(Yazın bir kenara) Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Güncelleme Tarihi:

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2014 01:07

Biraz Kim Basinger’ın gençlik halleri, biraz Blake Lively... 1.78 boyunda, sadece 54 kilo. Türk modasının uzun süredir gördüğü en iyi model. Ama neredeyse ıskalanacaktı: Altı yıl ajansların kapısını aşındırdı, reddedildi. En sonunda geçen ay bir ajanstan ‘evet’ cevabını aldı, iki hafta içinde Milano’ya davet edildi. Fidan Martinoviç, Türkiye’nin uluslararası ilk top modeli olma yolunda.

Haberin Devamı

Değişik bir soyadınız var, kökler nereye gidiyor?

- Annem, babam Makedon. İkisi de orada doğma, büyüme. Orada tanışıp evlenmişler ama ben burada doğdum. Yarı yarıya yani... Anaerkil bir aileyiz. Dört kızız. Annem büyüttü bizi. Ben iki yaşındayken ayrılmışlar çünkü. Sonrasında da hiç görmedim.

Babasız bir çocuksunuz yani...

- Evet... Ama acı bir hikâye değil bu. Çok küçük olduğum için ‘babasızlık’ diye birşey hissetmedim. Zaten bence çok eğlenceliydi. Kimisi çıkıp diyecek şimdi “Babası yok o yüzden böyle konuşuyor” ama gerçekten durum bu değil. Beş kadın aynı evin içindeyiz. Kendi halimizdeyiz. İyi ki yokmuş diyebiliyorum çoğu zaman. Annem ve kız kardeşlerim hiç aratmadı yokluğunu.

O hiç sizinle iletişim kurmaya çalışmadı mı siz yetişirken? Yoksa koptu gitti mi?

Haberin Devamı

- Koptu gitti. Görüşme çabasında bulunmadı biz büyürken. Sonrasında da biz onun yokluğuna alıştığımız için, babasızlık bizim için normal bir şeymiş gibi oldu. Yakın bir zamanda benimle bir yakınlaşma çabası oldu. Web sitemi görmüş, üzerinden menajerime bir mesaj göndermiş ama tabii ki ilgilenmedim, görüşmedim. Menajerim Osman’ı aradı. O da “O size geri döner” dedi. Ben de arayıp sormadım. Gerek de duymadım.

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Annem babam Makedonyalı. Ben iki yaşındayken boşandılar. Babasız büyüdüm.Ama mutsuz değildim.Geçenlerde ilk kez görüşmek istedi kabul etmedim. 22 yıldır yoktu, şimdi neden olsun?


“Acaba görüşsem mi?” dediniz mi?

- Hayır. Neden görüşeyim ki? 22 senedir hayatımda hiç olmayan birisi... Bunca yıldır aramayan bir insana gerek var mı? Artık kendi bilir.

Modelliğe nasıl başladınız? Biri sokakta yürürken sizi gördü, kartını verdi ve olaylar gelişti mi?

- Çocukluktan beri istiyordum. Masa başı bir iş yapamayacağımı biliyordum. Küçümsediğimden değil, çok denedim ama olmadı. Bakacak olursanız yapmadığım iş de kalmadı. Aşçılık belgem bile var. Bir ara ona sarmıştım ama o da sabit bir yerde kalmanı sağlayacak ‘sabit’ bir iş. Bana fenalıklar basıyor, kendimi kapana kısılmış hissediyorum. Bu yüzden “Yok, istemiyorum, çocukluk hayalime koşacağım” dedim.

Haberin Devamı

22 yaşına kadar beklediniz mi hayalinize koşmak için?

- Keşfedilme konusunda şanslı olamadım. Altı yıldır bu işin içindeyim, çalmadığım kapı kalmadı. Çok bocaladım. İki yıl hiçbir şey yapamadım. Hangi ajansa başvursam, hiçbir şekilde geri dönüş alamadım. Mail’ler attım, fotoğraf yolladım, yok. Evde yattım, durdum. Annemler kızdı. Umutsuzluğa kapıldım “Acaba olmayacak mı?” dedim. Ama ne yaptım ne ettim, yine yaptım.

Türkiye standartlarının çok üzerinde bir fiziğiniz ve değişik bir yüzünüz var. Bir ajansın sizi reddetmesi pek mantıklı gelmiyor... Sizce ne olmuş olabilir?

