Merkel: Bu konuda bilgi veremem

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Bu konuda bilgi veremem
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2014 01:26

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Letonya ziyareti sırasında soruları yanıtlarken Alman istihbaratının ABD dışişleri bakanları ve Türkiye’yi dinlediğine dair iddialarla ilgili ilk kez konuştu. Merkel, Alman gizli servislerinin faaliyetleri hakkında bilgi veremeyeceğini söyledi. Ancak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Alman mevkidaşı arasındaki konuşmada, en kısa süre içinde MİT Başkanı Hakan Fidan ile Alman İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanı’nın görüşmesi ve Alman tarafın Türkiye’ye izahat vermesi konusunda mutabık kalındı.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, BND’nin Türkiye’ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin, “Almanya’daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum” dedi. Letonya Başbakanı Laimdota Straujuma ile görüşen Merkel, daha sonra BND’nin Türkiye’ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye’nin BND tarafından dinlendiğine iddialarının hatırlatan bir gazetecinin, “Bu sizin, ‘Dostlar arasında dinleme olmaz’ sözlerinizle bağdaşıyor mu?” sorusu üzerine Merkel, “Almanya’daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum. Gerekli olan ne varsa bu Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi’nde (PKGr) konuşulur, tartışılır. Gerekli olduğunda PKGr daha fazla bilgi verebilir” ifadelerini kullandı. Söz konusu cümleyi de ABD ilgili bağlamda sarf ettiğini belirten Merkel, “Biz hala güvenlik ve aynı zamanda bilgilerle nasıl davranacağımız konusunda farklı görüşe sahibiz. Bu farklılıkların süreceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. Angela Merkel, bu konuda şimdilik bu kadar söyleyebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Şiddetle protesto ediyoruz

Merkel: Bu konuda bilgi veremem

Alman istihbaratının Türkiye’yi dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından Türk Dışişleri, Ankara’daki Alman Büyükelçisi Eberhard Pohl’ü Bakanlığa çağırıp rahatsızlığı ifade edip açıklama istedi. Alman Elçi, “Yetkili makamlara ileteceğim” demekle yetindi.

Alman İstihbarat Teşkilatı’nın Başbakan Angela Merkel’in talimatıyla 5 yıldan beri Türkiye’yi dinleyip, yakından izlediğinin ortaya çıkması Ankara ile Berlin arasındaki krizi büyüttü. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Büyükelçi Erdoğan İşcan, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’ü bakanlığa çağırdı.

DAVUTOĞLU: İZAHAT VERİLMESİ GEREKİR
Dışişleri Bakanlığı’nda Alman Büyükelçi’ye “İddia doğru ise şiddetle protesto ediyoruz. Bu eylemin izahatını istiyoruz. Doğru değilse de kamuoyuna dinlemediğinizi açıklayın” ifadesini içeren bir nota verildi.

Haberin Devamı

İşcan, doğruysa durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bazı Alman siyasiler tarafından söylendiği belirtilen ‘Türkiye müttefik olabilir ama, Avrupa’daki diğer müttefiklerimiz gibi dost değildir’ şeklindeki açıklamaları anlamak mümkün değil. Bu tür açıklamalar ilişkilerimize çok ciddi zarar verir” dedi.

Alman Büyükelçi, Türkiye’nin tepkisini ilgili Alman makamlarına ileteceğini söylemekle yetindi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Artvin’de yaptığı açıklamada “Mutlaka izahat verilmesi gereken bir durumla karşı karşıyayız. Başbakanımızla da biraz önce istişare de bulunduk. Gerekli diplomatik girişimlerde bulunuyoruz. Yakından takip edilen bir konudur.”

Haberin Devamı

Merkel: Bu konuda bilgi veremem
TÜRKİYE: İDDİALAR DOĞRUYSA VAHİM

STEINMEIER'LE KONUŞTU
İki ülke dışişleri bakanları bu akşam bir telefon görüsmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier görüşmesinde, en kısa süre içinde MİT Başkanı Hakan Fidan ile Alman İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanı’nın görüşmesi ve Alman tarafın Türkiye’ye izahat vermesi konusunda mutabık kalındığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre Davutoğlu, Alman mevkidaşına, “Müttefik iki ülke arasında birbirine yönelik istihbarat takibi kabul edilemez. Müttefik bir ülkenin istihbarat faaliyetlerinde hedef olarak görülmesi ittifak ruhuna aykırıdır” siteminde bulundu.

Haberin Devamı

ALMAN BASINI DOĞRULUYOR
Alman basını Türkiye’nin dinlendiğini hükümet çevrelerinin resmen onayladığını yazarken dün Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz, Berlin’de basın toplantısında soruları yanıtladı. Hürriyet toplantıda kamuoyunun merak ettiği soruyu yöneltti: “Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği haberlerine Başbakan Merkel’in tavrı ne? Başbakan Merkel, ne zamandan beri Türkiye’nin dinlendiğinden haberdar?”

Alman Sözcü Wirtz, Türkiye’nin dinlendiği haberlerini kamuoyu önünde tartışmak istemediklerini söyledi. Wirtz, bu konunun yerinin istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi olduğunu belirtti. Alman medyasında bu konuda çıkan haberleri onaylamayacağını kaydeden Wirtz, ancak hükümetin bu konuyla ilgili Parlamento Kontrol Komitesi’ne temmuz ayında bir kısım bilgi verdiğini, kalan kısımla ilgili bilgileri de yakın zamanda vereceğini söyledi.

Haberin Devamı

DOST MU PARTNER Mİ
Merkel’in “Dostlar arasında gizli dinleme olmaz” sözünden hareketle Türkiye’nin Almanya’nın dost ülkeler listesinde mi yoksa partner ülke mi” olduğuna dair soruya Wirtz, Merkel’in bu sözü ABD’nin dinleme skandalı üzerine söylediğini ve ABD’ye yönelik olduğunu belirtti. Sözcü, “Almanya’nın Türkiye ile sıkı ilişkileri var” demekle yetindi. Alman basını, Türkiye’nin sadece açık kaynaklardan takip edilen değil, dinleme de yapılabilen ülkeler kategorisinde yer aldığını bildirdi.

ALMANYA'YI YAKAN AJAN MARKUS R.
Almanya’nın müttefikleriyle ilgili casusluk yaptığını Temmuz ayında çifte ajanlık yaptığı gerekçesiyle yakalanan Alman ajan Markus R.’nin ABD’ye sattığı belgeler ele verdi.

31 yaşındaki Markus R. sekreterlik eğitimi almıştı. Alman istihbarat kurumu BND’nin Pollach merkezinde çalışıyordu. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle tekerlekli sandalye mahkumu ve konuşma zorluğu çekiyordu.

Markus R., BND’nin “Görev bölgeleri/Dış ilişkiler Dairesi”nde çalışıyordu. R.’nin 28 Mayıs tarihinde Rusya’nın Münih Başkonsolosluğu’na yolladığı ve çifte ajan olarak çalışmayı önerdiği e-mail’i sona giden başlangıç oldu.
25 bin dolar karşılığında 218 belgeyi ABD’ye sattığı tespit edildi. R., basına göre ayda 1500 euro’dan daha az para kazanan bir çalışandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!