Türk bestecilerini dinliyorum

GEÇEN hafta CD çalarımda mutlaka yazmam gereken üç CD vardı.

Haberin Devamı

İyi, özen verilerek hazırlanmış albümün adı: “Cumhuriyet Dönemi Türk Bestecileri”.
Besteleri seslendiren: “Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası”.
Bestecilerin, şeflerin, solistlerin kısa biyografilerinin yer aldığı bir kitap da albümün içinde yer alıyor.
Çoksesli müziği seven birinin, Türk bestecilerini dinlemesini her zaman salık veririm.
Kendi bestecilerimizi sadece bizim ülkemizde değil başka ülkelerde de tanıtmalı, çalmalı, çaldırmalıyız.
Cumhuriyet’in kazanımları arasında bu bestecileri her zaman genç kuşaklara, dinleyicilere anımsatmak gerekir.
Üç CD’lik albümde hangi bestecilerin hangi yapıtları seslendiriliyor. Sırasıyla yazıma aldım:
Ertuğ Korkmaz - Uzak Toprakların Düşleri, Turgay Erdener - Mi’den Dört Bölüm, Münir Nurettin Beken - Fantasie Ayşe, Hasan Uçarsu - Lamento, Server Acim - Bir Fırat Teması Üzerine Metamorfozlar, Muammer Sun - Demet, Nevit Kodallı - Güzelleme, Semih Korucu - Haiku’lar Yaylılar-Arp ve İçses İçin, Cemal Reşit Rey - Andante ve Allegro, Deniz Sever - Flüt, Klarnet, Yaylılar ve Vurmalılar için Konçerto, Hasan Ferit Alnar - Viyolonsel Konçertosu, Ulvi Cemal Erkin - Sinfonietta, İlhan Usmanbaş - Küçük Gece Müziği, Ahmed Adnan Saygun - Oda Konçertosu.
Özellikle listeyi yazıma aldım, Cumhuriyet’in farklı dönem bestecilerinin, yine farklı dönem eserlerinden seçme yapıldığını gösterebilmek için.
İcraları yöneten genç şefler ve solistler kimler: Burak Tüzün (şef), Hakan Şensoy (şef), Naci Özgüç (şef), Münif Akalın (şef-viyolonsel), Cihat Aşkın (keman), Ayşegül Kirmanoğlu (klarnet), Sibel Kumru-Pensel (flüt), Çiğdem Ödeyen (arp).

* * *

Haberin Devamı

CD’ler nasıl hazırlandı, hangi amaca yönelikti?
Rektör Prof. Dr. K. Süha Aydın’ın yazısından bir bölümü, çalışmalara ışık tuttuğu için okumanızı isterim:
“Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden böyle bir CD çalışması fikri gelince bizler büyük bir heyecanla destekledik. Bu hem on yılı geçkin bir süredir gerek şehrimizde gerekse diğer illerde iki yüzü aşkın konser veren orkestramızın daha sonraki nesillere kalacak bir çalışması olacak hem de doksan yıl önce kültür ve sanatın en önemli ifadesi olan müzik alanında bugünün tohumlarını atmış olanlara vefa borcumuzu ödemiş olacaktık.
Türk Beşleri diye adlandırdığımız grubun en yaşlı üyesi Ahmed Adnan Saygun’dan yaşayan bestecilerimizin en gençlerinden olan Deniz Sever’e kadar uzanan on dört bestecimizin eserini elinizde bulunan üç CD’lik bu albümde topladık. Çok uzun zaman alan bu çalışmada biz ancak on dört bestecimize yer verebildik. Bu çalışmada hiçbir karşılık beklemeden orkestrayı yöneten değerli şeflere, solistlere ve bu çalışma için eserlerinin kullanım haklarını hiçbir karşılık beklemeden bize devreden değerli bestecilerimiz ve temsilcilerine en içten teşekkürlerimi sunarım.”
Mersin Üniversitesi Akademik Orkestrası, 1999 yılında Mersin’e yerleşen İstanbullu sanatçılar tarafından kuruldu. 1999-2000 konser sezonunu İçel Sanat Kulübü bünyesinde Mersin Oda Orkestrası adında sürdüren orkestra, ilk konserini Ekim 1999’da verdi. İlk turnesini de 2000 yılının nisan ayında yaptı.
Şüphesiz çok önemli bir albüm. Türk bestecilerini tanımak, özellikle genç kuşak bestecilerin eserlerini dinleyebilmek için...
Emeği geçen herkese, bütün müzikseverler ve okurlarım adına, teşekkür ederim.

* * *

Haberin Devamı

HİÇ kuşkum yok bu albüm CD rafınızın seçkin albümleri arasında yer alacaktır.

----------------------------------------------

(*) Cumhuriyet Dönemi Türk Bestecileri, Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası, Kalan Müzik

Yazarın Tüm Yazıları