Büyükelçinin gözünden Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçinin gözünden Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 01:23

Türkiye’de 2012 yılından bu yana Slovakya Büyükelçisi olarak görev yapan Milan Zachar, görev süresi boyunca Türkiye’nin dört bir yanını dolaştı ve 50 binin üzerinde fotoğraf çekti. Zachar, şimdi bu fotoğrafları paylaşma düşüncesiyle birlikte bir Türkiye kitabı hazırlıyor. Zachar’ın “Türkiye’nin Tarihi Kavşaklarına Büyükelçi’nin Yolculuğu” isimli kitabı yakın bir zamanda raflarda yerini alacak.

Haberin Devamı

Milan Zachar, 2002’de İstanbul Başkonsolosu olarak atandı ve dört yıl Türkiye’de bulundu. Zachar’ın Büyükelçi olarak ilk görev yeri 2009-2012 yılları arasında Kenya oldu. Zachar, 2012’den bu yana da Slovakya’nın Ankara ve Tiflis Büyükelçisi olarak görevini sürdürüyor. Lucia Zachar ile evli ve üç çocuk babası olan Milan Zachar, bir fotoğraf tutkunu. Türkiye’de görev yaptığı süre boyunca binlerce kare fotoğraf çekti. Issue Dergi’ye konuşan Zachar’ın bir de kaktüs koleksiyonu var. Zachar, iki ülke ilişkilerini, fotoğraf ve kaktüs sevdasını anlattı.


İLİŞKİLERİMİZ MÜKEMMEL SEVİYEDE

Türkiye-Slovakya arasındaki ikili ilişkiler bugün hangi noktada ve bu ilişkileri geliştirmek adına ne tür planlarınız var?

Slovakya-Türkiye ilişkileri en başından beri hep pozitif ve dostça olmuştur. Bugüne kadar hiçbir sorun yaşamamış iki ülkeyiz. Slovak Hükümeti’nin medeni ülkelerdeki demokratik kuralların bazılarını kabullenmemesi nedeniyle Madeleine Albright’ın Slovakya’yı Orta Avrupa’nın kara deliği olarak tanımladığı bir dönemde, Slovakya’nın NATO’ya üyeliğini koşulsuz destekleyen tek ülke Türkiye olmuştur. Bugün de siyasi olarak ilişkilerimiz mükemmel seviyededir.

Haberin Devamı

Ülkenizde Türkiye’nin imajı ve bilinirliği nasıl?

2002’de ilk geldiğimde, Slovakların Türkiye algısı pek pozitif yönde değildi. Bunun sebebi ise Türkiye ile ilgili neredeyse hiçbir şey bilmemeleriydi. Son üç yıldır ise Slovakya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 120 binin üzerinde. Türkiye, Slovak turistler için en büyük ikinci tatil destinasyonu haline geldi. Slovak turistler Türkiye’de sunulan hizmetin kalitesinden çok memnun. Bunda 2006’da Slovak televizyonlarında yayınlanmaya başlayan Şehrazad gibi Türk dizilerinin çok büyük katkısı var. İnsanlarımız bu diziler sayesinde Türkiye’deki yaşam şeklini tanıma fırsatı buldu; Türklerin aile değerlerine ve aile büyüklerine duydukları saygıya da hayran kaldı. Bu diziler Türkiye’nin ve Türk haklının Slovakya’daki imaj ve bilinirliğini pozitif yönde etkiledi.

Türkiye’nin AB sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Haberin Devamı

Slovakya, Türkiye’nin AB adaylığını başından her platformda destekliyor, adil şartlarda müzakere edilmesi gerektiğini söylüyor. Türkiye ile yürütülen müzakereler, başladığı günkü şartlarda bitirilmelidir. Müzakere sürecinde koşullar değiştirilmemelidir. Eğer Türkiye müzakere şartlarını yerine getirirse kesinlikle AB’nin üyesi olmalıdır.

BEŞ BİN KAKTÜSLÜK KOLEKSİYON

Kaktüs koleksiyonu yaptığınızı biliyoruz. Bu sıra dışı koleksiyonculuğa nasıl başladınız?
Bir çiçekçi dükkanından kaktüs aldım, sonra kaktüs biriktirmeye başladım ve kimse de beni engellemedi. 10 yaşından beri kaktüs yetiştiriyorum yani neredeyse 40 yıldır kaktüslerle ilgileniyorum. Bugün Slovakya’da 120 meterkarelik bir serada bulunan koleksiyonumda 5 bine yakın kaktüs var. Bu özel seradaki kaktüslerimin bakımını, sulama havalandırma, oda sıcaklığını ayarlama gibi birçok işlemini internet üzerinden rahatlıkla yapabiliyorum. Kaktüslerimin bir çoğunu Kuzey Amerika’dan, özellikle de Meksika’dan topladım. Patagonya’dan Kanada’ya kadar geniş bir coğrafyadan onlarca kaktüs çeşidi var. Küba, Brezilya, Şili, Arjantin ve daha birçok ülkeye giderek farklı kaktüs türlerini yakından görme ve tanıma fırsatım oldu.

Haberin Devamı

Bir diğer hobiniz de fotoğrafçılık...

Kaktüs toplamaya ve yetiştirmeye başladıktan sonra fotoğraflarını da çekme gereksinimi duydum. Bitki, çiçek, şehir, manzara, insanlar derken kendimi, fotoğrafçılar için cennet sayılan Afrika’da, Kenya ulusal parklarında vahşi yaşam fotoğrafları çekerken buldum. Kenya’da çektiğim bu fotoğraflardan oluşan bir de kitabım var. Türkiye’deki yaşam, binlerce yıllık tarihi yapılar ve kültürel zenginliklerin olduğu, ‘Türkiye’nin Tarihi Kavşaklarına Büyükelçi’nin Yolculuğu’ adlı ikinci kitabımda yakın zamanda basılacak.

Türkiye ile ilgili bir kitap fikri nasıl doğdu?

Türkiye’nin her köşesinde 50 binden fazla fotoğraf çektim. Birgün fotoğraflara bakarken bunları paylaşmam gerektiğini düşündüm ve bu fikrim gerçekleşmek üzere. Slovakya’da ve Türkiye’de basılacak bu kitapta tanıtım ya da bilgiden daha çok, benim gözümden Türkiye ve beğendiğim yerlerin fotoğrafları var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!