Cumhurbaşkanıyken bizi belki duya gali

Haberin Devamı

KUŞULULAR son üç seçimdir sandığa gitmedi. Tek istedikleri belediyelerinin geri verilmesi.

Bunun için açlık grevine kadar pek çok eylem yaptılar. Tek bir seçmenin bile oy kullanmamasının, tek vücut olup milli iradeye tek örnek olduklarını gösterdiklerini söylüyorlar. Bu seçimde de oy sandığına gitmediklerinde Ankara’daki siyasilerin, “Yine mi Kuşu?” dediğini öğrenen Kuşulu kadınlar ise yeni umutlarının cumhurbaşkanı olan Başbakan Tayyip Erdoğan olduğunu söylüyor, “Başbakanken sesimizi duymadı, belki cumhurbaşkanıyken bizi duya gali. O zaman anlatamadık, belki şimdi bizi anla gali” diyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yine sandığa gitmeyen Kuşulular o gün yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı.

Cumhurbaşkanıyken bizi belki duya gali

Haberin Devamı

Ağırımıza gidiyor
Eşe Tuncer, durumlarına artık üzülmeye başladıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Küskünüz. Haksızlığa uğradık. 64 senelik Kuşumuz yetim gibi kaldı. Biz oy vermedik. Ankara’da, ‘Yine mi Kuşu çıktı karşımıza?” diyorlarmış. Küçümsenmek de ağırımıza gitmeye başladı. Erdoğan kazandı. Allah hayırlı etsin. Ama biz kime derdimizi anlatalım? Başbakanken kendimizi anlatamadık, cumhurbaşkanı oldu belki duya bizi gali.”

Umudumuz Erdoğan
Köy kahvesinde de konu aynı. Kuşu’nun tek dondurmacısı Haşim Gürsel, Türkiye’de keyfi oy kullanmayanların aksine sandığa gitmemenin zorlarına gittiğini söylüyor: “İnsan üzülmez mi? Zorumuza gidiyor. Vatandaşlık görevimizi yapmadık. Seçim günü sıradan bir gün gibi yine kahvede oturduk. Seçim görevlilerine evde kadınlar yemek hazırladı. Evlerimizde ağırladık onları. Ama hatırımıza, bizim birliğimizi bozmamak için görevliler bile oy kullanmadı. Jandarma gidip ilçede oyunu attı. Bizim sandığımız yine boş çıktı. Biz tek vücut olduk. Burada iki dönem AK Parti kazanmıştı. MHP’li iki vekilimiz var. CHP’lisi de, MHP’lisi de, AK Parti’lisi de tek avuç yumruk gibi olduk. Bizi ‘Gezi’cilere benzetenler oldu. Biz ne devlete, ne devlet malına zarar vermek derdindeyiz. Tek yaptığımız sessiz sedasız oy vermemek. Seçim propagandası için Kuşu’ya hiçbir partili gelmedi. Oy vermediğimiz için kapımızı çalmadılar ya da tepkiden korktular. Aksine miting meydanlarına biz gidip pankart açtık. Ama ne yaptıysak sesimizi duyuramadık. Şimdi tek umudumuz yeni Cumhurbaşkanımız Erdoğan.”

Haberin Devamı

BİZİMKİ BİR HAK ARAYIŞI DEVLETE BAYRAK AÇMA DEĞİL

30 Mart yerel seçimlerinde sandığa gitmeyen Kuşu, 30 Haziran’da seçim tekrarında da oy kullanmayınca YSK, Okul Müdürü Feridun Aktay’ı muhtar olarak atadı. Aktay, Kuşu’daki sürece ilişkin şunları söyledi: “Valilik ve Özel İdare’ye yine de teşekkür ederiz. İtfaiye aracı gibi çeşitli araçları vatandaşlar vermek istemeyince burada kalması için yardımcı oldular. Ancak şimdi de bunları kullanacak eleman yok. Burada yaşayanların tek istediği 2011 Simav depremi nedeniyle yeni yasanın çıktığı günlerde nüfuslarının azaldığını ancak şimdi yine yükseldiğini kabul ettirmek. Kütahya’nın ilk belediyesiyken köy olmayı, belediye hizmeti alamayacak olmayı haksızlık olarak görüyorlar. Dava sonucu bekleniyor. Bu bir hak arayışıdır. Kuru inatlaşma, devlete bayrak açma değil. Öyle ki muhalefet parti temsilcileri gelip, ‘Bize tulum oy verin’ dediği halde buradaki o parti mensubu arkadaşlar, ‘Biz sadece beldemizi geri istiyoruz’ yanıtını verdi.”

Haberin Devamı

NE DİYORLAR?

Eşe Tuncer:

Küskünüz. Haksızlığa uğradık. 64 senelik Kuşumuz yetim gibi kaldı. Küçümsenmek de ağırımıza gitmeye başladı.

Cumhurbaşkanıyken bizi belki duya gali

Haşim Gürsel: Bizi ‘Gezi’cilere benzetenler oldu. Biz ne devlete, ne de malına zarar vermek derdindeyiz. Tek yaptığımız sessiz sedasız oy vermemek.

YSK tarafından muhtar olarak atanan Okul Müdürü Feridun Aktay, “Bu bir hak arayışı. Kuru inatlaşma, devlete bayrak açma değil” diye konuşuyor.

Cumhurbaşkanıyken bizi belki duya gali

NOTLAR
BİR apartman toplantısında bile oy birliğine zor varılırken, bin 560 seçmen arasından bir tek aykırı görüş çıkmaması bu devirde zor bulunur bir birlik. Kuşulular bunu, “Tek derdimiz uğradığımız haksızlığın giderilmesi. Elbet birileri bunu görecek. Burada isyan, devlet malına zarar vermek, devlete karşı bir söz yok. Her partiden insan tek yürek oldu. Tek farkımız bu” diye aktarıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanıyken bizi belki duya gali


· Kuşu’nun meydanında dev bir kartal heykeli bulunuyor. Son belediye başkanının bu heykeli yaptırdığını söyleyen Kuşulular, hikayelerini şöyle anlattı: “Neslimiz Yörük. Yerleşecek yer ararken, sırtımızı dayadığımız dağa, kürlük (dikenli bir tür ağaç) alana gelmişler. Orada kuşlar varmış, birden havalanınca, ‘Kuş uçtu’ demişler. Buranın adı 400-500 sene önce ‘Kuş uçtu’ymuş, zamanla Kuşu olmuş.”
· Meydandaki kartalın etrafına toplanan çocuklar da, “Belediyemizi verene kadar oy yok. Biz de büyüyelim biz de oy vermeyiz” dedi.
· Kuşu Köy Olmasın Platformu’nda büyük kentlerde yaşayan Kuşulular, harekete destek oluyor. Kuşulular buradan yetişen 12 profesör, çok sayıda avukat, 2 MHP’li milletvekili olduğunu anlatırken, 2011 SBS’de 500 tam puanla Kuşu İlköğretim Okulu’ndan Türkiye birincisi çıkardıklarını da gururla ekledi.


Yazarın Tüm Yazıları