Rus insani yardım konvoyu Ukrayna’ya girdi

Güncelleme Tarihi:

Rus insani yardım konvoyu Ukrayna’ya girdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2014 01:28

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle 11Ağustos tarihinde Ukrayna istikametinde yola çıkan insani yardım konvoyu Moskova ile Kiev arasında 12 gün devam eden yazışmalardan sonra bu sabah Ukrayna topraklarına Rusya’nın tek taraflı kararıyla giriş yaptı. Kiev yönetiminin yardım konusunu sürüncemede tutuğunu ilan eden Rusya, “Konvoyun Ukrayna topraklarında ilerlemesi kararanı verdik. Araçlar harekete geçti” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

İnsani yardım konvoyunun Rusya’nın aldığı kararla Ukrayna topraklarında ilerlemeye başladığı Dışişleri Bakanlığı özel bildirisiyle duyuruldu. Açıklamada, “Kiev yönetiminin insani yardım konvoyunu oyalamasına daha fazla tahammülümüz kalmadı. İnsanlık dramı yaşanan Lugans şehrinde halk bu yardımı beklerken, Ukrayna yönetimi işi sürüncemede tutmak için elinden geleni yapıyor. Bu nedenle Rusya yönetimi konvoyun Ukrayna topraklarına girmesi kararı almıştır. Konvoyun güvenliği için gereken tüm güvenlik garantilerinin verildiğini hatırlatmak isteriz. Konvoya Uluslararası Kızıl Haç yetkilileri yanı sıra Rusya Kızıl Haç görevlileri de eşlik edecek” denildi.

Ancak Ukrayna sınırını geçerek Lugans şehri istikametinde yol alan insani yardım konvoyuna Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (UKK) refakat etmediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Rus insani yardım konvoyu Ukrayna’ya girdi

KIZLHAÇ REFAKAT ETMEDİ
Rus insani yardım konvoyunun İzvirno sınır kapısından geçerek ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgeye girmesinden kısa süre sonra UKK açıklama yaparak, “Rus konvoyuna biz refakat etmiyoruz. Bölgede dün gece şiddetli çatışmalar yaşandığı için verilen can güvenliği teminatlarını yeterli bulmadık. Rus tarafı yardımı tek başına ulaştırıyor” dedi.

Rusya insani yardım konvoyunun ayrılıkçıların kontrolündeki “İzvirno” sınır geçiş noktasından Ukrayna’ya girmesi güvenlik faktörünü ön plana çıkarıyor. Rus araç ve personelden oluşan insani yardım konvoyuna herhangi bir tarafın saldırı düzenlemesi durumunda ilk başta Moskova ile Kiev, ardından da Rusya ile batı arasında yeni kriz patlak vermesine neden olacağı şimdiden konuşuluyor.

Rus insani yardım konvoyu Ukrayna’ya girdi

Bu arada Ukrayna topraklarına giriş yapan Rusya insani yardım konvoyuyla ilgili Putin’in basın sözcüsü Dmitriy Peskov kısa açıklama yaparak, “Rusya Devlet Başkanı, insani yardım konvoyunun Ukrayna’da ilerleyişini yakından takip ediyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Resmi Kiev yönetimi geçtiğimiz hafta Rusya’nın gönderdiği yardım konvoyuyla ilgili uyarı açıklaması yaparak “Konvoy Rusya yanlısı ayrılıkçıların denetiminde ülkeye giriş yapması durumunda ilhakçı unsur ve hedef sayılacak” demişti.

Ukrayna krizini yakından takip eden batıdaki gözlemciler ise Rus insani yardım konvoyuna herhangi bir saldırı düzenlenmesi durumunda Moskova’nın Ukrayna’ya askeri müdahale başlatabileceği tehlikesi bulunduğunu dile getirmişti.

Rus insani yardım konvoyu Ukrayna’ya girdi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!