Yellen ne şahin ne güvercin

Güncelleme Tarihi:

Yellen ne şahin ne güvercin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2014 18:14

FED Başkanı Janet Yellen, Jackson Hole konuşmasında iyi gelecek verilere göre faiz artırımının erken gelebileceği sinyalini verdi. Önceki konuşmalarına göre farklı bir çizgi çizmeyen Yellen'in konuşması sonrası dolar yatay seyirde ilerledi.

Haberin Devamı

ABD’nin Jackson Hole kasabasında piyasaların merakla beklediği konuşmasını yapan Janet Yellen konuşmasında, Salı günü açıklanan Fed tutanaklarına paralel ifadeler kullandı. İstihdam piyasasındaki atıl kapasitenin ne zaman ortadan kalkacağının belirsiz olduğunu vurgulayan Yellen “Politikayı çok erken sıkılaştırmak istihdam piyasasında tam toparlanmayı engelleyebilir. Enflasyon yüzde 2’ye yaklaşırken erken sıkılaştırma istihdam piyasasını bozabilir” diyerek faiz artışının çok erken gelmeyeceğinin işaretini verdi.

Ancak Yellen kendisinden “geç faiz artırımı” mesajı vererek “güvercin” konuşma bekleyen piyasaları da hayal kırıklığına uğrattı. Yellen işsizlik oranının Fed’in öngördüğünden daha
hızlı düştüğünü ve bu durumun Fed’in erken hareket etmesini gerektirebileceğini de vurguladı. Yellen net bir politika belirlemenin zorluğuna dikkat çekerken “Ekonomik durgunluğun belirsiz. Sıkılaştırma (faiz artırımı) verilere bağlı” diye konuştu.

Haberin Devamı

PİYASALARI ÇOK ETKİLEMEDİ

Yellen’in Salı günkü tutunaklara büyük ölçüde paralel olan bu konuşması piyasalarda fazla dalgalanma yaratmadı. Konuşma öncesi 2.1790 TL’den satılan dolar konuşmanın yayınlanması sonrası 2.1770 TL’ye geriledi. Yellen’in konuşması ikinci seansın son saatine denk gelirken BİST 100 günü yüzde 0,04 kayıpla 78 bin 929 puandan kapadı. Gösterge bono faizi değişmeyerek yüzde 9,27’de kaldı.

Yellen ne şahin ne güvercin


'GÜVERCİN OL' PROTESTOSU

Öte yandan Yellen'in kritik konuşması öncesi küçük bir grup protesto gösterisi düzenledi. Jackson Hole'da Grand Teton National Park otelinde gerçekleşen protestoda üzerinde "What Recovery?" (Ne iyileşmesi?) yazılı yeşil tişört giyen bazı işçiler istihdam ortamının düzelmediğini iddia ederek Fed'in parasal genişlemeci politikalarının devam etmesi gerektiğini belirtti. Bazı protestocular konuşması öncesi Yellen'in önünü keserek bu taleplerini iletti.

Yellen ne şahin ne güvercin

Haberin Devamı

Protestoculardan biri Yellen geçerken "İstihdam piyasası dinamiklerini mi merak ediyorsun? Bir işçiye sor" yazılı dövizi gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!