O heykel indirildi

Güncelleme Tarihi:

O heykel indirildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2014 02:13

Lice’deki PKK mezarlığına 4 gün önce gece yarısı dikilen ve mahkemenin el konulması kararı verdiği Mahsum Korkmaz heykelini dün askerler kaldırdı. Mezarlıkta toplananların heykelin indirilmesini önlemek istemesiyle çıkan çatışmada, 24 yaşındaki Mehdi Taşkın hayatını kaybetti. 1’i asker, 3 kişi yaralandı. Olaylar üzerine Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır-Bingöl karayolunu ulaşıma kapadı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’ın Lice ilçesi Yolaçtı köyünde PKK mezarlığına dikilen Mahsum Korkmaz heykelinin kaldırılması için mahkemenin önceki gün verdiği karar, dün uygulandı. Heykelin güvenlik güçleri tarafından kaldırılırken çıkan olaylarda ağır yaralanan Mehdi Taşkın, hastanede yaşamını yitirdi.

BAŞINDAN VURULDU

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, heykelin dikilmesinin ardından ‘terör örgütü propagandası yapıldığı’ gerekçesiyle kapsamlı bir soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında ‘suç eşyası’ olduğu gerekçesiyle heykele el konulması talep edilmişti. Lice Sulh Ceza Mahkemesi ise heykele el konulması kararı vermişti. Güvenlik güçleri dün sabah 06.00 sıralarında heykeli kaldırmak için bölgeye operasyon düzenledi. Mezarlıkta toplanan kalabalık ise heykelin indirilmesini önlemek istedi. Askerler, kalabalığın direnmesine rağmen Korkmaz’ın heykelini dikildikten 4 gün sonra kaldırdı. Güvenlik güçleri ile toplanan kalabalık arasında çıkan olaylarda ağır yaralanan Mehdi Taşkın (24) kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Taşkın’ın ön otopsisinde uzak mesafeden atılan tek kurşunla başından vurularak yaşamını yitirdiği belirlendi. Olaylarda yaralanan Savaş Topkaya ile kimliği açıklanmayan 1 asker de, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedaviye alındı. Polis, hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Acil servise 10 metre uzaklıkta arama noktası kuran polis, kimlik kontrolü yaptı. Diyarbakır Valiliği ise Diyarbakır-Bingöl karayolunu ulaşıma kapadı. Diyarbakır yönünden Lice’ye gitmek isteyen araçların geçişine izin verilmezken, karayolu üzerinde kontrol noktaları kuruldu.

Haberin Devamı

Uzman çavuş şehit
DİYARBAKIR Lice’de heykelin kaldırılmasının ardından çıkan olaylara müdahale için Mardin’den takviye gelen birlikten Uzman Çavuş Uğur İnal (27), dün öğlen silahla ağır yaralandı. İnal, kaldırıldığı hastanede şehit oldu. İnal’ın, olaylarda silah kullanan grubun açtığı ateşle vurulduğu iddiasını askeri yetkililer, yalanladı. İnal’ın Mardin’e döndükten sonra birliğinde doldur boşalt yapan arkadaşı tarafından kazayla vurulduğu da ileri sürüldü.- Şahismail GEZİCİ / DHA

HASSASİYET GÖSTERMELİ

Olaylar nedeniyle HDP’den yapılan açıklamada, “Çözüm ve barışla sonuçlanması gereken müzakerelerin en önemli yaklaşımlarından biri de karşılıklı anlayış ve değerlere saygıdır. Toplumsal barış, ancak halkların değerlerine saygı gösterilerek geliştirilebilir. Çatışmasızlık durumunun yara almaması için hassasiyet göstermeliyiz” denildi. KCK’dan ise “AK Parti ateşle oynuyor” açıklaması geldi.

Haberin Devamı

O heykel indirildi

GECE YARISI DİKİLMİŞTİ

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda yaşamını yitirenler için Lice ilçesine bağlı Yolçatı Köyü’nde geçen yıl ‘PKK şehitliği’ açıldı. Mezarlığa dikilmesi için 15 Ağustos 1984’te ilk kurşunu sıkarak silahlı mücadeleyi başlatan ‘Agit’ kod adlı Mahsum Korkmaz’ın heykelinin yapılması kararlaştırıldı. Diyarbakır kent merkezinde 6 ayda tamamlanan heykel, 4 gün önce geceyarısı Lice’deki PKK mezarlığına yerleştirildi. PKK’nın Bitlis, Beytüşşebap, Hakkâri ile Kandil ve Metina’da da mezarlıkları bulunuyor.

Dikeni de diktireni de yıkmalı
MHP Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, “Önemli olan milletin birliğine kast etmiş bir hainin heykelini yıkmak değil, baştan dikilmesini önlemektir. PKK heykelinin yıkılması yetmez, dikeni de diktireni de yıkmak gereklidir” dedi. Çetin, şunları kaydetti: “Türkiye’nin bir bölgesini AKP ile girişilen sözde barış süreci karşılığında teslim alan bölücü örgüt, hâkimiyetini pekiştirmek için her türlü yöntemi kullanmaktadır.”

PROTESTO GÖSTERİLERİ

Heykelin kaldırılması ve Taşkın’ın ölümünün ardından gece Diyaryakır, Hakkari, Van, Antalya ve İstanbul’da gösteriler yapıldı. Diyarbakır’da toplanan grup, polise havai fişek, molotof ve taş attı. Polis de gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. İstanbul Kadıköy’de toplanan grupla polis arasında arbede yaşandı.

Haberin Devamı

O heykel indirildi

Aynı mezarlıkta cenaze töreni

OLAYLAR sırasında hayatını kaybeden Mehdi Taşkın’ın cenazesi, yakınları tarafından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morgundan alınarak defnedileceği Yolçatı Köyü’ne götürüldü. Taşkın, olayların olduğu mezarlıkta toprağa verildi. Cenaze törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın yanı sıra HDP Milletvekili Ayla Akat Ata, DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!