Zeytin kayıt altında

Güncelleme Tarihi:

Zeytin kayıt altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2014 01:09

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni sofralık zeytin tebliği sektöre nefes aldırırken, merdiven altı üretimi de sona erdirecek.

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı ‘Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği’ tuz miktarını yeniden düzenlerken, merdiven altı üretimin de kayıt altına alınmasını amaçlıyor.

Tebliğ, sofralık zeytinlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere hazırlandı. Katkı maddeleri, aroma maddeleri, bulaşanlar, pestisit kalıntıları, hijyen, ambalajlama, etiketleme, taşıma ve depolama, numune alma ve analiz metotları, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne uygun olarak yapılıyor. Tebliğe göre idari yaptırım ise Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddelerine göre uygulanıyor.

Zeytin kayıt altında

Haberin Devamı

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, tebliğin birçok yenilik içerdiğine dikkat çekerek, değişikliklerin sofralık zeytin üretim ve satışında kalitenin iyileştirilmesi, kontrollu üretim ile satışın yapılabilme imkanlarını da artıracağını kaydetti.

Zeytin kayıt altında

Titiz bir çalışma
Özellikle sofralık zeytinde merdiven altı üretim ve tüketimin çok yaygın olduğuna dikkat çeken Tibet, tebliğin bu konuyla ilgili devrim niteliğinde değişiklikle içerdiğini ifade etti. Tibet, “Pazar yerlerinde
açıkta yapılan satış sırasında hazır ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin muhafaza edildiği yerlerde tüketicinin rahatlıkla görebileceği büyüklükte etiketin yer alması zorunlu. Söz konusu bilgilere ilaveten ‘işletme kayıt numarası, ürünün parti numarası ve dane irilik derecesi de satış reyonlarındaki tezgah etiketlerinde yer almalı’ deniliyor. Yani kısaca bu tebliğ ile ülkemizin güvenilir markalı üretimini gerçekleştiren kurumsal firmaların markalarının da pazar yerleri dahil daha fazla satış yapabilme-lerinin önü açılıyor. Diğer taraftan merdiven altı üretim dediğimiz kaçak üretimin de kayıt altına alınması sağlanıyor” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Zeytin kayıt altında

Tuza denge

Ümmühan Tibet, eskiden ambalaj üzerinde rakamsal olarak belirtilmesi zorunlu olan dane büyüklüğü için de küçük (S), orta (M), büyük (L), daha iri daneler için (XL-2XL ve 10XL) gibi tüketicinin daha kolay algılayabileceği tanımların getirildiğini anlatarak,“Tuzla ilgili de bir düzenleme yapıldı. Dane zeytinde tuz oranı dengelendi. Sonuçta tuz oranın çok düşürülmesi kimyasal bir koruyucu demek. Biz bunu istemiyoruz. Onun için tebliğde bu dengeli bir noktaya getirildi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!