Üçlü Ar-Ge teşviği hazır

Güncelleme Tarihi:

Üçlü Ar-Ge teşviği hazır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2014 01:09

Kamu, üniversite ve sanayi üçgeninde hayata geçirilecek yeni stratejiyle, akademisyenlerin sanayide geçici olarak çalışmasının, sanayideki doktoralı personelin de üniversitede ders vermesinin yolu açılacak. Çalışmayla, Ar-Ge ve yüksek teknolojinin teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Hükümet, Ar-Ge ve yüksek teknolojiyi teşvik etmek amacıyla kamu, üniversite ve sanayi üçgeninde yeni bir stratejiyi hayata geçiriyor.
Yeni teknolojik teşviklerin verileceği çalışmayla üniversitelerin döner sermaye mevzuatı tamamen yenilenecek. Ar-Ge projelerinde daha farklı kesinti uygulaması sağlanacak. Öğretim üyelerinin sanayiye yönelik danışmanlığında döner sermayeden yapılan mevcut yüzde 35’lik kesinti oranı yüzde 20’ye düşürülecek. Akademisyenlerin “akademik izin modeline” benzer şekilde sanayide geçici olarak çalışmasının, sanayideki doktoralı personelin de üniversitede ders vermesinin yolu açılacak. Üniversitelerin teknoloji transfer ofislerine ortak olabilmesini sağlayacak çalışmanın tamamlanmasıyla akademisyenlerin yükselme kriterlerinde kamu, üniversite, sanayi üçgeninde yürüttüğü faaliyetler etkili olacak.

Haberin Devamı

ŞİRKET KURANA KARİYER KATKISI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2015-2019 dönemini kapsayan strateji taslağına göre, akademisyenlerin yükselme kriterlerinde Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) çerçevesinde yaptığı çalışmalar dikkate alınacak. Bu çerçevede öncelikle Türkiye’de sayıları 140 bini bulan akademisyenlerin özlük haklarında iyileştirmeye gidilecek. Ülke genelindeki 80’i aşkın üniversitenin döner sermaye sistemi KÜSİ’yi destekleyecek şekilde yeniden düzenlenecek. KÜSİ içeren Ar-Ge projelerinde daha farklı kesinti uygulaması sağlanacak. Bakanlık, akademisyenlerin proje teşvik primi ve proje yapma performansına göre daha fazla maaş almalarını sağlayacak bir düzenleme yapmayı da amaçlıyor. Akademisyenlerin bilimsel yayın dışındaki şirket kurma, patent sahibi olma gibi faaliyetleriyle ilgili olarak, akademik kariyere olumlu katkıda bulunacak şekilde yeniden düzenleme yapılacak.

SANAYİCİYE DOKTORA FIRSATI

Üniversite-sanayi işbirliği odaklı Ar-Ge projeleri için geçici olarak özel bir yönetmelik çıkarılması da planlar arasında bulunuyor. Akademisyenlerin sanayide akademik izin modeline benzer şekilde geçici olarak çalışmasına ve sanayideki yüksek lisans, doktoralı personelin üniversitede ders vermesine imkan sağlayacak mevzuat değişikliği yapılacak. Sanayideki tecrübeli kişilerin yüksek lisans ve doktora yapması sağlanacak, bu kişiler üniversitelerde değerlendirilecek.
Bakanlık Ar-Ge ve inovasyon anlamında bölgesel önceliklerin belirlenmesi için de çalışmalar yapacak. Strateji çerçevesinde üniversiteler Teknoloji Transfer Ofislerine ve firmalara ortak olabilecek. Düzenlemenin uygulamaya girmesiyle Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde performansa dayalı sisteme geçilecek. Ayrıca kamu araştırma merkezleri için performans temelli ayrı bütçe oluşturulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!