Yurt dışındaki ilk çalışma tarihi prim başlangıcıdır

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışındaki ilk çalışma tarihi prim başlangıcıdır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2014 10:24

Günlerder kamuoyunda tartışılan, TBMM tatile girmeden önce Genel Kurul gündeminde yer alan Torba Yasa tasarısında yer alan bir düzenlemeye destek niteliğinde Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar verildi. Daha önce de Avrupalı Türklerin yurtdışındaki sigorta başlangıcının Türkiye’de prim başlangıcı olarak sayılması gerektiği yönünde kararlar veren Yargıtay, SGK aleyhinde dava açan ev kadını S.S.’yi haklı buldu.

Haberin Devamı

ANKARA’da ikamet eden ev kadını 50 yaşındaki S.S., SGK’ya müracaat ederek, Almanya’da sigortalı işe başladığı 12 Ağustos 1982 tarihinin, Türkiye’de sigortalılık başlangıç tarihi olarak tespitine karar verilmesini istedi. SGK’nın ret cevabı vermesi üzerine S.S. konuyu yargıya taşıdı. Ankara 6. İş Mahkemesi, S.S.’nin 3201 sayılı yasa kapsamında prim ödemesi

Yurt dışındaki ilk çalışma tarihi prim başlangıcıdır
bulunmadığı gerekçesiyle talebi kısmen geri çevirdi. Davanın kısmen kabulüne karar veren mahkeme, davacı S.S.’nin vatandaşlığı kaybettiği 8 Eylül 2005’e kadar Türk vatandaşı iken yurt dışında ev kadınlığına ve çalışma sürelerinin 3201 Sayılı Yasa uyarınca borçlanma hakkı olduğunun tespitine, davacının Alman Emeklilik Sigortası’na giriş tarihinin Türkiye’de sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmesi tespit talebinin reddine hükmetti. Kararın taraf avukatlarınca temyiz edilmesiyle dava dosyasını yeniden değerlendiren Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde ilk defa çalışmaya başlanılan tarihin, Türkiye’de sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilebilmesi için 3201 sayılı yasa kapsamında borçlanma talebinde bulunulması veya kısmen de olsa borçlanma bedelinin ödenmesinin zorunlu olmadığına vurgu yapıldı.

İŞTE BOZMA KARARI

Kararda şu ifadelere yer verildi: “Somut olayda, 12 Ağustos 1964 doğumlu davacının 18 yaşını ikmal ettikten sonra yurt dışında fiili çalışmasının bulunduğu 12 Ağustos 1982 tarihinin ülkemizde sigortalılık başlangıç tarihi olarak tespitine karar verilmesi gerekirken, 3201 sayılı yasa kapsamında prim ödemesi bulunmadığı gerekçesiyle istemin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır. Hükmün açıklanan nedenlerle bozulmasına, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine oybirliğiyle karar verildi.

3 çocuğumun bana bir faydası var mı

ALMANYA’da malulen emekliyim. Üç çocuğum var. Üçü de 1992’den önce Türkiye’de doğdular. Yeni yasaya göre, benim emekliliğim için bir faydası var mı? (Muzaffer)
NE yazık ki, çocuklarınızın sizin emekliğiniz açısından bir faydaları yok. Çünkü üçü de Türkiye’de doğmuş. Almanya’da bu yaz ayında yürürlüğe giren emeklilik reform yasasında, 1992 yılından önce çocuk dünyaya getiren annelerin emeklilik hesabına bir emeklilik puanı işlenmesini öngörüyor. Ancak bunun için çocuğun Almanya’da doğup büyümüş olması gerekiyor. Sizin çocuklar Türkiye’de doğup onları bir yaşından sonra Almanya’ya getirdiyseniz, maalesef, 1992 yılından önce çocuk dünyaya getiren annelere yönelik geriye dönük bir iyileştirme niteliğinde olan bu yeni uygulamadan yararlanamazsınız.

Aylığımda çok fark olur mu

1979 doğumluyum. Ocak 1999’da SSK başlangıcım var. 2003’den beri Almanya’dayım... Çalıştığım süreleri borçlandım. Şu anda SSK’da kayıtlı 3 bin 630 günüm var. 57 yaşında 5 bin 900 günden emekli oluyorum. Ama ben 3 bin 600 günden 60 yaşında emekli olsam maaşımda çok fark olur mu? (Arif Demirbilek)
BİLDİRMİŞ olduğunuz sigorta başlangıcınıza göre, 57 yaş, 5 bin 900 gün değil, 58 yaş 5 bin 975 gün şartlarına tabisiniz. Yaş haddinden emekli olmak için 2 bin 345 gün borçlanmanız gerekiyor. Buna göre, 3 bin 600 gün emekli olmanıza yetmiyor. SSK’da kayıtlı olan 3 bin 630 günün üzerine borçlanma yapmazsanız, 58 yaşında 3 bin 630 gün üzerinden kısmi aylık almaya hak kazanırsınız. Kısmi aylığınız da, tam aylığa göre daha düşük olacaktır.

Başvurum için yeni kanunu bekleyeyim mi

DOĞUM tarihim 21 Mart 1969... Türkiye’de işe ilk giriş tarihim 16 Mayıs 1981. Sigortalı olarak 3 bin 944 gün çalıştım. Almanya’da da Ocak 2009-Ağustos 2014 arasında sigortalı olarak çalıştım. 2003 yılından beri Alman vatandaşı ve Mavi Kart sahibiyim. Türkiye’ye borçlanarak kaş yaşında ve ne kadar ödeme yaparak emekli olabilirim? Başvurumu yeni kanun çıkmadan önce mi, yoksa sonra mı yapmalıyım? (Seda Rathjen – Vollerwiek/Almanya)
ÖNCELİKLE şunu belirteyim; Mavi Kart sahibi olarak borçlanma hakkını kazanmak için, TBMM’de görüşülmesine devam edilen Torba Yasası’nın yürürlüğe girmesini beklemelisiniz. Aksi takdirde yurtdışı borçlanması yapamazsınız. Türkiye’deki kademeli emekliliğe giriş tarihinize göre, 50 yaş, 3 bin 600 gün şartlarına tabisiniz. Buna göre, emekli olmak için yurtdışı borçlanması yapmanıza gerek yok. Yani, 50 yaşınıza basacağınız 2019 yılında hem Türkiye’den aylık tahsis talebinde bulunabileceksiniz, hem de geçen günlerde yayınlanan bir yazımda da belirttiğim gibi, Türkiye’deki çalışmalarınıza istinaden emekli olduğunuz için, SGK’dan emekli olduktan sonra Almanya’ya çalışmaya devam edebilirsiniz. Yani özetle, emekli olmak için veya emeklilik şartlarınızı iyileştirmek için yeni yasayı beklemenize hiç gerek yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!