- Bilmiyorum ki... Kimse arayıp sormadı. Menajerimle kendi başımıza, ajans desteği olmadan da önemli teklifler aldık. Türkiye’de kapak kızı olmadan Amerika’da oldum: 2012’de ‘Obvious’ dergisi sadece benim için İstanbul’a gelip çekim yaptı. Benimle çalışan fotoğrafçılar beni birbirine tavsiye etmeye, iş ayarlamaya başladı. Buna rağmen tık yok! Sonra ajanslar “Biz ne yaptık” diye düşündü, teklifler geldi. Birkaç ay önce de Joy Ajans’la anlaştım. Hemen Elle, Marie Claire ve InStyle’la çekim yaptık. Bir Vogue’a çıkmadım, artık herhalde Vogue Italia’ya çıkarım.

Haberin Devamı

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Türkiye’de modellik oyunculuktan önce bir durak gibi... Sizin yol haritanız ne?

- Yurtdışında önemli bir model olmak. Türkiye’de şöyle bir durum oluyor: Modeller ünlü oluyor, tanıtımlar, oyunculuk derken iyi para kazanmaya başlıyorlar. “Yurtdışında iş kovalayayım” kafasına giremiyorlar. Tatlı geliyor böylesi. Tek tük bildiğimiz isimler gitti. Onlar da geri geldi. Benim yolum farklı. Ekim ayında Milano’ya gidiyorum. Orada bir ajansla anlaştım. Portfolyomu görüp, beni çok beğendiler. Zaten hedefim burada iyi bir portfolyo hazırlayıp, yurtdışındaki ajansların ilgisini çekmekti. Bana büyük bir kampanya bağlamaya çalışıyorlar. Başaracağıma inanıyorum.

Haberin Devamı

İlk uluslararası top modelimiz olacak mısınız yani?

- Olmamam için bir neden yok. Fiziksel özelliklerim tam. Tek gerekli olan, sebat etmek. Her meslekte olduğu gibi sebat etmek ve sindire sindire gitmek lazım. Milano’dan başlayarak moda başkentlerini dolaşacağız menajerlerim ve ajansımla birlikte...

Temelli mi taşınıyorsunuz?

- İlk aşamada iki ay kalacağım. Ama iyi kampanyalarda yer alırsam tüm dünyada iş yapacağım zaten. İş nereye götürürse...

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Sebat etmek konusuna gelince... Yurtdışında manken olmak ne kolay ne de rahat. Yabancı modeller 10-15 kızın bir arada kaldığı yurt kıvamındaki ‘model evleri’nde kalıyorlar misal. Katlanabilecek misiniz böyle bir hayata?

Haberin Devamı

- Model evlerinde kalmayacağım. Şimdiden bir daire ayarladık. O yüzden çok da sıkıntı çekmem diye düşünüyorum. Tabii annemleri özlerim ama gidip geleceğim zaten. Modelliğin bir sürü de güzel yanı var, sürekli şehir dışındasın, geziyorsun, en güzel yerlere gidiyorsun, seni el üstünde tutuyorlar çekimlerde. Nesinden şikâyet edeyim?

Ama her anı toz pembe değil. Kulisler çok zorlayıcı. Mesela ünlü bir koreografın defile provasında modellere ana avrat sövdüğüne şahit olmuştum...

- Allahtan bana denk gelmedi. Çok podyum tecrübem de yok. Kim olursa olsun biri bana bağırır çağırırsa çok bozulurum yani... Kaldıramam. Ama ben sinirli ve fevri bir insan değilim, kimseyle dalaşmam, kendi halimdeyim. Naif bir insanım. Onun için başıma da böyle şeyler geleceğini zannetmiyorum.

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Fidan, tasarımcı Ece Gözen’in yeni koleksiyonundan bir parçayla poz verdi.


Demin çekimde rüzgâr esince neredeyse uçtunuz. Nasıl bu kadar zayıf kalabiliyorsunuz?

- Boyum 178 santimetre, 54 kiloyum. Haftanın dört günü pilates yapıyorum, şimdi fitness’a da başladım. Beslenmeme de çok dikkat ediyorum.

Herhalde buradaki dikkat ‘beslenmeme’ üzerine kurulu...

- Sağlıklı besleniyorum diyelim... Öğle yemeğim meyve, akşam yemeğim yeşillik. Tek sabah kahvaltıda ballı, kaymaklı, peynirli bir mönüm var. Aslında çoğu zaman canım hamur işleri istiyor. Çünkü bizim mutfağımızda klasiktir, hamur işleri, börekler... Benim genlerimde var hamur işi. Neyseki genelde evde olmuyorum, annem de mantı, börek yaptığında millet yemiş oluyor. Bana kalmıyor.

