Gazze’yle ‘ticaret’i imzaladı, İsrail’den ‘heyet yolu’ istedi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün iş dünyası, sivil toplum örgütleri, belediye başkanları, eski milletvekilleri ve medyaya dönük veda resepsiyonu sonrasında Torunlar Grubu’nun ortağı Aziz Torun’la birlikte Köşk’ten ayrıldık.

Haberin Devamı

Torun, CIP Salonu’nun girişinde görevlilere sordu:
- Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu burada mı?
- Toplantı odasındalar.
Birlikte küçük toplantı odasına girdik. Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPDF) Başkanı Vahap Küçük, Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (AKİB) Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ile Astay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak bir aradaydı.
Biz odaya girdiğimiz anda İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na hareket edecek uçağın yolcuları için anons yapıldı. Grubun büyük bölümüyla birlikte o uçağa binmek üzere kapıya yönelen İbrahim Çağlar bana döndü:
- İTO olarak Gazze Ticaret ve Sanayi Odası ile anlaşma imzaladık.
- Ne anlaşması?
- İlişkileri ve ticareti geliştirme anlaşması.
Tam ben, “İsrail’i aşıp Gazze’ye gitmek pek mümkün değil. Bu ortamda siz ticareti nasıl geliştireceksiniz?” diyecekken bir bilgiyi daha paylaştı:
- Anlaşmayı imzalayıp İsrail’in İstanbul Başkansolosu’nu ziyarete gittim. Gazze’ye İTO Heyeti olarak gitmek istediğimizi belirtip, bize bu yolu açmalarına ilişkin talebimizi ilettim.
- Kabul etti mi?
- Yardımcı olacağını söyledi.
İTO’da gerçekleşen imza törenine katılanları sıraladı:
- Ben ve Genel Sekreterimiz Ömer Bal, Gazze Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Jehad Gh. Bseiso ile birlikte anlaşmayı imzaladık.
İstanbul’a inince gece saat 00.33’de anlaşma metnini gönderdi:
- Taraflar, Türkiye ve Filistin arasındaki mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yeni imkanlar geliştirecek. İlişkilerin güçlenmesi için faaliyetler düzenlenecek. Temsilciler düzeyinde Türkiye ve Filistin arasında dönüşümlü ikili görüşmeler düzenlenecek. Her iki oda, karşılıklı heyet ziyaretlerini teşvik edecek.
Çağlar’ın da yönetiminde bulunduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2005’te İsrail ve Filistinli işadamlarının aynı masada buluştuğu “Ankara Forumu”nu kurdu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ekibinin girişimleriyle bu çerçevede Türkiye, İsrail ve Filistin’le Devlet Başkanları düzeyinde buluşmalar gerçekleşti.
TOBB’un hedefi Filistin’de ekonomiyi güçlendirmeye dönük organize sanayi bölgesi kurulmasını sağlamaktı. Bunun için yer olarak da en son Cenin Bölgesi belirlenmişti. TOBB’un hesaplarına göre 10 bin Filistinli bu bölgede doğrudan işe kavuşabilecek.
İTO’nun Gazze Ticaret ve Sanayi Odası’yla anlaşması, bu girişimleri yeniden canlandırır mı?
İsrail, Gazze’ye bomba yağdırmayı, canlar yakmayı bırakıp, sorunu ekonomi üzerinden çözmeye yanaşır mı?

Yazarın Tüm Yazıları