Ordu'da siyanürlü altın protestosu

Güncelleme Tarihi:

Orduda siyanürlü altın protestosu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2014 19:27

Ordu'nun Ünye ilçesinde faaliyet gösteren altın arama ve işleme tesisi, bir grup tarafından çevreye zarar verdiği gerekçesiyle protesto edildi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 350 kişilik grup, Erenyurt Mahallesi'nde 7 aydır faaliyet gösteren özel şirkete ait altın arama ve işleme tesisine yürüdü. Gruptakiler, yetiştirdikleri fındık, mısır, üzüm, elma gibi sebze ve meyvelerle tesisin yakınında slogan attı. Grup adına açıklama yapan Zeki Fidan, maden çıkarılmasına karşı olmadıklarını söyledi. "Doğamızın tahrip edilmesine, siyanür kullanılmasına, gelecekte zehirlenmeye karşıyız" diyen Fidan, şöyle konuştu:

"Siyanür, insanlar, hayvanlar ve bütün canlılar için öldürücü, kuvvetli bir zehirdir. Gelişmiş bütün dünya ülkelerinde siyanürle altın aranması kesinlikle yasaktır. Burada siyanürle altın araması yapılırsa canlılar yaşamayacak, fındık ağaçları, ormanlar kuruyacak, toprakta mısır, fasulye, biber patlıcan yetişmeyecek, 20 kilometrelik alanı siyanür zehirleyecek. Siyanürlü topraklarda bin yıl bitki bitmeyecek, canlı yaşamayacak."

Fidan, doğa katliamına karşı olduklarını vurgulayarak, "Bizler kimseye zarar vermek için buraya gelmedik. Hakkımızı arayacağız, kimseye zarar vermeyeceğiz, mücadelemize devam edeceğiz. Bizler burada doğamızdaki canlıların ölmemesi, çocuklarımızın sakat doğmaması, ölmemesi, kanser olmamak, hayvanlarımızın ölmemesi , rahat nefes alabilmek, derelerimizdeki balıklarımızın ölmemesi için mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Kucağındaki 11 aylık kızı Hira'yla eyleme katılan Meryem Çağman da İstanbul'da ikamet ettiklerini dile getirerek, "Memleketimize çocuğumuza temiz hava aldırmak için geliyoruz. ama bu şekilde olursa kesinlikle bir daha gelmeyi düşünmüyoruz. Kızım Hira ve bütün çocuklar, bütün insanlar, bütün doğa için buradayız" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!