İnternetten dolarla gelin alıyorlar

Güncelleme Tarihi:

İnternetten dolarla gelin alıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2014 01:20

Dünya üzerindeki ürünün sahtesini yapan Çin şu sıralar aşkın da sahtesi ile gündemde. Çinli erkekler Vietnam’dan 3.200 dolara gelin satın alıyor. Evlenecek kızlar internet siteleri üzerinden de satılıyor.

Haberin Devamı

Evlilikleri para karşılığı olsa da, bazı Vietnamlı kadınlar kendilerini satın alan kocalarıyla mutlu olduklarını söylüyorlar. "Çin’de hayat daha ekonomik." diyen Nguyen Thi Hang, Çinli erkeklerle evlenmiş onlarca Vietnamlı kadınlardan sadece biri.

AİLESİ TARAFINDAN AYARLANMIŞ

30 yaşındaki Hang Çine gelin gittikten sonra evdeki küçük yatak odası, dışarıdaki tuvaleti gibi imkanların eski evinden çok daha iyi olduğunu dile getirdi. Hang "Vietnam’da kötü durumdaki kerpiç evlerde yaşamak ve pirinç tarlalarında çalışmak zorunda olan işçilerdik." diyor. 22 yaşındaki Çinli ile evliliği ailesi tarafından ayarlanmış. "Aileme evlilik için para verdiklerini biliyorum fakat aileme bu konuda soru soramadım." dedi. Kadının inşaat işçisi olan kocası yılın büyük bir dönemini şehirdışında geçiriyor, yeni gelin hakkında sorulduğunda kayınpederi aileye yeni katılan bireyden dolayı memnuniyetini dile getiriyor. Çin’deki çocuk sayısındaki sınırlamalar cinsiyet dağılımı eşitsizliği yaratıyor. Bu da erkeklerin eş bulmak için farklı yollara başvurmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

3.200 DOLARA SATILIYOR

Vietnamlı bir kadın ortalama 20,000 yuana (3,200 dolar) satılıyor. Çin’in yerel pazarlarında evlenecek kadın almanın fiyatı ise bunun 4 katı daha yüksek. Fakat Vietnam’dan Çine satılan gelin kızlar gurbette şiddete de maruz kalıyor. China Daily’nin raporuna göre sadece 2012’de Çin polisi şiddete maruz kalan 1.281 Güneydoğu Asyalı kadını kurtardı ve ülkelerine geri gönderdi.

GELİN FİYATLARI

Öte yandan dünyada da dolarla gelin satılıyor. Bir rus gelin ortalama 4,500 dolara geliyor. Afganistan’da kadınlar 2.500 dolar, Papua Yeni Gine’de fiyatlar 50.000 ile 100.000 dolar arasında Tayland’da ise kadının niteliklerine ve geçmişine göre 0’dan 300.000 dolara kadar değişiyor. Hindistan’da fiyatlar 88 ile 660 dolar arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!