Türkiye enerjide rotayı Afrika'ya da çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye enerjide rotayı Afrikaya da çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2014 01:12

Türkiye, enerji sektöründe etkinliğini daha da artırmak için son dönemde rotasını zengin doğal kaynaklara sahip Afrika kıtasına da çevirdi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hükümetin "Afrika'ya Açılım Politikasına" paralel olarak son iki yılda Cibuti, Kamerun, Nijer, Sudan, Kenya ve Gambiya gibi Afrika ülkeleriyle enerji ve madenler alanında çeşitli mutabakat zabıtlarına imza attı.

Bakanlık, önümüzdeki dönemde ise Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Botsvana, Gabon, Somali, Ekvator Ginesi, Uganda, Tanzanya, Moritanya, Gana, Namibya, Mozambik ve Zambiya ile benzer anlaşmalar imzalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, " Bakanlık olarak Afrika konusunda proaktif karar alma kabiliyetlerimiz ile her iki tarafında taleplerini ve faydalarını gözününe alarak politikalarımızı oluşturuyoruz. Çok yönlü dış politikamızın gereği olarak Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizin ortak anlayışı esas alan, sürdürülebilir bir zemine oturtulması bizim için büyük önem taşıyor" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti ile Cibuti Cumhuriyeti hükümetleri arasında "Sondaj Makine ve Malzemesinin Hibe Edilmesine Dair Anlaşmanın" salı günü Ankara'da imzalandığını belirten Yıldız, "Son olarak zengin jeotermal kaynaklarının değerlendirilmesi için MTA olarak Cibuti'ye bir sondaj makinesi verdik" diye konuştu.

Türkiye, başta enerji kaynakları olmak üzere Afrika'nın zenginliğinin yine Afrikalılara yarar sağlaması konusunda olumlu katkılar sunacaktır diyen Yıldız, ikili ilişkilerde eşit ortaklık ve karşılıklı fayda hedefiyle Türkiye'nin Afrika'daki faaliyetlerine devam edeceğini ifade etti.

Afrika ile Türkiye arasındaki enerji ve madencilik alanında işbirliğinin önemine vurgulayan Yıldız şunları söyledi:

"Karşılıklı deneyim ve tecrübe aktarımında bulunmak üzere kamu ve özel sektör temsilcilerimiz enerji takımları oluşturdu. Bu arkadaşlarımız çeşitli Afrika ülkeleriyle temaslarda bulunmaya devam ediyor. Hükümetlerimiz arasında kurulan ilişkilerimiz, iş adamlarımız ve sivil toplum örgütlerimizin ortaya koyduğu somut olarak projelerle birlikte daha da sağlamlaşacaktır. Bu kapsamda Libya, Sudan, Güney Sudan, Cibuti ve Kenya'ya petrol, madencilik ve elektrik alanlarında mesleki eğitimler verdik. Önümüzdeki süreçte de Kamerun ve Nijer'e eğitimler verilmesi planlanıyor."

Haberin Devamı

Afrika'nın enerji potansiyeli büyük

Doğal kaynaklar açısından çok zengin bir kıta olan Afrika'da 54 ülkeden 45'inde kanıtlanmış ya da olası petrol rezervi olduğu biliniyor. Dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 8'e yakını Afrika'da bulunuyor.

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, Afrika aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynakları açısından dünyada potansiyeli en büyük bölgeler arasında yer alıyor. Jeotermal ve güneş enerjisi alanında çok yüksek potansiyele sahip Afrika'nın hidroelektrik potansiyeli, tükettiği elektriğin üç katına denk geliyor.

Yaklaşık 1 milyar insan dünyadaki enerji kaynaklarının dörtte üçünü tüketirken, Afrika'daki 1 milyardan fazla insan ise hala elektriğe ulaşamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!