Bir yanda hayatımın fırsatı diğer yanda hayatımın aşkı

Başka bir şehirde ziraat mühendisliği bölümünü kazandım ama sevgilim “Gitme, nişanlanalım” diyor.

Haberin Devamı

Sevgili Güzin Abla, ben 20 yaşında bir genç kızım. Üniversite sınavına girdim. Sonuçlar açıklandıktan sonra hayatımda çok şey değişti. Başka bir şehirde ziraat mühendisliği bölümünü kazandım...
4 yıldır devam eden bir ilişkim var. Daha önce 1 ay gibi bir süre ayrı kalmıştık. Ona inat ben de tercihlerimi hep şehir dışına yapmıştım. Barıştıktan sonra çok pişman oldum ama iş işten geçti tabii.
Sevgilim askerliğini yapıyor, şu an izinde. Kendisi lise mezunu. Benim üniversiteyi okumama karşı değil ama başka bir şehirde okumama karşı. “Gitme, 4 ay sonra nişanlanalım” diyor.
Ailesi de beni tanıyor ve çok seviyorlar. Herkes bize evleneceğimiz gözüyle bakıyor.
Üç gün önce annesiyle de görüştük, gelip beni isteyeceklerini söyledi.
Ama ailesinin üniversiteyi kazandığımdan haberi yok. Sevgilim buradan gidebileceğimi söylememiş onlara.
Benim ailem ise okumamı istiyor, evlenmeme karşı çıkıyorlar.
Annem “Ayrılmayın ama git oku” diyor. Sevgilim bunu kabul etmiyor, o da “Gidersen yeni bir ortama girersin, o ortam da seni ister istemez bozar” diyor.
Beni çok seviyor, bunu biliyorum. Ben de onu çok seviyorum. Ama ne yapacağımı bilmiyorum.
Bir yanda hayatımın fırsatı, diğer yanda hayatımın aşkı. Hangisini seçeyim?
Rumuz: Kararsız bir genç kız

Haberin Devamı

Aslında aralarında bir tercih yapmak zorunda değilsin. Hem eğitimini devam ettirebilir hem de sevdiğin gençle nişanlanabilirsin. Bu çok da zor değil.
Ayrıca hiç “yatay geçiş” diye bir şey duydun mu? Üniversiteler arası yatay geçişi anlatmaya çalışayım...
Sınav sonuçları açıklanıyor ve bir üniversiteye yerleşiyorsunuz. Hayatınızda büyük öneme sahip olacak üniversite hayatı resmen başlamış oluyor. Ama bir sorun var; “İstediğim üniversite bu değil”, “Ben Ankara’da değil, İstanbul’da olmalıydım” diye düşünmeye başlıyorsunuz.
Dünyanın sonu değil. Çünkü Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), farklı bir üniversiteye geçiş yapmak isteyen öğrencilere yatay geçiş imkânı sunuyor.
Eğer gerekli şartları sağlarsanız, dönem ya da sene sonunda başka bir üniversiteye geçiş yapıp hayal kırıklığıyla başlayan üniversite hayatınızı lehinize çevirmek mümkün oluyor.
Peki nasıl geçiş yapabiliyorsunuz?
Öncelikle üniversiteye yerleştiğiniz yıl, geçmek istediğiniz üniversite ile sizin aldığınız puan arasında maksimum +15, -15 arası bir puan olmalı.
Okuduğunuz üniversitedeki not ortalamanız en az 2.00 olmalı.
Fakat kontenjanlı bir alım olacağından, ne kadar yüksek bir nota sahipseniz geçiş yapma ihtimaliniz o kadar artacaktır.
Okuduğunuz üniversitede alttan kalan dersiniz olmamalı.
Yatay geçiş, birinci dönemin sonundan itibaren yapılabilir. Fakat bazı üniversiteler, ilk yılın sonunda yatay geçişe izin veriyorlar.
Birinci yıldan son yıla kadar geçiş yapabilirsiniz, fakat son yıl yapamazsınız.
Yatay geçiş başvuruları, yarıyıl ya da yaz döneminde geçmek istediğiniz üniversitelerin web siteleri aracılığıyla yapılır.
Eğer gerekli şartları sağlıyorsanız ve bölümler arası bir denklik sağlanıyorsa, bir bölümden başka bir bölüme geçme şansınız da var.
İşte bu çözüm yolu, hem istediğin şehre yatay geçiş yapmanı sağlayacak hem de sevdiğin adamla en fazla bir dönem ya da bir yıl gibi bir süre sonunda tekrar bir araya gelme imkânı verecek.
Bütün mesele şimdi sevdiğin adamı bu konuda ikna edebilmende...

Yazarın Tüm Yazıları