Dinleme skandalı Almanya'yı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Dinleme skandalı Almanyayı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 00:31

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi Alman hükümet kaynaklarının Federal İstihbarat Teşkilatı’nın Türkiye’ye yönelik istihbarat faaliyetleri için görevlendirilmiş olduğunu doğruladığını yazdı.

Haberin Devamı

Muhalefetteki partilerin tepkileri büyürken, koalisyon ortağı Sosyal Demokratlardan da eleştiri geldi.

Dinleme skandalı Almanyayı karıştırdı
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI BUGÜN ÇİFTE GİRİŞİM YAPACAK

Almanya’nın NATO müttefiki Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarının yankısı sürüyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi, hükümet kaynaklarının Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri için görevlendirilmiş olduğunu doğruladığını yazdı. Gazete, Alman hükümetinin Türkiye’yi diğer NATO müttefikleri ABD, Fransa ya da İngiltere’den farklı gördüğünü belirtti. Alman hükümet kaynaklarının Türkiye’de yaşanan gelişmelerin doğrudan Almanya’nın iç güvenliğine etkide bulunduğunu vurguladıklarını yazan gazete; PKK, Almanya’daki aşırı sağ ve aşırı sol örgütler, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile mücadele nedeniyle Türkiye’nin farklı bir nitelik taşıdığının düşünüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

‘ÖĞRENMEK ÖNEMLİ’
Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekillerinden Patrick Sensburg, Almanya’nın istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde müttefik ülkelerin hükümet üyelerini hedef almadığını, dinlemelere takılan bu tür konuşmaların silindiğini savundu. Sensburg, Türkiye’nin Irak sınırındaki gelişmeleri öğrenmenin kendileri için önemli olduğunu söyledi. Alman haber ajansı DPA’ya konuşan Sensburg, “Burada kendi istihbarat bilgilerimiz ışığında hareket etmek isterim” şeklinde konuştu.

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) milletvekillerinden Rolf Mützenich Almanya’nın NATO müttefiki Türkiye ile güvene dayalı bir ilişki yürütmesi gerektiğini vurgulayarak, “PKK hakkında öğrenmek istediklerimizi neden Türk hükümet yetkilileriyle görüşmelerimizde öğrenmeyi denemiyoruz” dedi.

‘BND DEVLET İÇİNDE DEVLET GİBİ’
Der Tagesspiegel gazetesine konuşan muhalefetteki Sol Parti’nin Eş Başkanı Katja Kipping Kipping, “BND’nin müttefik ülkelerin hükümet üyelerini dinlediğini Almanya hükümeti ne zamandan bu yana biliyordu, özelikle bunu öğrenmek istiyoruz” dedi. Kipping, “BND devlet içinde devlet gibi” ifadelerini kullandı. Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Simone Peter de önceki gün, “Bir yıldan fazla süre yoğun şekilde ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı skandalını tartıştıktan sonra bizim gizli servisimizin müttefik bir ülkeye yönelik aktif olarak istihbaratta bulunduğunun ortaya çıkması inanılmaz” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

BND’YE VERİLEN TALİMAT
Alman Der Spiegel dergisinin dün yayımladığı habere göre, BND, hükümet tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri yürütmeye devam ediyor. Dergi bu bilginin, ABD adına casusluk yapma şüphesiyle 3 Temmuz’da gözaltına alınan Markus R. adlı BND çalışanının Amerikalılara vermiş olduğu 217 gizli belgeden birinde yer aldığını iddia etti. 2009 tarihli bu belgenin, hükümet tarafından BND’ye verilen ve istihbarat önceliklerini belirleyen görevlendirme yazısı olduğu, Türkiye’nin de bu listede olduğu kaydedildi. Dergiye göre her dört yılda bir yenilenen bu belge, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Merkel’i dinlediğine dair skandalın ardından süren istihbarat faaliyetlerini gözden geçirme çalışmaları nedeniyle henüz yenilenmedi ve halen geçerliliğini koruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!