Tarım zararlılarına karşı yeni yöntem

Güncelleme Tarihi:

Tarım zararlılarına karşı yeni yöntem
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2014 01:16

Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından desteklenen öğrenciler, tarımda domates ve meyve zararlılarına karşı geliştirdikleri yeni yöntemle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan “Teknogirişim Sermaye Desteği” kazanıp Muğla ve Ankara’da şirket kurdu.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi(AÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi İsmail Atay ile Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Ali Rıza Günal, tarımda devrim niteliğinde çalışmalar yaptı. AÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından desteklenen öğrenciler, Teknokent çatısı altında gerçekleştirdikleri çalışmada, domates ve meyve zararlılarına karşı yeni yöntemler üretti.

SERMAYE DESTEĞİ KAZANDI

Danışmanlığını Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Özkan’ın yaptığı öğrencilerden Atay, meyve zararlıları ile savaşımda “Yumurta Parazitoiti Trichogramma Evanescens’in prototip kitle üretimi” projesini, Günal da domateslerdeki önemli zararlılara karşı “Predatör Nesidiocoris Tenuis’in kitle üretimi” projesini geliştirdi. Projeler ile çevre dostu, ekonomik, tarım ilacı kalıntı sorununu azaltmaya katkı sağlayacak ve ihracat potansiyeli yüksek faydalı böcekler meydana getirildi. Öğrenciler çalışmaları sayesinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan birer “Teknogirişim Sermaye Desteği” kazandı.

Haberin Devamı

ŞİRKET KURDULAR

Destek, genç girişimcilerin, sahip oldukları fikirleri katma değer ve nitelikli istihdama dönüştürme yolunda teşvik etti. Atay, Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde kurduğu şirkette projesi üzerinde çalışmaya başladı. Günal ise Muğla’nın Fethiye ilçesinde kurduğu şirkette projesini geliştirmek için harekete geçti. Öğrenciler, geçen yıl yine AÜ Bitki Koruma Bölümü’nden üç öğrencinin benzer projeler ile aldığı Teknogirişim Sermaye Desteği’nin kendilerini cesaretlendirdiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!