Türkiye'yi dinlemiş

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi dinlemiş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 09:13

ABD eski ve yeni Dışişleri Bakanları Hillary Clinton ve John Kerry’yi tesadüfen dinleyen Alman istihbaratının, Türkiye’yi ‘hedef ’ ülke olarak yakın takibe aldığı öne sürüldü. Der Spiegel’e göre Alman istihbaratı, 2009’dan bu yana Angela Merkel hükümetinin talimatı üzerine Türkiye’yi izledi ve dinledi.

Haberin Devamı

ALMAN Dış İstihbarat Servisi’nin (BND) hükümetin talimatıyla NATO müttefiki Türkiye’yi izlemeye aldığı ortaya çıktı. Der Spiegel dergisinin habe­rine göre BND, 2009’dan beri Türkiye’yi aydınlatılması gereken ülke ilan ederek izlemeye aldı ve dinledi.

Dergi her dört yılda bir hükümetin BND’ye hedef ülkelerle ilgili çalışma belgesi sunduğunu, ancak ABD ile patlak veren NSA casusluk krizinin ardından bu belgenin yenilenmediğini bildirdi.

Alman medyasından Süddeutsche Zeitung, NDR ve WDR, Alman istihbaratının bir NATO ülkesini takip listesi­ne aldığını bildirdi. Ancak o ülkenin hangi ülke olduğu açıklanmadı. Haberlerde BND için çalışan, ancak ABD’lilere bilgi ve belge sızdırdığı ortaya çıkınca yakalanan Alman ajan Markus R. skandalına dayandırdı. Tekerlekli san­dalye mahkumu Markus R. geçen ay tutuklanmıştı.

BERLİN NE YAPACAK?

Spiegel dün piyasaya çıkan sayısında söz konusu ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. Bu krizin Berlin ile Ankara arasında gerginliği azaltmaya yönelik girişimleri yok ede­bileceğini öne süren Spiegel, “Şimdi Berlin’de, devam eden Irak krizinde önemli rol oynayan öfkeli ortağın nasıl sakinleştirileceğine dair kafa yoruluyor” dedi.

Spiegel’e göre sadece Türkiye takibe alınmadı, eski ABD Dışişleri Bakanı Clinton ve halefi John Kerry de Alman istihbaratı tarafından dinlen­di. Kerry’nin 2013 Temmu­zu’nda Filistin için arabulu­culuk yaptığı dönemde uydu aracılığıyla yaptığı telefon görüşmesi, BND’nin dinleme ağına takıldı.

TESADÜFEN OLMUŞ!

BND, bir yıl önce de ‘tesa­düfen’ Hillary Clinton ile BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın konuşmasına kulak misafiri olmuştu. Alman yetkililerin iddiasına göre Clinton ve Kerry bizzat dinlemenin he­defi değildi ama konuşmaları istihbarat ağına takıldı.

YİNE O SIZDIRDI

Almanya’da geçen yıldan bu yana yürürlükte olan uygu­lamaya göre müttefik ülkeler­le ilgili iletişimin tesadüfen dinlenmesi halinde bunun imha edilmesi gerekiyordu. Ama Clinton diyalogu için bu geçerli olmadı. Bir dizi BND ajanı bu belgeyi okudu. İmha edilmesine karar verildiğin­de de bunu CIA için çalışan Markus R.’ye verdiler. O da bu belgeyi kopyalayıp 217 belgeyle birlikte ABD’lilere sattı. Ve Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, ABD mev­kidaşına ABD’nin istihbarat faaliyetlerinden rahatsız­lığını ifade edince “Fazla heyecan yapmayın: Bunu siz de yapıyorsunuz” mesajı verdi. Türkiye ile ilgili belge de Markus R.’nin sızdırdıkları arasındaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!