Altın yumurtayla gebe kaldı

Erken menopoza giren Çiğdem Üresin (38) anne olma şansını “altın yumurta”yla yakaladı. Yumurtalıklarında yakalanan tek yumurtadan elde edilen embriyo ile hamile kalan Üresin, kızını kucağına almak için gün sayıyor.

Fotoğraflar: Murat ŞAKA

Haberin Devamı

ALTI yıllık evli Çiğdem Üresin çikolata kisti olarak bilinen endometriozis sorunu ve bu nedenle geçirdiği ameliyatlar nedeniyle erken menopoza girdi. Evliliklerinin ilk yılında çocuk sahibi olamayınca doktora başvurdu. Bütün hormon ve ultarasonografi verileri erken menopoza girdiğini gösteriyordu. Doktorlar artık yumurtlamadığını, anne olmasının tek yolunun donasyon (başka bir kadından yumurta alınması) olduğunu söylüyordu. Eşi Mehmet Umut Üresin ile yine de şanslarını denemek istediler ve toplam dört kez tüp bebek uygulaması yaptırdılar.

ALTIN YUMURTADAN ELDE EDİLEN EMBRİYO 7 AY DONDURUCUDA BEKLEDİ

Altın yumurtayla gebe kaldıSon iki yıldır bütün değerlerin kötüleşmesiyle umutlarını da büyük oranda kaybeden Üresin çifti, tesadüf eseri Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Erbil Yağmur ile tanıştı. Çiğdem Üresin’in, hem çikolata kistlerinin yaptığı tahbirat hem de geçirdiği ameliyatlar nedeniyle yumurtalık rezervi ciddi oranda azalmış, hormon değerleri erken menopozu işaret ediyordu etmesine de 1-2 adet de olsa yumurta kesesi vardı. Dr. Yağmur, ilaç vermeden yumurta keselerinin büyümesi beklendi. Ve altın değerinde tek yumurta elde etti. Baba Metin Üresin’den alınan sperm ile yumurta döllendi. Elde edilen embriyo Mayıs 2013’de dondurularak saklandı. Gebelik şansını artırmak için aynı yolla başka yumurta ve embriyo elde etme umuduyla yine yumurta üretimi beklendi. Bir yumurta daha toplansa da embriyo gelişemedi. Üresin’in yaşı ilerliyordu, Dr. Yağmur daha fazla beklemek yerine geçen yıl dondurulan embriyoyu Ocak 2014’de Üresin’in rahmine transfer etti.

Haberin Devamı

DOĞUM GÜNÜNDE TEST YAPTI

Çiğdem Üresin doğum günü olan 10 Şubat’da, kimseye haber vermeden ilk gebelik testini yaptırdı. Ya iyi bir doğum günü hediyesi alacak ya da büyük bir hayal kırıklığı daha yaşayacaktı. İlk test sonucu hayatı boyunca unutmayacağı bir doğum günü hediyesiydi, hamileydi. Eşiyle birlikte evde yapılan testleri tekrarladılar. Sonuç değişmedi. Üresin, “Hala inanamıyorum. Tedaviye başladığımızda ben ümitsizdim. İlk rahat nefesi bebeğin hareketlerini hissetmeye başladığımda aldım. Artık Zeynep Ekin bebekle ilgili hazırlık ve planlar yapmaya başladık” dedi.

Haberin Devamı

Boşuna uğraşmayın deniyor

Dr. Erbil Yağmur: Bazı kadınların geçirdikleri ameliyatlar, hastalıklar ya da bilinmeyen nedenlerle yumurtalık depoları ciddi oranda boşalıyor. 20’li yaşlarda dahi görülebilen bu sorunlarla karşılaşan kadınlar, erken yaşlarda menopoza giriyor. Bu durumda doğurganlıklarını kaybediyorlar. Özellikle 35 yaşın altındaki kadınlar hekime başvurduklarında “Erken menopozun eşiğine gelmişsiniz, yumurtalık rezervleriniz çok azalmış AMH, FSH göstergeleriniz çok olumsuz ve dolayısıyla tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olma şansınız da sıfıra yakın. Boşu boşuna uğraşmayın” yanıtıyla karşılaşıyor. Bu şartlardaki kadınların doğal yollarla gebelik şansı da çok çok azalmış oluyor. Tüp bebek tedavilerinde de gebelik şansı yüksek değil. Ancak kolay olmayan bir tedavi süreci olsa da bugün bahsettiğimiz durumları yaşayan kadınlarda tek bir yumurta dahi elde edebildiğimizde bebek sahibi olmalarına imkan sağlayabiliyoruz. Bu nedenle de var olan o tek yumurta altın değerinde ve gebelik oluşturmak mümkün. Adet düzensizliği olan kadınlardan birkaç ayda bir dahi olsa yumurta elde etmek mümkün olabiliyor. Yani kadın birkaç ayda bir adet görüyorsa, hormonal seviyeleri kötü bile olsa eğer gençse yumurta alınabiliyor ve tüp bebek tedavilerinde kullanılarak bebek sahibi olmaları sağlanabiliyor. Burada gebelik olasılığını belirleyen en önemli faktör kadın yaşının 35 yaşın altında ya da bu yaşı çok geçmemiş olması.

Yazarın Tüm Yazıları