Barajdan sonra hedef Musul

Güncelleme Tarihi:

Barajdan sonra hedef Musul
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2014 01:26

IŞİD’in kontrolündeki Musul Barajı’nın ABD Hava Kuvvetleri’nin desteğiyle Peşmerge ve Irak güçleri tarafından önceki gün geri alınmasından sonra Bağdat yeni hedefin Musul kenti olduğunu ilan etti.

Haberin Devamı

IRAK’ta ülkenin en büyük hidroelektrik santralı olan Musul Barajı’nın Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından ele geçirilmesinden sonra Bağdat’ın yeni hedefi Musul. Önceki gün ABD hava saldırılarının da yardımıyla terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları barajdan çekilmişti. İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Irak anti-terör birimi sözcüsü Sabah Nuri, “Gizliliği muhafaza ederek hızlı taarruz başlatma taktiği başarısını kanıtladı. Bir sonraki durak Musul olacak” dedi. Nuri, Irak ordusunun kenti geri almak için yeni bir taarruz planladığını ifade etti. Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul şehri 10 Haziran’da, kentin 50 km kuzeyindeki baraj ise 7 Ağustos’ta IŞİD’in eline geçmişti. Peşmerge güçlerinin de Ezidilerin yaşadığı ve IŞİD’in elinde olan Sincar (Şengal) kasabasını geri almayı önlerine hedef koyduğu belirtiliyor. Ezidilerin yaşadığı Sincar kasabası 3 Ağustos’ta örgütün denetimine geçmişti. Musul Barajı’nın geri alınması Bağdat’taki merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki gerilimi azalttı. Reuters’a demeç veren Irak eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Kürt yetkililerin yeni hükümet görüşmelerinde yer alacağını söyledi. İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ise İngiltere’nin Irak’taki görevinin aylar sürebileceğini söyledi.

SURİYE’DE GÜÇLENİYOR

Haberin Devamı

Financial Times (FT) gazetesi Kuzey Irak’ta Peşmerge güçlerinin ABD hava saldırılarının da yardımıyla IŞİD’in ilerleyişini durdurduğunu, ancak ABD hava desteğinin olmadığı Suriye’de IŞİD’ın petrol zengini doğu bölgelerini aldığını yazdı. Gazete IŞİD’in Halep’e doğru ilerlediğini de ekledi.

DÜNYANIN EN TEHLİKELİ BARAJI

1984’te tamamlanan Musul Barajı, Irak’ın en büyük hidroelektrik tesisi konumunda. Baraj, Ortadoğu’nun da en büyük dördüncü hidroelektrik santralı olarak biliniyor. Ülkenin kuzeyindeki 1 milyonu aşkın kişiye elektrik sağlıyor. Yapısal sorunlarından ötürü ABD Mühendislik Birlikleri tarafından dünyanın en tehlikeli barajı olarak nitelenmişti. Suya dayanıksız alçı taşı ve kalkerden yapıldığı için baraj duvarları sürekli takviyeye ihtiyaç duyuyor. Dicle Nehri üzerine kurulu baraj 12 milyon metreküp suyu tutuyor. Yıkılması halinde 1.7 milyon nüfuslu Musul kentini yüksekliği 20 metreyi bulabilecek su kütlesinin basmasından korkuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!