AK Parti Kongresi iptal edilsin

Güncelleme Tarihi:

AK Parti Kongresi iptal edilsin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2014 02:11

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AK Parti’nin 27 Ağustos’taki 1’inci Olağanüstü Kongresi’nin iptali için Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu.

Haberin Devamı

AK Parti Kongresi’nin yasal dayanağı bulunmadığını, tüm sonuçlarıyla birlikte yok hükmünde sayılması gerektiğini savunan Kart, dilekçesinde şöyle dedi: “10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimine AKP Genel Başkanı ve Başbakan olarak katılan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 12’nci Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Seçimin kesin sonuçları ve seçime dair mazbata, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı tarafından 15 Ağustos 2014 tarihinde saat 18.00 civarında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’na teslim edilmiştir. Her ne kadar ‘Kanunsuz Emir ve Talimat’ yoluyla, seçim sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımı geciktiriliyor ise de seçim sonuçlarının kesinleştiği ve aleniyet kazandığı açık ve tartışmasızdır. Seçimlerden sonra, AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık makamı boşalmış durumdadır. Anayasa’nın 101’inci maddesinde cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisi ile ilişiğinin kesildiği ve TBMM üyeliğinin sona erdiği belirtilmektedir. Seçilmiş Cumhurbaşkanı konumunda olan Erdoğan, aynı zaman diliminde ‘Kanunsuz Emir ve Talimat’ yoluyla, hem Başbakanlık ve hem de AKP Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Oysa Başbakan ve AKP Genel Başkanı olarak tesis ettiği işlemlerin tümünün yasal dayanağı yoktur. Bu işlemlerin tümü yok hükmündedir. Bu işlemlerden dolayı hukuken etkilenen herkesin bu işlemlere karşı yargı yoluna başvurma hakkı doğacaktır. Bu davalar, devlet yönetiminde başlı başına kaosa yol açacak niteliktedir.”
Kart, kanunsuz emir ve talimatları yerine getirdikleri iddiasıyla Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

GÜL'E: MİLLETİN KARARINI UYGULAYIN

Meclis’te dün basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise “Fiilen Başbakanlık makamını gasp eden bir Erdoğan vardır” dedi. Hamzaçebi, YSK’nın kesin seçim sonuçlarını Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı’na bildirdiğini ancak kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının engellendiğini söyledi. “Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının önüne geçenler ‘Karar, Resmi Gazete’de yayımlanmazsa 12’nci Cumhurbaşkanı’nın Erdoğan olduğu konusu kesinleşmeyecektir’ şeklinde yanlış algı içindeler” diyen Hamzaçebi, şöyle devam etti: “Anayasa’nın 101’inci maddesinin son fıkrası açıktır. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisiyle ilişiği kesilip, TBMM üyeliği sıfatı sona erer. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Ben Başbakanlığa vekalet edecek kişiyi atamak için kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasını bekliyorum’ deme hakkı yok. YSK seçim sonucunu Sayın Gül’ün makamına bildirmiştir. Sayın Gül’e çağrı yapıyorum: Milletin kararını uygulayın, millet Erdoğan’ı cumhurbaşkanı seçmiştir. Başbakanlık görevi sona ermiştir. Görevi sona erdiği, Başbakanlık makamı demokratik devlette boş kalamayacağı için Gül’ün bu makama görevlendirme yapması lazım. Bu anayasal, hukuki zorunluluktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!