YSK, Resmi Gazete için topu savcılığa attı

Güncelleme Tarihi:

YSK, Resmi Gazete için topu savcılığa attı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2014 00:24

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiğine ilişkin kararının Resmi Gazete’de yayınlanmaması nedeniyle CHP ve MHP’nin yaptığı başvurular konusunda bir karar vermedi.

Haberin Devamı

12’nci Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin kararın, aradan geçen süreye rağmen Resmi Gazete’de yayınlanmaması nedeniyle CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk YSK’ya başvurmuştu. CHP’li Kart başvurusunda, YSK kararının yayınlanmasının yasalara aykırı bir şekilde Erdoğan ve hükümetin ‘baskısı, kanunsuz emir ve talimatları’ ile engellendiğini öne sürerek, Kurul’un gerekli yasal takibi yapmasını istemişti.
Kart ve Öztürk’ün başvurusunu YSK dün ele aldı. Toplantıda, başvurular konusunda herhangi bir karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi. Ancak YSK, oy çokluğuyla her 2 dilekçenin de olduğu gibi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine kararı verdi. Toplantıya katılan 4 üye, söz konusu başvuruda muhatabın kendileri olmadıklarını, bu nedenle herhangi bir işlem yapılmaması gerektiği görüşünü savundu. 6 üye ise kendilerine ulaştırılan dilekçelerin savcılığa iletilmesi görüşünü savundu. Kulislerde YSK’nın bu tavrı, kararını uygulamayan görevliler yönünden dolaylı bir suç duyurusu olarak değerlendirildi.

KART AYM’YE BAŞVURDU

Haberin Devamı

CHP’li Kart, cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevlerini bırakmaması nedeniyle YSK ve Yargıtay’dan olumsuz sonuç alması üzerine AYM’ye de bireysel başvuruda bulundu. Kart, başvuruda Erdoğan’ın hem Başbakanlık hem AK Parti Genel Başkanlık görevinden ayrılmaması nedeniyle ‘seçme ve seçilme hakkının’, ‘hak arama özgürlüğü’, ‘adil yargılama hakkının’ ihlal edildiği iddiasında bulanarak, sürdürülen hak ihlallerinin giderilmesi ve her türlü idari ve yargısal önemlerin alınmasını talep etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!