Yağmur sularını toplayalım

Güncelleme Tarihi:

Yağmur sularını toplayalım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2014 02:02

Türkiye’deki yüksek ısı farklılıklarına dikkati çeken TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, kuraklığa karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı. Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önerisine dikkat çekerek, “Her bina yönetimi, çatıdan akan kendi yağmur sularını toparlayıp bahçesinde yer oluşturarak bu suyu kullanabilir” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, binalarda çatıdan akan yağmur sularının belli yerlerde toplanmasını tavsiye ettiğini belirterek, “Bizim gibi ülkelerde bunu tavsiyeye bırakmamak; bunu mecburiyetle zorlamak lazım. Her bina çatıdan akan kendi yağmur sularını toparlayıp bahçesinde yer oluşturarak bu suyu kullanabilir” dedi. Türkiye’de kuraklık tehlikesini önlemek konusunda değerlendirmelerde bulunan Kaya, şunları söyledi:

KÖTÜMSER TABLO

“Dünya ortalamalarına baktığımızda, kişi başına düşen su harcamasında su fakiri olan ülkelerden birisiyiz. 20 yılda bir de şiddetli kuraklık yaşıyoruz. Zenginleştikçe su tüketimi artan bir ülkeyiz ve barajlarda da su düşmesi yaşanması nedeniyle bizim temkinli ve dikkatli hareket etmemiz gerekiyor. Tarımsal alanda kullanılan suda sorun var. Özellikle Konya Ovası’nda bunu görüyoruz. Ekili alanlarda verimin düşmesi söz konusu, böcek istilası söz konusu olabilir, bitki hastalıkları olabilir. Süt ve ona bağlı hayvansal gıdalarda düşme olabilir. Toprak ve su erozyonu olabilir. Çünkü su azalınca tuzlanma artıyor.

Haberin Devamı

HERKESİN GÖREVİ VAR

Evimizde çamaşır yıkarken makinenin doluluk oranına dikkat edebiliriz. Mutfakta sebzelerimizi durularken, bulaşık makinemizi kullanırken dikkat edebiliriz. Banyo yaparken sürekli su akıtmak yerine, suyu tasarruflu kullanabiliriz. Sanayicilerimizin yapması ve onların da alması gereken tedbirler var. Belediyelerin yapması gerekenler var, mesela arıttıkları suları tekrar kullanabilirler. Kayıp kaçağın olduğu borular, asbestli borular. Artık bu boruların süratle iyileştirilmesi gerekiyor.

ARTIK HORTUM OLUYOR

Dünyada küresel ısınmadan bahsetmek doğru olacaktır, bunu dikkate almamız gerekiyor. Türkiye’de de yüksek ısı farklılıkları oluşuyor. İstanbul’da Kasımpaşa, Tuzla gibi yerlerde, Ardahan’da Çıldır Gölü’nde ciddi anlamda hortumlarla karşılaştık. Artık bu bizim yaşadığımız vakalardan birisi. Türkiye’nin gündeminde artık hortum var. Bunun oluşmasının nedeni, iklim değişikliği ve insanların doğaya verdiği tahribatlardır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!