Katliamın izleri

Güncelleme Tarihi:

Katliamın izleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 00:55

IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD), Musul, Türkmen kasabası Telafer ve ardından Ezidilerin yoğun olarak yaşadığı Şengal (Sincar) ilçesini ele geçirdikten sonra katliam yaptı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 120 bin Ezidi’nin yerinden olmasına yol açan IŞİD saldırılarında yaşamını yitirenlerin kan izleri, boşaltılmış köylerdeki evlerde halen duruyor. Onbinlerce Ezidi, Şengal’de oluşturulan güvenlik koridorundan geçerek kurtulurken, halen yüzlercesi dağda oluşturdukları korunaklarda barınıyor. Bazı Ezidiler halen Şengal Dağı'nın birçok noktasında kayalık arazide taş ve ağaçtan yaptıkları korunaklarda yaşıyor. Suriye'nin Rojava Özerk Kantonları ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından kendilerine gönderilen çadırları kurarak bulundukları yeri terk etmiyor. IŞİD’den panik halinde kaçan Ezidilerin yarım metre tozla kaplı olan güvenlik koridoru ise arızalanan ve kaza yapan araçlarla dolu. Taşlık arazide, yolu düzeltmeye giderken IŞİD üyelerinin ateş açması sonucu arızalanan iş makinaları ile askeri araçlar da bulunuyor. Çelmera köyünden Abit Neval, IŞİD'in baskın yaptığı onlarca köyden zorla kaçırdığı yaklaşık 3 bin Ezidi kadınının Arap ülkelerine gönderildiğini söyledi. Neval, “Dünya, ABD, Avrupa ülkeleri nerede?” dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

HAYALET KÖYLER

Şengal ilçesi ve çevresindeki alanlarda kurulu bulunan köylerdeki evler ise 'Kovboy filmlerinde' geçen evlerin tipik bir örneği gibi. Şengal Ovası'ndaki yaklaşık 100 köy IŞİD'in saldırıları nedeniyle boşaltılmış durumda. Bazı Ezidiler kuşandıkları silahlarla ibadethanelerinin kapısı önünde nöbet tutmaya devam ediyor.

50 DERECE SICAKTA TOZ DUMAN KAÇIŞ

ŞENGAL Dağı’ndaki köylerinden kaçan ve araziye dağılan Ezidilerin Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesine kaçışı ise devam ediyor. Ezidiler, Rojava’nın Kamışlı Özerk Kantonu tarafından oluşturulan kriz masasının kendilerine gönderdiği kamyon kasalarında 50 derece sıcaklık altında, tek ağacın bile bulunmadığı çöl iklimine sahip yolda saatlerce yolculuk yaptıktan sonra ulaştıkları YPG mevzilerinde soluğu alıyor. Kaçarlarken tozdan korunmak için kafalarına bezler saran, üzerlerini battaniyelerle örten Ezidiler, tüm çabalarına rağmen adeta tozdan insanlara dönüyor. Ezidi aileler kaçarken yaşlı ve sakat oldukları için yürüyemeyen çok sayıda kişiyi ise mağara kovukları ile kayalık arazide görünmeyecekleri yerlere yanlarına su bırakarak terk etmek zorunda kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!