Ha Tokyo Ha İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Ha Tokyo Ha İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 00:55

Kandilli’nin bir numaralı ismi Prof. Erdik, İstanbul’da deprem ihtimalini ‘yılda yüzde 2-3’ olarak açıkladı ve ekledi: Dünyada deprem riski bu kadar yüksek iki kent Tokyo ve San Francisco.

Haberin Devamı

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Merkezi açılış töreni öncesinde soruları yanıtladı. Prof. Erdik, İstanbul’da deprem ihtimaliyle ilgili bir soru üzerine, “Bu ihtimal yüksek. Yıllık ihtimali yüzde 2, yüzde 3 mertebesindedir” dedi. Dünyada bu kadar yüksek deprem tehdidi altındaki diğer iki kentin de Tokyo ve San Francisco olduğunu söyleyen Prof. Erdil, “İstanbul’da yapılar, her ne kadar düzeltilse de, deprem kayıplarını arttırıcı durumda. Deprem için bir zaman vermemiz söz konusu değil” diye konuştu.

30 BİN ‘AĞIR HASAR’
Beklenen büyük İstanbul depreminde 30 bin binanın ağır hasar görüp yıkılacağını öngördüklerini de sözlerine ekleyen Prof. Erdik, can kaybının da benzer ölçülerde olacağını sözlerine ekledi. Marmara Denizi’ndeki metan gazı çıkışının deprem habercisi olup olmadığı şeklindeki soruları da yanıtlayan Erdik, bu durumun yıllardır yaşandığını, bir deprem habercisi olmadığını söyledi.

‘METAN GÖSTERGE DEĞİL’
Prof. Erdik, bu konuda şu bilgileri verdi: “(Metan gazı çıkışı) 99 depreminden sonra da yoğun görüldü. Devamlı gözlemliyoruz. Yeni birşey değil. Bunlar çıkıyor diye deprem olacak diye bir şey yok. Çıksa da çıkmasa da deprem olacağını biliyoruz. İhtimali artıran veya azaltan bir şey değil.”
İstanbul ve çevresinde deprem hareketliliğinin arttığı iddialarını da değerlendiren Erdik, “Bugün İstanbul’daki cihaz donanımı, her yerin üzerinde. Kapasite artınca da en ufak bir depremi görüyoruz” dedi. Depremlere karşı halkın ve medyanın duyarlılığının artmasının da bu algıda etkili olduğunu söyleyen Erdik, İstanbul ve çevresindeki deprem hareketliliğinin normal seyrinde olduğunu belirtti.

Depremde en güvenli yer burası

Haberin Devamı

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Marmara depreminin 15. yılında, bir afet anında kesintisiz görev yapabilme olanağı sunacak Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Merkezi’ni hizmete açtı. Açılış töreninde konuşan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik’in beklenen büyük İstanbul depremi ve yeni kurulan merkezle ilgili verdiği diğer bilgiler de şöyle:

DEPREMİ HİSSETMEYECEK
“Deprem ve tsunami izleme merkezi 1000 istasyondan canlı bilgi toplayıp değerlendirebilecek kapasitede. Şehir hattından bağımsız, otonom elektrik sistemi var. Böylece kesintisiz faaliyette kalıyor.
Merkez binasının altında deprem yalıtım sistemi var. Deprem hareketleri binaya ulaşmıyor. Zemin sallansa da bina sabit kalıyor. Bu da çalışan teknisyen ve cihazların emniyetini sağlıyor.

TSUNAMİ RİSKİ BÜYÜK
Türkiye özellikle son 2 bin yıldan bu yana büyük tsunami olaylarına maruz kaldı. Hatta 1509 depremi sonrası İstanbul’da meydana gelen depremde suların surları aştığı söylenir. Bugün bölgenin önemli tsunami kaynakları özellikle Girit’in güneyindeki dalma batma zonu. Buradan kaynaklanacak tsunami, Türkiye’nin Gökova Körfezi’ni, Kıbrıs’ı, Lübnan’ı ve Libya’yı ciddi oranda etkileyebilir.
Bizim görevimiz aslında büyük deprem oluşumlarını denizde takip edip, arkasından gerekli durumlarda tsunami sinyallerini, ihbarlarını ve bilgilerini sağlamaktır.

KRİTİK NOKTALAR
İstanbul’daki en önemli çalışmalardan biri de tüm Marmara için düşündüğümüz erken uyarı sistemi. Bunu kullanan en önemli kurumlarımızdan biri İGDAŞ.
5 cami ve bir müzede deprem kayıt izleme cihazları yerleştirildi. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile Marmaray’ı da izliyoruz. Yüksek Hızlı Tren hattı için de erken uyarı projesini tamamladık. YHT için deprem çok önemli. Deprem sırasında YHT yavaşlamazsa raydan çıkabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!