gün IŞİD militanlarının, Irak’ın Selahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesine de saldırı başlattığı bildirildi. AA’nın haberine göre IŞİD militanları, Şii Türkmen nüfusun yoğun olduğu Tuzhurmatu ilçesine üç koldan saldırdı. Kerkük ve Tuzhurmatu arasındaki Elasrıya köyü, Tuzhurmatu-Tikrit yolundaki Selam köyü ve Hasa bölgesinde dün itibarıyla çatışmalar başladı. Peşmerge güçleri ve ülkedeki Şii gruplara ait Asaib Ehil el-Hak örgütüne bağlı milisler, IŞİD’in saldırılarına karşılık veriyor. Tuzhurmatu ilçesi, Musul ve çevresinin IŞİD’in kontrolüne geçmesinden sonra Irak ordusunun çekilmesinin ardından 11 Haziran’da Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin silahlı gücü Peşmerge’nin kontrolüne geçmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!