BİR TÜRK’Ü HER YERDE DIŞLIYORLAR

Milano’dan davet almak Türkiye’de her modelin başına gelmiyor. Rakipleriniz nasıl değerlendirdi bu durumu?

- Ben şanslıyım, herkes beni destekliyor. Özellikle sosyal medyada “Çok iyisin, aferim, yürü” gibi yorumlar alıyorum. Model arkadaşlarım var mesela Begüm Yılmaz, Ezgi Bozkurt gibi....

Türkiye’de örnek aldığınız model var mı?

- Ahım şahım “O benim için bir hit” diyebileceğim bir isim yok. Çağla Şıkel fiziğini iyi koruyor, o takdir edilecek bir özellik. Didem Soydan şu sıra hit, zaten iki sarışınız. Ama onu da kendime örnek almıyorum. Kendi yolumda ilerliyorum. Siz sorduğunuz için düşündüm bu isimleri de, biraz zoraki...

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Bir model kendisini nasıl geliştirir? Mesela Didem Soydan, iyi ışığı, iyi açıyı yakalamak için aynada çalıştığını söylemişti...

- Evet bana da söylüyorlar onu ama aynada hiç çalışmadım. Yabancı çekimleri, moda dergilerini takip ediyorum o kadar. Gisele Bündchen’i kendime örnek alıyorum, bazen benzetiyorlar, seviniyorum. Yaşı var ama hâlâ yapıyor işini, ne güzel. Özellikle onun çekimlerini dikkatle inceliyorum.

Sizi Didem’le benzetiyorlar mı?

- Yüzümüz filan benzemiyor aslında. Tarzımız da çok farklı. Bir saç rengimiz benziyor diye bir tutulamayız...

Peki kanayan yaramıza gelelim. Neden şu zamana kadar Türkiye’den uluslararası bir top model çıkmadı?

- Öncelikle Türkiye’deki moda sektörü etli butlu manken istiyor. Yurtdışına baktığınızda etine dolgun modeller iş yapmıyor. Büyük beden modeller var, onlar başka. Vücut özellikleri itibariyle çok fazla rekabet gücü zaten yok, iyi modeller de yurtdışına gidip elini taşın altına koymak istemiyor, rahatlarını bozmuyorlar. Bir de vize almak bile başlıbaşına bir iş zaten. Bir Türk’ü her yerde dışlıyorlar açıkçası... Bir Bosna’da kabulleniyorlar Türkleri... O da Çanakkale Savaşı’ndan ötürü.

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Kendinizi Türk olarak mı Makedon olarak mı tanıtıyorsunuz?

- Her ikisi de... Yerine göre değişiyor.

Yeri derken?

- Tek bir yere aidiyetim yok, iki tarafı da seviyorum diyelim. Gerçi Makedonya’ya hiç gitmedim. Oradaki akrabalarım buraya geliyor, görüşüyoruz. Ama onlar çok farklı. Çok daha kapalı devre yaşıyorlar. Aileye düşkünler, kadınlar aileye düşkündür. Evden çıkmazlar, ailelerine bakarlar sadece...

Sizin çoluk çocuk projeleriniz var mı?

- Şu an yok... İleride, çok ileride belki.

GECE HAYATINDA GEZMEDİĞİM İÇİN PATLAMA YAPMADIM

Gece hayatıyla aranız nasıl?

- Çok kalabalık arkadaş çevrem yok. Yakın dostlarım iki tane, onlar da ilkokul 1’den beri görüştüğüm çocukluk arkadaşlarım. Diğerleriyle tabii ki görüşüyorum ama belli bir mesafem var. Çok fazla insan benim için boş insandır. Gece hayatıyla da aram hiç yok. Sıkılırım ve zevk almam. Çok gerektiği zaman çıkarım, o da şartsa. Belki de bu yüzden ilk başlarda ismim çok duyulmadı. Evimde oturayım, çayımı, kahvemi içeyim, televizyonumu, filmimi seyredeyim, öyle zaman geçirmeyi seviyorum. Gezmeyi de seviyorum, arkadaşlarımla ya da ailemle sahile ineyim, çay kahve içeyim... Lunapark da severim, Vialand çok eğlenceli mesela. Boğaz Turu’na da sık sık çıkıyoruz. Şu an bunları anlatırken bile hissediyorum, içinize fenalık geldi...

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Fenalık demeyelim de bu kadar renkli bir sektörde çalışan biri nasıl bu kadar kapalı devre yaşar, tam oturtamadım...

- Mizaç olarak naif bir yapım var. Kova burcuyum. Aileme de düşkünüm.

