Soma'da bin kişiye psikolojik destek

Güncelleme Tarihi:

Somada bin kişiye psikolojik destek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2014 18:13

MANİSA’nın faciayla sarsılan ilçesi Soma’da, ölen madencilerin yakınları ile ilçedeki madenci ve ailelerinin aralarında bulunduğu yaklaşık 1000 kişiye psiko- sosyal destek verildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Soma’da 301 kişinin ölümü ile sonuçlanan maden faciasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Soma Sosyal Hizmet Merkezi kuruldu. Gönüllülük esasına göre merkezde görev alan psikolog ve psikiyatristler, facia sonrası olaydan etkilenen bin madenci ve madenci yakınlarına psiko- sosyal destek vermeye başladı.

"GENELDE MADENE İNMEK İSTEMİYORLAR"

Merkezde çalışan Psikiyatrist Feyza Çelik, şöyle dedi: "Soma’da yaşanan maden faciasının ilk anlarından itibaren olaydan etkilenen madenci, madenci yakını, arama kurtarma ekiplerinin yanında olmaya çalıştık. Yaşanan maden faciası sonrası Soma Sosyal Hizmet Merkezi Psiko-sosyal Destek Biriminde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." Faciadan yaralı kurtulan işçilerin ruh hallerini anlatan Çelik, genelde madene inmek istemediklerini, kapalı yerlerden korktuklarını, bazı işçilerin uyumak istemediğini, rüyalarında faciayı, ölen arkadaşlarını gördüklerini söylediklerini kaydetti. Çelik, şöyle dedi:

"Madencilerin çalışmadıkları için borçlarını ödeyememe korkusu yaşadığını gördük. Hayattan tat alamadıkları ifade ediyorlar. Soma dışında yaşayan madencilerin ilçeye gelmek istemedikleri ortaya çıktı. Soma dışında yaşayıp da ilçeye tekrar gelen madencilerin psikolojik olarak olumsuz etkilendiğini gördük." Psikiyatrist Feyza Çelik, destek programının sadece merkezde yürütülmediğini ifade ederken, "Çocuğu olup merkezimize gelemeyenlerin ve depresyondan dolayı dışarı çıkamayanlar için evlerine giderek bire bir görüşme yapıyoruz" diye konuştu.

Yaklaşık 2.5 aydır hizmet verildiğini bildiren bir diğer Psikiyatrist Özlem Karaırmak, merkezde bugüne kadar 1000 kişinin üzerinde psiko-sosyal destek verdiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!