İnfazcı John Türkiye ile görüştü iddiası

Güncelleme Tarihi:

İnfazcı John Türkiye ile görüştü iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2014 09:53

Amerikalı gazeteci James Foley’nin kafasını kesen ‘John’ takma adlı, İngiliz vatandaşı IŞİD militanının aylar önce Türkiye’ye teslim edilen 11 rehinenin serbest bırakılması için pazarlık eden ekibin başı olduğu öne sürüldü

Haberin Devamı

İslam Devleti adını alan Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kayıp gazeteci James W. Foley’yi başını keserek öldürmesine dair araştırmalar derinleşiyor. İngiltere’de yayımlanan The Guardian’da yer alan bir habere göre gazetenin kaynakları, İslam Devleti’nin kalesi konumundaki Rakka’da bulunan John’un 2014 yılının başında 11 yabancı rehinenin fidye karşılığı serbest bırakılması sürecinde ‘Skype üzerinden müzakerelere katıldığını’ öne sürdü. İddiaya göre talep edilen fidyelerin ödenmesi sonucunda John, 11 rehinenin Türkiye’ye teslim edilmesinde de rol oynadı.

İNFAZCIYI TANIYORMUŞ
Nisan ayında IŞİD’in serbest bıraktığı dört Fransız gazeteciden Didier François, John’ın kim olduğunu bildiğini açıkladı. François’ya, Europe 1 Radyosu’na verdiği röportajda, infazcıyı “Tanıyabildin mi” sorusu soruldu. François “Tanıyabilmek iddialı bir kelime. Kim olduğunu açıkça görüyorum” dedi.

Haberin Devamı

François, Foley’nin bilgisayarından Amerikan Hava Kuvvetleri’nde kardeşinin pilot olduğunu gösteren fotoğraflar çıktıktan sonra ‘diğer rehinelerden daha çok dövüldüğünü’ söyledi. François’ya göre Foley’e de diğer rehineler gibi ‘sahte infazlarla’ işkence edildi. Bir defasında Foley, bir duvarın üzerinde çarmıha gerilir gibi işkence gördü.

SAS YAKALAYACAK
İngiliz makamlarına göre şu an Suriye ve Irak’ta 500’e yakın İngiltere vatandaşı cihatçı olarak savaşıyor. 250 cihatçının da savaştıktan sonra İngiltere’ye döndüğü düşünülüyor. King’s College London Üniversitesi’nden İslami gruplarda radikalleşme uzmanı Şiraz Maher’e göre İslam Devleti bünyesindeki İngiliz vatandaşı savaşçılar ‘en tehlikeli ve sözleri en çok geçen grubu’ oluşturuyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!