Zeytinliklere yeni düzen geliyor

Güncelleme Tarihi:

Zeytinliklere yeni düzen geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 21:50

Anayasa Mahkemesi’ne gitme ihtimali var.

Haberin Devamı

ZEYTİNLİKLERİN kaderini belirleyecek yasa için hükümet Meclis’e, “Enerji santrallerinde sorun yaşıyoruz. Amacımız buralarda rahatlama sağlamak” savunması yaptı. Hükümet, Meclis’ten zeytinliklerle ilgili düzenlemeyi çıkarmaya çalışırken; zeytinlikleri de içeren tarım arazileriyle ilgili yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilme olasılığı doğdu.
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu zeytinlikler için rapor yayınlandı. Rapora göre hükümet, zeytinlikleri amacına dışında kullanıma açan düzenlemeyi enerji projelerine dayandırdı. Hükümet adına komisyona yapılan sunumda, şu noktalar dile getirildi:

Enerji ve madencilik alanında karşılaşılan temel sorun, zeytinlik alanlardan ziyade, zeytinlik alanların 3 kilometre civarındaki alanlarda da hiçbir şekilde herhangi bir tesisin kurulamaması.
Mersin Akkuyu’da nükleer enerji santrali inşaatında, Manisa Soma’da yer alan Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait ruhsatlı bir sahada, Muğla’da yer alan ve özelleştirilen Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile Yatağan Termik Santrali’nde Kemerköy ve Yeniköy santrallerinin kömür ihtiyacını besleyecek Karacahisar ile Işıkdere, Akbelen sahalarında zeytinlik sebebiyle sorunlar yaşanıyor.
Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik çerçevesinde belirlenecek ve illerde kurulacak 9 kişilik bir kurul uygun görürse ve bakanlık izin verirse, enerji tesislerinin madencilik faaliyetlerine izin verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!