Kolejlilere eğitim desteği alma ipuçları

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk kez özel okullara gideceklere para yardımı yapacak. Bu miktar 2.500-3.500 TL arasında değişecek. Toplam 250 bin öğrenci bu yardımı alabilecek. Özel okullar her ne kadar “ayrım yapılmadan” bu desteğin verilmesini ve halen eğitim görenlerin de bundan yararlanmasını istiyorsa da henüz gelişme yok. Meraklısına hatırlatmakta yarar var. Başvurular 18 Ağustos’tan 25 Ağustos’a kadar uzatıldı. Okul öncesi ve ilkokullarda 50’şer bin, ortaokul ve liselere ise 75’er bin öğrenci destekten yararlanacak.
En fazla destek de sanılanın aksine İstanbullu öğrencilere verilecek. Kentte 78 bini aşkın öğrencinin bu destekten yararlanacağı tahmin ediliyor. Ankara, İzmir de aslan payın en fazla kapan iller arasında yer alıyor. En az kontenjan ise Artivin’e ayrıldı. Lisede özel okul bulunmayan illere kontenjan verilmedi.
Her ne kadar İstanbul’a fazla pay verilse de eğitim ücretleri düşünüldüğünde en fazla Anadolu’daki velinin bu destek işine yarayacak.

İşte destek almak için yapılması gerekenler:
? Veli olarak e-okuldaki “Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü” üzerinden başvuruda bulunabileceksiniz.
? Sizin yaptığınız bu başvuruyu özel okul ilçe onayından geçirecek.
? Destekten yararlanacak okul isimleri Ağustos sonunda (28 Ağustos’ta) ilan edilecek.
? Destek verilecek özel okul kontenjanları 4 Eylül’de yayımlanacak.
? Öğrenciler tercihlerini 5-9 Eylül’de yapacak, yerleştirme sonuçları 10 Eylül’de ilan edilecek.
? Okulöncesi için 2.500, ilkokul için 3.000, ortaokul ve lise için 3.500 TL ödenecek.
? Okul öncesinde 16 Mart 2009 -15 Eylül 2010 tarih aralığında doğanlar destekten yararlanabilecek.
? Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen ve herhangi bir okulda kaydı görünmeyen okul öncesi öğrenci velileri okul öncesi eğitim yapılan resmi okullara aday kayıtlarını yaptırarak eğitim ve öğretim desteği için e-Okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvuru yapabilecek
? Başvurular öğrencilerin kayıtlı olduğu resmi okul müdürlüklerinde, azınlık okulunda okuyan öğrenciler kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinde başvurularını yapacak.
? Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmaya hak kazanan öğrenci okulun eğitim süresince bu haktan yararlanacak. Örneğin ilkokul birinci sınıftan dördüncü sınıf sonuna kadar, beşinci sınıftan sekizinci sınıfın sonuna kadar, dokuzuncu sınıftan on ikinci sınıfın sonuna kadar eğitim ve öğretim desteğinden öğrenci yararlandırılacak. Geçişlerde öğrenci ayrıca destekten yararlanmak için başvuru yapabilecek.
? Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç sınıf tekrarı yapan öğrenci eğitim ve öğretim desteği hakkını kaybedecek.
? Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin eğitim ve öğretim destek bedeli yüzde 35’i Kasım, yüzde 35’i Şubat ve yüzde 30’u Haziran aylarında olmak üzere öğrenim gördükleri okullarına ödenecek.
? Veliler, okulların ilan etmiş oldukları yıllık eğitim ücretinin Bakanlıkça karşılanacak eğitim ve öğretim desteğinin dışında kalan bedelini ayrıca okula ödeyecekler.
? Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin velileri kayıtlarını yaptırırken varsa uluslararası federasyonlarca yapılmış olan olimpiyatlara katıldığına ilişkin belgenin veya resmi makamlarca ulusal veya il düzeyinde yapılan yarışmalarda alınan derecelere (birinci, ikinci, üçüncü) ait belgenin onaylı örneği verecek. Ayrıca öğrencinin birlikte yaşadığı aile bireylerine ait 2014 yılı Haziran ayı toplam gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimleri veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak belge ile ailede öğrenim gören diğer çocuklar bölümünde üniversitede okuyan veya 2014-2015 eğitim öğretim yılında üniversitede okumaya hak kazanan öğrencilerin belgeleri de eklenecek.
? Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin velileri 5-9 Eylül 2014 tarihleri arasında e-Okul üzerinden en fazla 15 okul tercihi yapacak
? Eğitim ve Öğretim Desteği’nden yararlanabilmek için resmi okullarda kayıtlı olmak gerekiyor. Özel okulda kayıtlı olan öğrenciler nakillerini resmi okullara almaları halinde 8-18 Ağustos 2014 tarihleri arasında Eğitim ve Öğretim Desteğine nakil oldukları resmi okul müdürlüklerinden başvuru yapabilecek.
? İlkokul 1,2,3 ve 4’üncü sınıfı özel okulda okuyup 5’inci sınıfı özel okulda devam etmek isteyen öğrencilerin velileri ikametlerine uygun olan resmi okula aday kayıt yaptırarak eğitim ve öğretim desteğine başvurabilecek.

Yazarın Tüm Yazıları