İzmir'e zulüm devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

İzmire zulüm devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2014 01:18

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Maliye Bakanlığı'nın yılın ilk altı aylık vergi gelir ve giderlerini açıklamasıyla birlikte bir kez daha, merkezi hükümetin İzmir'den aldığı vergilerin kente yatırım olarak geri dönüşüne izin vermediğinin ortaya çıktığını öne sürürek buna tepki gösterdi.

Haberin Devamı

İl Başkanı Ali Engin, İzmir'in ödenen vergilerde, İstanbul ve Ankara'yı geçmesine rağmen, karşılığında alınan yatırımlarda bu illerden çok geride kaldığını söyledi. İzmir'in ödediği vergilerin sadece 7'de 1'ini yatırım olarak alabildiğini belirterek bu duruma tepki gösteren Engin, "Geçen yıl 4'te 1'ini alıyoruz diye tepkiler gösterdik ama anlaşılan AKP iktidarının İzmir'e zulmü bitmediği gibi katlanarak devam ediyor" dedi.
Maliye Bakanlığını rakamları açıklandığında adeta şok yaşadıklarını dile getiren Engin şunları söyledi:
"Geçen yıl İzmir ödediği verginin 4'te 1'ini aldığı için tepkiler gösterdik ve bunun adaletsizlik olduğunu, AKP'nin İzmir ile olan hesaplaşmasının artık son bulması gerektiğini, kentimizin insanlarının, sanayicilerinin, esnafının dürüst oldukları, vergilerini ödedikleri için ödüllendirilmesi gerekirken, bugünkü iktidar tarafından cezalandırıldığını ve buna derhal son verilmesini istemiştik. Bizim bu isteklerimize AKP'li çevreler, rakamları ters düz ederek, başlarının arkasından kulaklarını göstererek sanki İzmir yatırım cennetiymiş gibi göstermeye çalışmışlar, yatırımların önümüzdeki yıllarda daha da artacağını söylemişlerdi. Gerçi o günde bunlara İzmirliler olarak inanmamıştık ama yanlış saat bile günde iki kere doğruyu gösterir diyerek beklemiştik. Bu yılın ilk altı aylık rakamları açıklandığında, AKP'nin, hem İzmir'i önemsiyoruz hem de İzmir tarihinde görmediği yatırımları görecek yalanı bir kez daha ortaya çıktı. Rakamlara göre İzmir ödediği vergilerin sadece 7'de 1'ini yatırım olarak alıyor. İzmir tüm Türkiye'de ödenen vergilerin yüzde 9'unu öderken, aldığı yatırımların yüzdelik karşılığı da sadece yüzde 2,16.
İzmir vergi ödemede İstanbul'a 15 puan, Ankara'ya da 3 puan fark atmış durumdayken, aldığı yatımlara bakılınca bu şehirlerin milyarlarca lira gerisinde kalmış durumda. Rakamlar gerçektende şok edici. İzmirli işadamı, sanayici, esnaf, işçi dürüstçe vergi veriyor diye yine İktidar tarafından cezalandırılmış durumda, yani açıkça İzmirliye dürüstlük cezası kestiler."
CHP İzmir İl Başkanı Engin, tepkisini şöyle sürdürdü:
"Bu rakamlara bakınca insanın aklına gelen tek bir şey var AKP İzmir ile hesaplaşmaya devam ediyor. Baskısına, zulmüne, tehditlerine ve hakaretlerine boyun eğmeyen İzmirlileri, kente yatırım yapmayarak cezalandırmaya çalışıyor. Bu rakamlardan sonra hangi Bakan, hangi AKP'li siyasetçi ne derse desin, rakamlarla nasıl oynarsa oynasın fark etmez, manzara çok net. Hani yerel seçimlerde AKP'nin adayı seçilse de seçilmese de İzmir'e yatırım yağacak, yatırım cenneti olacaktı. Bu sorulara cevap verecek bir tane AKP'li varsa merakla bekliyoruz. Bence verilecek cevap yok, çünkü devletin rakamları ortada. Ama gerekeni yapmak isterlerse İzmirliden özür dileyebilirler."
Bu durumdan, "AKP İktidarı da İzmir Büyükşehir belediyesinin yaptığı yatırımlara güveniyor" sonucunu çıkardıklarını kaydeden Engin, "Zira onların yapması gereken birçok yatırımı da, hizmeti de Büyükşehir Belediyemiz yapıyor. Tarıma verdiği destek, Türkiye'nin en büyük fuarının yapımı, okullara yapılan yardımlar, metro yapımı, kent ormanları sadece bunlardan birkaçı. Son olarak şunu herkes bilsin ki, İzmir'e devam eden üvey evlat muamelesinin İzmirli sanayici ve işadamlarımıza yapılan bu haksızlıkların son bulması için milletvekillerimizle mecliste her türlü çalışmayı yapmaya devam edeceğiz. Belediyelerimizle birlikte AKP'nin İzmir'den alıp götürdüklerini yerine koymaya, İzmirliyi bu baskıdan kurtarmaya var gücümüzle bundan önce olduğu gibi devam edeceğiz. Ama AKP iktidarının da bilmesi gerekir ki, İzmirli bu ayrımcılığı, dürüstlüğüne verilen bu cezayı unutmaz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!