Hesaplar uygulamadan

Güncelleme Tarihi:

Hesaplar uygulamadan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 01:09

GÜNLERCE elini paraya veya kredi kartına sürmeden yaşayabilmek mümkün. Şirketlerin geliştirdiği akıllı telefon uygulamalarıyla günlük hayatta karşılaşılabilecek birçok ödeme yapılabiliyor.

Haberin Devamı

“PARA, para, para...” Fransa İmpara-toru birinci Napolyon’un bu sözü söylemesinin üzerinden yaklaşık 200 yıl geçti. Ancak mobil cihazların gelişmesi ve uygulama dünyasının büyümesiyle beraber para artık fiziksel olarak kullanılan bir araç olmaktan giderek uzaklaşıyor. Bugün evde cüzdanını unutan biri artık yanındaki cep telefonundan günlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Gelecekteyse fiziksel olarak paraların kullanılmadığı ve hatta kredi kartlarının bile cüzdanlara bir daha girmemek üzere çıktığı dönem geliyor. Ödeme için cüzdanlar yerine akıllı telefonların kullanıldığı alanlar arasında taksi- lerden restoranlara birçok farklı sektör bulunuyor. Evde cüzdanını unutan biri taksiye binerek istediği yere gidiyor. İnmeden önce iki dokunuşla ödemeyi yapa- biliyor. Yemek için gittiği restorandaysa hesap yine akıllı telefondan ödeniyor. Fiziksel olarak paraya ihtiyaç duyulduğundaysa QR kodlar devreye giriyor ve bankamatik ekranında yer alan bu kod okutularak para çekilebiliyor.

BİLGİLER YETERLİ

Haberin Devamı

Bu teknolojiden yararlanmak isteyen kullanıcıların akıllı telefonlarında yer alan uygulamalara kredi kartı bilgilerini girmesi yeterli. Şirketlerin hızla geliştirdiği uygulamalar, güvenlik önlemlerinin sağlanmasıyla beraber ödeme sistemleriyle uyumlu olarak çalışıyor. Uygulamalara açılan ayrı bir bölümde kredi kartı bilgileri isteniyor. Böylece ceplerden cüzdan bile çıkmadan ödeme yapılabiliyor.

Sıkı güvenlik önlemleri alınıyor

UYGULAMALARA girilen kredi kartı numaraları, güvenlik numarası gibi kritik olan bilgiler akıllı telefonlarda tutulmuyor. Uygulamalarda yer alan ödeme bilgileri SIM kartlarla ve kullanıcı hesaplarıyla eşleştiriliyor. Ödeme yapılacağı zaman kredi kartı bilgileri saniyeler içinde güvenlik kontrollerinden geçirilerek alışveriş tamamlanıyor.

Cüzdanını evde unutana 5 öneri

Taksi

BiTaksi ve Uber, uygulamaları üzerinden araç çağrılabiliyor. Kullanıcıların yeri harita üzerinden tespit ediliyor ve seyahatten sonra ödemeler kredi kartıyla yapılabiliyor.

Restoran

‘Hesap Al’ adlı uygulamayla, restoranda gelen hesaplar uygulama üzerinden ödenebiliyor. ‘QR kod’ kullanan uygulama ile sipariş verebilmek de mümkün.

Kahve

Haberin Devamı

İtalyan kahve zincirlerinden ‘Caffè Nero Türkiye’nin yayınladığı son uygulamayla kahveler, uygulama üzerinden satın alı-nabiliyor. Belli sayıda kahve alan kullanıcılara ücretsiz kahve de hediye ediliyor.

Alışveriş

Akıllı telefon veya tabletle alışveriş yapanlar, kredi kartını çıkartmadan ödeme yapabiliyor. BKM’nin geliştirdiği BKM Express birçok e-ticaret sitesini destekliyor.

Para çekme

Cüzdanını evde unutanlar, yanlarında para olmayınca paniğe kapılıyor. Ancak bankaların geliştirdiği uygulamalarla kullanıcılar, telefonlarına QR kod okutarak bankamatiklerden para çekilebiliyor.

HAFTANIN TRENDİ

Kâğıttan USB bellek

USB bellekler giderek daha da inceliyor. Girişimcilerin ‘swivelCard’ adında geliştirdiği yeni nesil USB bellek, neredeyse bir kâğıt inceliğinde. Özellikle kart-vizitlerde kulla-nılmak üzere tasarlanan bu USB bellek, katlanma özelliğiyle dikkat çekiyor. Gelecek aylarda satışa çıkacak swivelCard, yaklaşık 10 TL’den satılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!