CHP'de kurultay tarihi belli oldu

Güncelleme Tarihi:

CHPde kurultay tarihi belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2014 15:47

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu(MYK) toplantısı devam ederken, basın toplantısı düzenleyerek CHP'nin Kurultay tarihini açıkladı.

Haberin Devamı

Kurultay'ın 5-6 Eylül tarihlerinde düzenleneceğini söyleyen Koç, "Cumhuriyet Halk Partisi Sayın Genel Başkanı tüzükteki yetkisini kullanarak olağanüstü kurultay için çağrı yapmıştı. CHP'nin olağanüstü Kurultay'ı 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde Ankara Ticaret Odası(ATO) Kongre Merkezi'nde yapılacaktır. Merkez Yönetim Kurulu bu kararı aldı. Bundan sonra yasal süreci, arkadaşlarımız organizasyon sürecini hazırlayacaklardır. Ben hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"DAR KAPSAMLI TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR"

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Haluk Koç, CHP'de 5-6 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Kurultay'da tüzük değişikliğine gidilecek mi, sorusu için "26-27 Şubat 2012 tarihinde hatırlayacaksınız CHP çok geniş kapsamlı bir tüzük değişikliği gerçekleştirmişti. Bu tüzük değişikliğinde parti içi demokrasiyi kurumsallaştırmayı arttıran önemli adımlar atılmıştır. Bu değişikliklerin yaşama geçmesinden sonra bugüne kadar gelen süre içinde yeni tüzükte uygulanan maddelerle ilgili bazı aksaklıklar ortaya çıktı. Bunların düzeltilmesiyle ilgili kapsamı, içeriği, daha sonra tartışılacak, tabi bir tek MYK'nın yetkisinde değil. Tüzük değişikliği ile ilgili CHP'nin tüzüğünde hangi komisyonun ne şekilde oluşturularak nasıl çalışacağı belli. Bu çerçeve içerisinde çok dar kapsamlı tüzük değişikliği de düşünülüyor. Ama sürece bağlı. Daha henüz bu konuda şu madde şu şekilde değişecek, diye belirlenmiş bir yol haritası yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ASIL OLAN ÇARŞAF LİSTEDİR"

Kurultay'da blok liste mi, çarşaf liste mi kullanılacak soruna Koç, "CHP Kurultay'larında son yapılan tüzük değişikliğinde çarşaf liste uygulaması esastır. Ancak kongrenin akışı sırasında yine tüzükte belirtilen bir noktada blok liste ile seçime gitmek istenirse verilen önerge değerlendirilir, oylamaya sunulur ve ona göre karar verilir. Tüzük çerçevesinde konuşuyorum, asıl olan çarşaf listedir. Bununla ilgili bir karar söz konusu değil. Yine normal tüzük akışı yaşanacaktır" şeklinde yanıt verdi.

"TÜZÜKTE KAPSAMLI BİR DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Cumhuriyet Halk Partisi'nde Güçlü Gene Sekreterliğe gidilecek iddiaları sorulan CHP'li Koç, "CHP'de kapsamlı tüzük değişikliği diğer siyasi partilerde olduğu gibi değildir. Bir ön hazırlığı vardır. Bu ön hazırlığının illerden gelen temsilciler, TBMM grubundan gelen temsilciler, Parti Meclisi'nden katılan temsilcilerin oluşturduğu bir tüzük komisyonuyla tüzük kurultayına sunulmadan önce çok geniş kapsamlı değerlendirmesi olur. Bu önümüzdeki 5-6 Eylül Kurultayı bir olağanüstü kurultaydır. Mevcut tüzükte pratikte yaşanan bazı aksaklıkların giderilmesi yönünde 1-2 adım atılacaktır. Kapsamlı bir değişiklik söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"ESAS GÜNDEM TÜRKİYE'DE FİİLİ BİR DARBE SÜRECİNİN YAŞANDIĞIDIR"

Haluk Koç, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı mazbatasının verilmesinden sonra Başbakanlık sıfatının düştüğünü savunarak "CHP 5-6 Eylül'de cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yaşanan tartışmaları noktalayacaktır ama Türkiye'nin esas gündemi kaçırmamak gerekiyor. Esas gündemi şu anda Türkiye'de fiili bir darbe sürecinin yaşandığıdır. Bunu çok açık söylüyorum. Cuma akşamdan itibaren YSK'nın TBMM Başkanı'na cumhurbaşkanlığı seçim mazbatasını sunmasından itibaren Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM üyeliği, milletvekili sıfatı, Başbakanlık sıfatı ve Parti Genel Başkanlığı sıfatı yani partililik sıfatı düşmüştür. Şu anda Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediğim sıfatlar çerçevesinde attığı her adım, hukuken boştadır. Bunun çok ciddi bir şekilde Türkiye'de mevcut anayasanın ihlali bakımından bir suç olduğunu hatırlatmak istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

"YENİ CUMHURBAŞKANININ FİİLİ BİR HUKUKSUZLUK İÇİNDE OLDUĞUNUN ALTINI ÇİZDİK"

Çankaya ile ilişkiler konusunda bir tavır olacak mı, sorusuna Koç, "Yeni cumhurbaşkanının fiili bir hukuksuzluk içinde olduğunun altını çizdik. Bu hukuksuzluk, hukuk devletine inanan bir siyasi parti tarafından nasıl karşılanır bunu da kendi içimizde tabi ki değerlendiriyoruz" diye yanıt verdi.

"ŞU ANDA HUKUKEN BAŞBAKAN DEĞİL"

Erdoğan'ın, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile ilgili açıklaması hatırlatılarak ve Erdoğan için başbakan sıfatı kullanılarak sorulan yemin töreninde tavrınız ne olacak, sorusunu Haluk Koç, şu şekilde yanıtladı: "Siz hala yaşanan hukuk darbesine meşruluk kazandırmaya çalışıyorsunuz. Şu anda sıfatı başbakan değil. Şu anda hukuken başbakan değil. 28'ine kadar neler yaşanacak? Bu süreç, hukuk devleti olduğunu iddia eden Türkiye'nin, hukuk devleti olduğunu kanıtlayan müesseseleri tarafından yani TBMM Başkanlığı kendisini ilgilendiren konuda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasi partiler konusunda bu süreci nasıl değerlendirecek herhalde önümüzdeki 1-2 gün içerisinde ana izleme gündem maddesi bu olmalı diye düşünüyorum. Bu fiili durumu, yok bir şey olmamış, böyle kabul edelim, Recep Tayyip Erdoğan'ın talepleri bu yönde, şeklinde kabul ederse o zaman Türkiye, çok ciddi bir şekilde fiili hukuk devletinden uzaklaşma sürecine girmiş demektir"

CHPde kurultay tarihi belli oldu
KILIÇDAROĞLU'NDAN FLAŞ KURULTAY AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!