Zeytincilik sektörü, 5. Bölge Teşvik Sistemi istiyor

Güncelleme Tarihi:

Zeytincilik sektörü, 5. Bölge Teşvik Sistemi istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2014 10:09

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, zeytincilik sektörünün 5. Bölge Teşvik Sistemi'ne alınmayı hak ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan açıklamaya göre, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Akhisar'da zeytin ve zeytinyağı sektörünün paydaşlarıyla bir araya geldi.

Sektörün sorunlarının ele alındığı toplantıda Renklidağ, zeytincilik sektörünün teşvik kapsamına alınmasını istedi. Türkiye'de zeytincilik sektörüne son 10 yılda büyük yatırımlar yapıldığını belirten Gürkan Renklidağ, zeytin ağacı varlığının 89 milyondan 176 milyona çıkarıldığını, yeni dikilen ağaçların ürün verme konumuna geleceğine işaret etti. Renklidağ, "Sağladığı katma değerin yüzde 100'e yakını Türkiye'de kalan Zeytincilik Sektörü, 5. Bölge Teşvik Sistemi'ne alınmayı hak ediyor" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte 650 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya ikincisi, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi ile dünya birincisi konumuna geleceğine dikkati çeken Renklidağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'le Ankara'da tarım ihracatının sorunları ile ilgili bir toplantı yaptıklarını, zeytinyağına kilogramda 2 lira, sofralık zeytinde ise 25 kuruş prim talep ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Rusya sektör için fırsat olabilir

Rusya'nın bazı batılı ülkelerden gıda ürünleri ithalatına koyduğu ambargonun Türkiye'den zeytin ve zeytinyağı ihracatı açısından avantaj oluşturacağına değinen Renklidağ, "AB'nden ithalatta zeytin ve zeytinyağı ambargo konulan ürünler arasında olmamakla birlikte içinde bulunduğumuz konjonktür bizim için avantaj olabilir. Bu dönemde özellikle ürün kalitesine önem verilmesi gerekiyor, bu sayede Rusya pazarını yeniden kazanabiliriz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!