İzmirli kadınlardan 'stratejik' paket

Güncelleme Tarihi:

İzmirli kadınlardan stratejik paket
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 01:00

İZMİR Kent Konseyi Kadın Meclisi, ‘stratejik plan’ hazırlayan Büyükşehir Belediyesi’ne öneri paketi sundu.

Haberin Devamı

Pakette sadece kadınlar için değil Alzheimer hastalarından sokak hayvanlarına, çocuklardan transseksüellere kadar pek çok kesim de unutulmadı. Artık “klasik” saydığımız talepler ısrarla vurgulanırken, ilginç konular da önerilere dahil edildi.

Meslek kursları

Boyama, dikiş, kuaförlük gibi beceri ve hobi kursları yerine iş bulması daha kolay olanları isteyen kadınlar, “Bu kurslar yine toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştiren roller yüklüyor. Bunun yerine elektrik-su-tesisat tamiratı, boya-badana, TV tamiri, iç ve dış dekorasyon, peyzaj, tarım, sürücü eğitmenliği gibi çok da kadın işi sayılmayan alanlardaki kurslar yaygınlaştırılmalı” dedir.

Belediyeler dikkat

Organize sanayi bölgelerindeki işletmelerle görüşerek şiddete uğramış, boşanmış kadınlara istihdam yaratılması için protokol imzalama önerisi getiren kadınlar, “Belediyeler de bu konuda hassas olabilir. Örneğin eğitimden geçmiş kadın şoförleri tercih edebilir ve bu tercihi ile örnek olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Serbest kürsü isteği

Sosyal yaşamla ilgili isteklerde bulunan kadınlar, “Adı ‘Kadın ve Demokrasi Parkı’ olacak bir sosyal alan yapılarak içinde serbest kürsü kurulabilir. Bunun yanı sıra İzmir’de iz bırakan en az 20 kadının ismi meydan, park, cadde ve kültürel alanlara verilebilir” görüşünü dile getirdi.

Topukları unutmayın

Köprüler, ulaşım araçları, binalar, geçitlerin hamile ve yaşlı kadınların kullanımına uygun olması gerektiğini savunan kadınlar şunları söyledi: “Mevcuttaki eksik ve yanlışlar da değiştirilmeli. Örneğin Arnavut kaldırımı uygulaması bebek arabası, pazar arabası ve topuklu ayakkabıyla yürümeye uygun olmadığı için genel kullanım alanlarından kaldırılmalı.”

ÖNE ÇIKAN İSTEKLER

· Karanlık basınca durak aralarında da inebilelim

· Yerel kararlarda kadın örgütleri dikkate alınsın.

· Kentsel hizmetler kadın öncelikli ve eşitleyici şekilde düzenlensin.

· Karanlık bastıktan bir saat sonra kadınlar duraklar arasında da otobüsten inebilsin.

· Park, pazaryeri gibi sosyal alanlarda emzirme, alt değiştirme yerleri olsun.

Haberin Devamı

· Alzheimer hastası kadın ve erkekler için koruma evleri yapılsın, bu durumdaki insanlarla iletişim konusunda eğitim verilsin.

· Genç ve yaşlı kadınları buluşturan sosyal alanlar yapılsın.

· Her semte kadın lokali kurulsun.

· Şiddete uğrayan çocuklar için özel bakımevleri oluşturulsun.

· Sokak hayvanları için yapılan mamamatik ve sular artırılsın.

· Ergenlik eğitim merkezi, menopoz klinikleri, evlilik danışma merkezleri gibi yeni hizmetler kurulsun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!