Bağımsızlık olmaz ama yardım ederiz

Güncelleme Tarihi:

Bağımsızlık olmaz ama yardım ederiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 00:31

Almanya’dan IKBY’ye soğuk duş.

Haberin Devamı

ALMANYA Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, bağımsız bir Kürt devletine olumlu bakmadıklarını açıkladı. Almanya’da yayımlanan haftalık Bild am Sonntag gazetesine konuşan Steinmeier, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu ifade ederek, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı, silahlı gücü Peşmergelerle Bağdat yönetiminden daha etkili mücadele eden Kuzey Irak’ın ayrılmasına kırmızı ışık yaktı. Alman Deutsche Welle haber sitesinde yer alan habere göre, Steinmeier, “Bağımsız bir Kürt devleti, bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracaktır ve muhtemelen Irak’ın komşularıyla yeni gerilimler ortaya çıkaracaktır” dedi. Steinmeier, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin yerine hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar El Abadi’ye bağlanan umutlara da “Abadi başbakanlığında Bağdat’ta, ülkenin tüm bölge ve dinlerinin içinde kendini bulduğu ve IŞİD’e karşı kendini koruyabilen yeni bir hükümet kurulması, Irak devletinin bir arada kalabilmesi açısından belki de son şanstır” sözleriyle değindi. Öte yandan, Sosyal Demokrat Partili Bakan Steinmeier’ın aksine, geçen hafta Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in başında olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik partisinden tezat bir açıklama gelmişti. Vekil Karl-Georg Wellmann, Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devletinden yana olduğunu duyurmuştu.

İNSANİ YARDIM

Bağımsız Kürt devleti oluşumu karşıtı açıklamalarıyla yankı uyandıran Steinmeier, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Erbil’de bir araya geldi. IKBY’nin merkezinde buluşan iki liderin ortak gündemi IŞİD saldırılarıydı. Barzani’nin yardım istediği Steinmeier, Kürt bölgesine ilk aşamada 4.5 milyon Euro (13.1 milyon TL) değerinde insani yardım yapıldığını, devamının geleceğini açıkladı. İki liderin ortak basın toplantısında Steinmeier, Peşmergenin IŞİD’e karşı yeterli silah donanımı olmadığı için askeri teçhizat takviye edileceğini de, “Barzani, Peşmerge’nin, IŞİD’e karşı savaşacak silahı olmadığını söyledi. Biz de Peşmerge’nin ne gibi silahlara ve askeri teçhizata ihtiyaç duyduğunu müzakere ettik. Almanya, Kürdistan bölgesine yardımcı olmak için siyaseti son sınırına kadar kullanacak” sözleriyle belirtti.

Haberin Devamı


IŞİD’den ölüm listesi

Terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), ölümle tehdit ettiği 70’ten fazla Suriyeli muhalifin listesi açıklayarak muhalif lider, sanatçı ve entellektüelleri tehdit etti. Suriye’nin doğusundaki Er-Rakka kentindeki IŞİD’in İslam Hukuku Komitesi üyesi Ebu Ayşe el-Cezravi imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, “mürted (dinden çıkmış), ajan ve Hilafete karşı olmak” ile suçladığı, aralarında siyasetçi, gazeteci, eski milletvekili ve sanatçıların da bulunduğu 70’den fazla Suriyeli muhalifin listesini yayınladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Musul Barajı Peşmerge kontrolüne geçti

Erbil merkezli haber kaynağı Rudaw, ABD’nin önceki gün Musul Barajı’na düzenlediği hava saldırılarında gücü kırılan IŞİD’in, peşmerge karşısında da yenilgiye uğradığını duyurdu. Peşmerge güçlerinin dün, ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’un 50 kilometre kuzeyindeki barajın doğusunu ele geçirdiği açıklandı. 9 Haziran’dan bu yana IŞİD’in kontrolünde olan Musul’daki bu gelişme, şimdiye kadar bölgede örgüte karşı elde edilen en önemli kazanım olarak görülüyor. ABD’nin cumartesi gecesi düzenlediği hava saldırılarında 11 militan öldürülmüştü. Baraj çevresinde çatışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Cameron IŞİD tehdidini yazdı

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı David Cameron, “IŞİD yayılma politikalarını gizlemiyor. Bugün bile Halep antik kenti görüş alanı içerisinde. Türkiye sınırına kadar, Ürdün ve Lübnan üzerinde de yaptığı planlarla övünüyor. Eğer başarılı olursa Akdeniz’in sınırlarında bir terörist devletle karşı karşıya kalmış olacağız. Bir NATO üyesine komşu olmuş olacaklar. Bu Avrupa’ya ve bizim güvenliğimize yönelik açık bir tehlike” dedi. Sunday Telegraph gazetesine yazan Cameron, IŞİD’in İngiltere sokaklarında halka saldıracak kadar güçlenebileceğini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!