Ailenizle mi oturuyorsunuz?

- Evet, annem ve ablamlarla, Bayrampaşa’da. Annem ev kadını, iki torunu var ona bakıyor. En büyük ablam evlendi bir tek, ondan iki torun geldi. Diğer ablam ve kardeşim evlenmedi. Bekârız, rahatız. Ablalarım da moda sektöründe...

Tasarımcı ya da modeller mi?

- Yok. Biri kot işinde, kot kumaşları alıp satıyor. Diğeri de ihracat müdürü.

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Modellik konusunda aileniz size destek oldu mu yoksa gizli saklı mı başladınız işe?

- Yok çok zor olurdu öylesi. Ailemin destekleriyle yolumda ilerleyebiliyorum.

Menajeriniz Osman Latif aynı zamanda erkek arkadaşınız sanırım.

- Nişanlım. İki buçuk yıldır beraberiz. O prodüksiyon işinde. Demin bahsettiğim ajanslara başvurma sürecinde tanıştık. Ama ilişkimize hemen başlamadık. Bir duraklama dönemi oldu o sırada birbirimizi tanıdık, arkadaşlığımızı geliştirdik. Bence ilişkide doğru olan da budur. Çabuk bir aşka dalamıyorum. Karşımdakini her yönüyle tanımam lazım. Zaten Osman benim ikinci erkek arkadaşım, yani çok fazla flörtüm olmadı. Aşk çok önemli, sağlığa bile iyi geliyor. Ama doğru insanı bulmak lazım.

Doğru insan nasıl bulunur, sizin formülünüz ne?

- Her önüne çıkana bakmayacaksın mesela... Kriterlerin olacak, seçmeli insan. “Önüme geldi, ay âşık oldum” diye bir şey yok yani... Mesela ben Instagram’dan ilan-ı aşklar, evlenme teklifleri de çok alıyorum. Şaka gibi ama gerçek.

ECE SÜKAN’IN DA FAVORİSİ

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

12 yaşındayken de en büyük düşü modellikti.


Fidan’ı makyöz Jerry Stolwick’in aracılığıyla tanıdım ve çok etkilendim. Bir top modelde olması gereken her türlü özelliği var: kemikli enteresan bir yüz yapısı, iyi boy/kilo dengesi ve farklı bir aura. Yurtdışında top model arayışında artık tamamen ‘farklılık’ üzerinde duruyorlar. Fidan’da da bu farklılık var. 22 yaş çok erken değil ama günümüzde ‘gençlik’ bile çok şart değil. Tek yapması gereken iyi ilişkiler kurarak ‘networking’ yapması. Sosyal medyayı iyi kullanması da gerek. Doğru yerde doğru zamanda doğru insanlarla olursa parlar.

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Fidan 3 ayda 3 büyük dergi için çekim yaptı. Ocak’ta Elle (solda) Şubat’ta InStyle ve Mart’ta Marie Claire’de yer aldı. Bundan sonraki hedefi Vogue Italia.

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Milano’ya taşınmaya hazırlanan modelin sonraki hedefi Paris.

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

Amerikan dergisi Obvious sadece onun için İstanbul’a geldi.


KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

2002 Türkiye birden fazla güzellik kraliçesi çıkardı. Neşe Erberk, Arzum Onan, Meltem Hakarar, Azra Akın gibi güzeller taçlansa da, dünya podyumlarına adım atmadı.


(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

2003
Güzide Duran Amerikan Elle için çekim yaptı, denim markası Replay’in de yüzü oldu. Çıkışı iyi giderken özel nedenlerden Türkiye’ye döndü.


(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

2009
Tuğçe Kazaz, şansını İtalya’da deneyenlerden. İyi bir çizgi yakaladı, üç kez Armani defilesine çıktı. Ama sebat etmedi, yurda döndü.


(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

2011 Cansu Dere, Karl Lagerfeld’le yüzü olduğu bir dondurma firmasının aracı olmasıyla Paris’te buluştu. Modelin Lagerfeld podyumunda yer alacağı söylendi ama olmadı.


(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

2014 Didem Soydan, nisan ayında ünlü plaj markası Calzedonia’nın defilesine çıktı. 31 Mayıs’ta Karadağ’da Vivienne Westwood podyumunda yer buldu.

(Yazın bir kenara)  Fidan Martinoviç iki seneye dünya çapında top model olacak

2014 Women, Condé Nast Traveller dergileri için çekim yapan Tülin Şahin, son olarak Amica dergisinin Almanya edisyonunda yer alarak güzellik sırlarını paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!