'3 F' diyarından bir efsane gelir bizlere

Hüseyin Avni Aker tribünleri daha önce Pfaff, Kevin Campbell, Marcelinho gibi yıldızları da seyretti ama Oscar Cardozo, Trabzonspor’a gelen en yüksek kariyerli yabancı olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

MALUM, Güney Amerika futbolun kaynayan damarlarından biridir. Lakin yüzünüzü bu cepheye döndürdüğünüzde Brezilya ve Arjantin’den ardından gelen ‘Başaltı’ listesinde genellikle Uruguay, Kolombiya, Şili isimlerine rastlarız. Paraguay’a gelince; evet, onlar da futbola sevdalılardır ama sahnedeki (Dünya kupalarını kast ediyorum elbet) yerleri garanti değildir, bazen buyur ederler, bazen hengâmeyi uzaktan seyrederler. Ama her daim evrensel sulara sundukları yıldızları vardır. Mesela 1998 Dünya Kupası’nı hatırlayalım, kaleci Jose Luis Chilavert turnuvaya damgayı vuranların başında geliyordu. Bu kültürün günümüzdeki uzantılarında ise özellikle Roque Santa Cruz ve Nelson Valdez’in yanı sıra Oscar Cardozo’ya rastlıyoruz.

PARLADI AMA BAŞKA TAKIMA GiDEMEDi

Haberin Devamı

MALUM bizim ilgi alanımız Cardozo, çünkü 31 yaşındaki yıldız bu sezon Süper Lig’in yeni yüzlerinden biri olarak aramıza katıldı. Benfica’dan Trabzonspor’un yolunu tutan Cardozo, uzun süredir spor sayfalarımızı süsleyen isimlerden biriydi. Özellikle geçen yaz Fenerbahçe’nin gündemindeydi ve sarı lacivertliler ya onu ya da Emenike’yi kadrosuna katacaktı. Tercih haklarını Nijeryalı forvette kullandılar. Cardozo’nun hikâyesini gelince; 20 Mayıs 1983’te dünyaya gelen ‘Tacuara’ lakaplı yıldız oyuncunun kariyeri alt küme takımlarından Club 24 de Junio’da başladı, ikinci lig ekiplerinden 3 de Febrero’da 34 maçta 20 golle ‘Gol kralı’ olunca dikkatleri daha bir üzerinde topladı. Bir sonraki durak Clup National’di. Avrupa yolculuğu ise Arjantin Ligi üzerinden gerçekleşti.
Newell’s Old Boys’ta bir sezonda 33 maçta 21 gol attı ve Benfica’nın yolunu tuttu. Malum, Portekiz takımları Güney Amerikalı yıldızları keşfeder, işler, parlatır ve Avrupa’nın büyük takımlarına kârlı rakamlarla satarlar. Bu formül Cardozo’da geçerli olmadı, Paraguaylı, Benfica’nın sevilen futbolcularından biri oldu ve tam yedi sezon kırmızı beyazlıların formasını giydi.

PORTEKiZ’DE FENERBAHÇE’Yi ÜZMÜŞTÜ

CARDOZO küçükken gündüzleri antrenman yapar geceleri de okula giderdi. İdmanlardan sonra ikinci bir baba olarak bildiği Juan Araujo’nun “Vurabildiğin kadar sert vur” öğüdüyle şut çalışırdı. Babasıyla mangal kömürü yaparak hayatlarını kazanıyorlardı ama o hep daha büyük bir geleceğin hayalini kurardı. Hırslıydı ve başarılı olmak istiyordu. Nihayetinde hedefine ulaştı. Bizim zihnimize ise iki sezon önceki Avrupa Ligi yarı final eşleşmesinde düştü. Benfica, Aykut Kocaman yönetiminde Avrupa’da önemli mesafeler kat eden F.Bahçe’yle eşleşmişti. Kadıköy’deki ilk maçı sarı lacivertliler 1-0 kazanmış ama Benfica’daki rövanşta Portekiz ekibi 3-1’lik galibiyetle finale uzanırken Cardozo attığı iki golle maça damgasını vuruyordu.

Haberin Devamı

O BiR BENFiCA EFSANESi

CARDOZO, Benfica’da 175 maçta 122 gollük bir performans sergiledi ve takımın ‘Modern zamanlar’daki en ışıltılı yıldızlarından biri oldu. Paraguaylı, Eusebio, Nene, Jose Aguas gibi efsanelerin arasına girdi. İlginçtir Benfica’dan ayrıldığı gün kendisine Portekiz vatandaşlığı verildi. Hiç beklemediğini söyleyen Cardozo, sonsuza kadar Portekiz’e bağlı kalacağını belirtti.
Geçen sezon Lokomotiv Moskova, Dinamo Kiev, Napoli, West Ham ve Juventus onu almak istedi. Juve’nin gündemindeyken İtalyan gazetelerinden biri acımasızca ‘Bundan sonra sahada o değil deneyim oynar sadece’ başlığını atmıştı.

LANET KURBANI NE YAPSIN!

PARAGUAYLI, Benfica kariyerinde her türlü başarıya uzandı ama üst üste iki kez final oynadıkları Avrupa Ligi’nde bir türlü şampiyonluğu tadamadı. Kırmızı beyazlılar önce Chelsea’ye 2-1’le, ertesi sezon da Sevilla’ya 0-0 biten 120 dakikalık mücadelenin ardından penaltılarla boyun eğdi (Ki son derece iyi bir penaltıcı olan Cardozo finalde atışı değerlendiremeyenler arasındaydı.) Hoş Benfica’nın Avrupa başarısızlığı malum iki Şampiyon Kulüpler Kupası (Zamanın ‘Devler Ligi’) kazandırdıktan sonra kovulan Macar teknik adam Bela Guttmann’ın lânetine bağlanır. Dolayısıyla bu konuda Cardozo’nun da elinden bir şey gelmezdi!

3F nedir?

Haberin Devamı

PORTEKİZLİ diktatör Salazar’ın üçlemesi; Fado, fiesta, futbol.

Üst düzey tekniği var

GELELİM Trabzonspor forması altında neler yapabileceğine... Cardozo, kuşkusuz bordo mavililerin tarihindeki en muhteşem kariyerli yabancı oyuncu olarak gözüküyor. hava toplarına hâkimdir, klişe deyimiyle ‘Affetmez’. Sprinter değildir o yüzden daha çok takımı ataktayken verimli olabilen golcü tipine yakın. Son vuruş becerisi yüksektir ve şık bir stili vardır. Yaşı ilerlemiştir ama bu sorun olmaz, çünkü hiç ‘Yıpratıcı santrfor’ tipolojisine dahil değildi ve her daim tekniği ve oyun görüşüyle ayakta durdu.

Mesele Cardozo’yu beslemek

Peki, Paraguaylı beklentileri karşılayacak mı? Bunu elbette zaman gösterecek ama şu andaki durum onu Benfica’daki gibi besleyecek ayakların Trabzon’da olmadığı.

Haberin Devamı

ZiRVEYE BENFICA’DA ÇIKTI

SEZON TAKIM MAÇ GOL
2003–04 Febrero 34 20
2004–06 Club Nacional 63 22
2006–07 N.Old Boys 33 21
2007–14 Benfica 175 112
2014– Trabzonspor - -
2006- Paraguay 49 9

YARIN: İTALYAN ŞIKLIĞI: CESARE PRANDELLI

Yazarın Tüm Yazıları