İsrail füzesi göz göre göre geldi

Güncelleme Tarihi:

İsrail füzesi göz göre göre geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2014 01:00

Barış görüşmelerinin çökmesi üzerine İsrail, Gazze’ye saldırı dozunu iyice arttırdı.

Haberin Devamı

Fransız Haber Ajansı AFP’nin fotoğraf kareleri de yaşanan dehşeti bir kez daha gözler önüne serdi. Sokakta duran Filistinlilerin gözünün önünde süzülerek gelen bir füze, korkunç bir patlamayla bir evi havaya uçurdu. Patlamayla birlikte korku içinde kaçışan Filistinlilerin bazıları yere düştü. Önceki gün Hamas’ın saldırısında 4 yaşındaki bir çocuk ölürken, İsrail’in dünkü hava saldırısında da Gazze’de aynı aileden 5 kişi hayatını kaybetti.

İSRAİL’in Gazze’deki Koruyucu Hat Operasyonu’nda kalıcı barış görüşmelerinin 2’nci kez çökmesinin üzerinden saldırıların dozu katlandı, füzelerin hedefi olan bir ev Filistinlilerin gözü önünde havaya uçtu. Fransız haber ajansı AFP’nin anbean kaydettiği saldırıda, dehşet içindeki bir grup Filistinli, evin alev topuna dönüşmesi üzerine korku içinde kaçışırken görüldü. 7 Temmuz’dan bu yana İsrail’in Gazze’ye düzenlediği Koruyucu Hat Operasyonu’nda saldırıların ve açıklamaların şiddeti her geçen gün yükseliyor. Önceki gün Hamas’ın İsrail’in güneyindeki Gazze sınırında yer alan Hanagev Bölgesi’ne isabet eden roket ve havan toplu saldırısında 4 yaşında bir çocuk öldü. Daniel Tragerman isimli çocuğun evde ailesi ve kardeşleriyle birlikte olduğu sırada havan topunun isabet ettiği belirtildi. İsrailli güvenlik güçleri, havan topunun Gazze’deki Birleşmiş Milletler kampı yakınlarından atıldığını öne sürdü.

İNTİKAM YEMİNİ

Operasyonun başından bu yana ilk kez İsrailli bir çocuğun ölmesi üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan ‘intikam yemini’ olarak yorumlanan bir açıklama geldi. Netanyahu, “Hamas bunun bedelini çok ağır ödeyecek” diyerek operasyonun dozunun yükseleceğini belirtti. Nitekim, Şaar Hanegev Bölgesel Yönetim Lideri Alon Shuster’le görüşen Netanyahu, “İsrail ordusunun, Koruyucu Hat Operasyonu amacına ulaşana dek Gazze şeridindeki Hamas’a karşı müdahalesi yoğunlaşacak” diye konuştu. ABD’nin İsrail Büyükelçisi Dan Shapiro da Facebook sayfasından yayınladığı mesajında, “Terör saldırısını şiddetle kınıyorum. İsrail, ABD’nin de desteklediği üzere kendini savunma hakkı ve gerekliliğine sonuna kadar sahiptir” ifadelerini kullanarak İsrail’e ABD desteğini bir kez daha vurguladı.

AYNI AİLEDEN 5 KİŞİ

İsrail’in Gazze’ye dün düzenlediği hava saldırılarında da aynı aileden 5 kişi hayatını kaybetti. Gazze’nin El-Zevayide beldesinde bulunan evde yaşayan çift, 3 ve 4 yaşındaki çocukları ve 45 yaşındaki bir yakınlarıyla birlikte öldü. Gazze şeridine en az 35 hava saldırısı düzenlendiğini açıklayan İsrailli yetkililer, Hamas’ın attığı 30 roket ve havan toplarıyla İsrail topraklarının zarar gördüğünü, 3 füzenin Demir Kubbe sistemiyle durdurulduğunu belirtti.

YENİDEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Saldırılar hız kesmedikçe ateşkesle ilgili umutlar azalırken Filistin Lideri Mahmud Abbas’tan ateşkes çağrısı geldi. Mısır’ı ziyaret ederek Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’yle görüşen Abbas, en yakın zamanda Filistin-İsrail arasında ateşkes görüşmelerinin yeniden başlaması için tarafların davet edilmesinin gerekliliği için Sisi ile aynı fikirde olduğunu belirtti. Mısır Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamayla taraflara ‘süresiz’ ateşkesi kabul etmeleri ve Kahire’deki dolaylı görüşmelere yeniden başlanması çağrısında bulundu. Filistinli sağlık yetkililerinin verdiği rakamlara göre, 7 Temmuz’da başlayan, 17 Temmuz’da ise kara harekâtına dönüşen Koruyucu Hat Operasyonu’nda şimdiye kadar çoğu sivil ve 563’ü çocuk, en az 2 bin 79 kişi öldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!