Taşlar yerinden oynuyor

Güncelleme Tarihi:

Taşlar yerinden oynuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2014 02:02

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi, devlet bürokrasisinde zincirleme reaksiyon doğurdu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görevinin sona ermesiyle birlikte Çankaya Köşkü’nden başbakanlığa oradan da bakanlıklara uzanan bir ‘hareketlenme’ başladı. Yalnızca buralarda değil, partinin genel merkezinde de taşları yerinden oynatacak.

YOĞUN KULİS ÇALIŞMASI

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel başkanlık ve başbakanlık görevini devredeceği ismi belirlemek üzere yaptığı ‘istişare’ toplantılarını tamamladı. Bu toplantılara, başbakanlık için adı öne çıkan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için yürütülen yoğun kulis damgasını vurdu. Bazı parti yöneticileri ile danışmanlar, toplantılardan 2 gün önce tereddüdü olan milletvekilleri ve örgüt yöneticileriyle görüştü. Bu temaslarda, Erdoğan’ın başbakan olarak Davutoğlu’nu tercih ettiği yönünde kulis yapıldı. Gül’ün bu kongre sürecinde yer alamayacak olmasına rağmen ismini yazan milletvekilleri ve partililer olduğu da biliniyor. Binali Yıldırım’ı ‘dengeci ve ılımlı kişiliği’ nedeniyle tercih edenler de bulunuyor.

Haberin Devamı

MYK DA DEĞİŞECEK

Erdoğan’ın, yeni başbakanın göreve başlamasının ardından Bakanlar Kurulu’nun yanı sıra parti yönetiminin de değişeceği sinyali vermesi üzerine bu makamlarda heyecanlı bekleyiş var. Gözler, partinin en üst yürütme organı olan MYK’ya çevrildi. AK Parti kulislerinde, genel başkanlık konusunda Abdullah Gül’den yana tavırlarıyla öne çıkan Genel Başkan Yardımcıları Salih Kapusuz ve Hüseyin Çelik’in değiştirilebileceği konuşuluyor. Kulislerde, partinin 2 numaralı ismi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile AR-GE Başkanı Ekrem Erdem’in de sürpriz bir kararla değiştirilebilecekleri öne sürülürken, adları bakanlık kulislerinde geçen Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Mustafa Şentop’un kabineye kaydırılmaları halinde bu 2 göreve de yeni atamalar yapılacak. Bu durumda MYK’nın yarısı değiştirilmiş olacak.

Taşınma hazırlıklarını ilk başlatan makam Çankaya Köşkü oldu. Gül’ün yakın çalışma ekibi, şimdiden kendisine yeni görevler buldu. Kabinedeki 3 dönemlik bakanların büyük bölümünün görevden alınacağı ve yerlerine Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşlarının getirileceği iddiası da bazı bakanlıklarda danışman ve üst düzey yöneticilerin kendilerine yer aramaya başlamalarına neden oldu. Erdoğan ile çalışan ekip Çankaya Köşkü’ne, Davutoğlu’nun ekibi de başbakanlık binasına yerleşme hazırlıkları yapıyor. ‘Başbakanlığın yeni Yalçın Akdoğan’ının, Davutoğlu’nun Danışmanı Ali Sarıkaya olacağı’ ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!