Üstsüzler neden azaldı?

Güncelleme Tarihi:

Üstsüzler neden azaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 01:14

Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada 20 yıl önce daha çok kadın üstsüz güneşleniyordu. Azalmasının sebepleri çeşitli. Silikonlu memelerin estetik anlayışını yapaylaştırdığı, doğal memeli kadınların özgüven kaybına uğradığı bir dönemden ‘üstler fora’ zamanına serin bir yolculuğa çıkıyoruz.

Haberin Devamı

ÜNLÜLERİN ETKİSİ

Üstsüzler neden azaldı

Brigitte Bardot


Tarihte öyle göğsünü gere gere memeler fora gezen bir Türk ünlüsüne henüz rastlamadık. Teknede ya da tenhada açılıp paparazziler tarafından yakalanan üç- beş kişiyi saymazsak. “Aa ne üç-beşi daha çok var, her hafta gazetelerde ‘Üstsüz yakalandı’ diye haber okuyoruz diyorsanız ben onları saymıyorum maalesef. Sırtını yakarken yüzüstü yatmış bikinisinin arkasını açan kadınlar üstsüz güneşlenmiş olmuyor benim nazarımda. Eskiden yabancı ünlüler daha cesurdu bu konuda. Marilyn Monroe, Liz Taylor, Brigitte Bardot için mahşerin üç memelisi diyebiliriz mesela. Boşuna fenomen olmadılar, boşuna süslemediler erkeklerin hayallerini. Bugüne dönersek onlar kadar cesuru yabancı âlemde de yok. En cesurlarını hatırlayalım: Kate Moss’u şimdiye kadar üstlü gören pek olmadı. Heidi Klum plajda güneşlenmeyi bırakın rahat rahat üstsüz dolaşıyor, denize girip çıkıyor. Rihanna için giyinmek safi eziyet. Miranda Kerr şapkasız çıkmıyor ama bikini üstünü hep unutuyor! Ama onlar hep azınlık.

Haberin Devamı

SİLİKONLU GÜZELLİK ANLAYIŞI

Üstsüzler neden azaldı

Miranda Kerr


Temmuz ayında Fransız Elle dergisinde yer alan bir habere göre artık Fransız Rivierası’nda da kadınlar üstsüz güneşlenmiyor. Bu gerçekten önemli bir nokta. Çünkü 1960’larda St. Tropez’de üstsüz güneşlenme kadınlar tarafından yeni bir özgürlük olarak görülüyordu. Bikinisinin üzeri olmayan kadına yapıştırılmaya çalışılan ‘gevşek’ etiketine tepki olarak herkes hatta Brigitte Bardot bile üstsüz güneşleniyordu. Dergi üstsüzlerin sayısının azalmasını önce sağlık kaygısına sonra da yeni güzellik anlayışına bağlıyor. Malum silikonluların sayısı gün geçtikçe artıyor, moda dergileri, sinema endüstrisi, video kliplerde bu yapay estetik pompalanıyor. Haliyle memeleri azıcık da olsa sarkık olan kadın kendini eksik hissediyor ve açmaktansa örtmeyi tercih ediyor.

Haberin Devamı

MODANIN ETKİSİ

Üstsüzler neden azaldı

Heidi Klum


Tarihteki ilk mayokininin 1964’te memeleri açıkta bırakacak şekilde tasarlandığını biliyor musunuz? Avant-garde tasarımcı Rudi Gernreich tarafından göğüsleri açıkta bırakan üstsüz mayo erotizm trendini müjdeliyordu. Tanıtımı için poz veren Amerikalı model Peggy Moffit uzun bir süre ölüm tehditleri aldı. Bir daha da mayo tasarımcıları erotizme pek bulaşmadı. Üstünü atmak isteyen kendi rızasıyla attı. Şimdi gelinen noktada örtülü seksilik moda. Yani meme açıkta değil ama tasarımların hepsi çok seksi. Kusurları kapatan, ayrık memeleri birleştiren, sarkıkları kaldıran modeller sınır tanımıyor. Haliyle kadınlar üstsüz güneşlenmektense, memelere sihirli değnek değdiren bu modelleri tercih ediyor.

Haberin Devamı

MUHAFAZAKÂRLAŞMA

Üstsüzler neden azaldı

Kate Moss

Sene 80’lerin ortaları, yer Bodrum... Etrafta üstsüz güneşlenen kadın görünce pek yadırgamazdık biz. Bardakçı Koyu’nda üstsüz güneşlenen günde en az 10 kişi takılırdı gözüme. Sekizi tabii ki turist. Kimse de öyle hayret etmez, görünce birbirini dürtüklemezdi. Bir tek ergen erkek çocukları, gözlerine araba farı tutulmuş tavşanlar gibi bakakalırdı o teyzelerin memelerine. Bardakçı demişken anmadan olmaz: Bodrum’un paşası Zeki Müren şişme botta masörüne masaj da yaptırırdı aynı koyda, Modern Talking’den “Şeri Şeri Lady” fonda. Daha mı özgürdük o zamanlar?

KANSER KORKUSU

Haberin Devamı

Üstsüzler neden azaldı

Adriana Lima

Malum kanser çağın en büyük tehlikesi. Gün geçmiyor ki bir tanıdığımızı bu amansız hastalık yüzünden kısa sürede yitirmeyelim. Uzmanlar dünyada üstsüz güneşlenme sayısının azalmasını biraz da buna bağlıyorlar. Artık güneş karşısında çıplak yatacağımız kadar masum değil diyerek herkesi uyarıyorlar. En büyük korku tabii ki cilt kanseri ama güneş lekesi tehlikesi de kadınları tedirgin ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!