Türkiye’nin dinlendiğini bilmiyorduk

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin dinlendiğini bilmiyorduk
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2014 01:39

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dinleme skandalıyla ilgili ancak Federal Alman Parlamentosu Kontrol Komitesi’ne (PKGr) bilgi verilebileceğini söylemesinin ardından gözler söz konusu komisyonun üyelerine çevrildi.

Haberin Devamı

Alman hükümeti, temmuz ayında bu komiteye bazı istihbarat bilgileri verildiğini belirtmişti. Komitenin üyeleri, “O toplantıda Türkiye’nin dinlendiği konuşulmadı” dedi.

ANGELA Merkel, önceki gün Türkiye’nin dinlendiği iddialarıyla ilgili olarak “Gerekli olan ne varsa bu Kontrol Komitesi’nde (PKGr) konuşulur. Gerekli olduğunda komiteye daha fazla bilgi verilir” demişti. Hükümet adına açıklama yapan Christiane Witz de temmuz ayında söz konusu komisyona bazı bilgiler verildiğini, daha da detay verilebileceğini söylemişti. Alman ajansı DPA’ya konuşan Komite Başkanı Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Clemens Binninger, “Toplantıda bizim kısmi bilgilendirildiğimiz doğru, ama çok soyut ve isim verilmeden” dedi.

O belgeleri bugün göreceğim: Hürriyet’in ulaştığı komisyonun Sol Partili Başkan Yardımcısı Andre Hahn ise o toplantının sonlarında ‘cihatçılar konusunda Türkiye’nin adının geçtiğini’ belirterek “Suriye ve Irak’a giden ya da tekrar Almanya’ya dönen cihatçıların Türkiye’yi geçiş yolu olarak kullandıklarından bahsedildi. Ama Türkiye’nin dinlendiği asla söz konusu olmadı” diye konuştu. Hahn, şöyle devam etti: “ABD’ye Alman istihbarat elemanının (Markus K.) sızdırdığı 218 belgeyi yarın (bugün) göreceğim. Türkiye’nin güncel profil listesinde bulunduğu bu belgelere dayanılarak söyleniyor. Listede sadece ülke adı değil, izlenecek hedefler, örgütler de yer alıyor.”

Haberin Devamı

Ülke sınıflandırması var: ‘Dost ülke, müttefik ülke gibi bir sınıflandırma var mı’ sorusuna Hahn şu yanıtı verdi: “Böyle bir ayrım yapılıyor. ‘Dost istihbaratın verdiği bilgiye göre’ veya ‘Müttefik ülkelerde edinilen bilgilere göre’ deniliyor. Bir de Rusya, Çin gibi müttefik olmayan ülkeler var. Merkel’e bakılırsa, Türkiye dost ülke sayılmıyor.” Merkel, 2013’te ABD ile patlak veren dinleme skandalında “Dostlar arasında gizli dinleme olmaz” demişti. Önceki gün ise Merkel, bu sözlerinin ABD ile ilgili söylediğini vurgulamıştı.

Türkiye’nin adı geçmedi: Söz konusu komitenin Yeşiller Partisi’nden üyesi Hans Christian Ströbele de Türkiye’nin takip altında olduğundan haberdar olmadıklarını söyledi. Merkel’den konuyla ilgili bilgilendirme istediklerini vurgulayan Ströbele, ‘Hükümet Türkiye’yi dinlediğini doğrularsa, bunu kabul edecek misiniz’ sorusuna da “Hayır. Türkiye’nin hedef ülke olması kabul edilemez. Türkiye müttefik, partner, belki de dost ülke. Müttefik ülkeler dinlenemez” cevabını verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dinlendiğini bilmiyorduk

İlkyardımcı Merkel

Almanya Başbakanı Merkel, telekulak kriziyle ilgili tartışmalar sürerken dün Bonn kentindeki Federal Sivil Korunma ve Afet Yönetimi merkezini ziyaret etti. Önlük takıp kazan karıştıran Merkel, dağ kurtarma ekibinin motorunu da denedi.

Ancak hükümetin izniyle dinlenir

BND’nin eski başkanı Hans-Georg Wieck, bu dinlemelerin yalnızca Merkel hükümetinin talebiyle yapılmış olabileceğini söyledi. Wieck, “Almanya’da Kürtler ve Türkler arasında gerginlik yaşanıyor. Bu aydınlatılmaya çalışılmış olabilir. Bence bu kararın alınmasında iç siyasi aktörler etkili oldu” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Alman istihbaratı böyle bilgi topluyor

HUMINT: İstihbaratın birincil kaynağı insan. Ajanlar ve muhbirlerle bilgi toplama bugün de tüm tekniğe rağmen istihbaratın temel çalışmasını oluşturuyor.
SIGINT (Sinyal istihbaratı) Data akışı filitrelenip elektronik ortamda belirli içerikler taranıyor.
* IMINT: (Görüntü istihbaratı)
Uydu ve hava fotoğraflarıyla bilgi kazanımı.
OSINT: (Açık kaynak istihbaratı) Kamuya açık alanlardan her dilde bilgi toplamak. Bunlar gazete, dergi, radyo gibi kamuya açık alanlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!