‘Kendi işimi yapayım’ dedi ve yaptı

Haberin Devamı

MEMUR bir babanın oğludur. Çocukluk yıllarından itibaren hayallerinde hep kendi işini kurmak vardır. Üniversitedeyken İstanbul’da tekstil firmalarına yurt dışından gelen moda katalogları satar. Bu, ilk iş deneyimi olur. Üniversitenin ardından müfettiş olarak Tariş’te işe başlar. Ama aklında çocukluk hayali vardır. Babası gibi memur olmak istemez ve 1983’te rulman ticaretiyle kendi işini kurar. Zamanla katma değeri yüksek ürün arayışlarına giren Ali Rehai Kızıltan, otomatik kapı ve geçiş sistemlerine yönelir. Beta Kapı’nın yanına hava kompresörleri üreten Falcon’uda ekler. Beta ve Falcon markalarıyla yoluna devam eden Kızıltan, her iki sektörde de Türkiye’nin önemli oyuncularından. Türkiye’de ilk kez yüzde 100 yerli fotoseli cam kapıları da üretmeyi başaran Kızıltan’ın gündeminde madencilik var. Ayrıca, Beta Kapı ve Falcon Hava Kompresörleri için yeni bir tesis yatırımı da planlıyor.
Beta ve Falcon’un kurucusu Ali Rehai Kızıltan ile çocukluk hayali ‘kendi işinin patronu olmayı’ hayata geçirme sürecini konuştuk.

Haberin Devamı

‘Kendi işimi yapayım’ dedi ve yaptı

Ali Rehai Kızıltan, o dönemki ismiyle Beyazıt İktisadi Bilimler Yüksek Okulu’ndan mezun olur olmaz Tariş’te müfettiş olur. Burada birliğe bağlı kooperatifleri denetleyen Kızıltan, öykünün devamını şöyle anlattı:

Memur olmak istemedi
“1980’de işe başladım. Üç yıl Tariş’te çalıştıktan sonra çocukluk hayallerimi gerçekleştirmek üzere ayrıldım. Tabii sınavlara girdim ve asilliğimi aldıktan sonra ayrılma işlemini yaptım. ‘Ne olur, ne olmaz’ diye böyle bir önlem aldım kendimce. İlk işim rulman ticaretiyle başladı. Burada sanayiye dönük olması ve bozulmayan, akmayan, kokmayan ürün tercini beni rulmana götürdü. İlerde zarar etmeyeceğim bir alan olsun istemiştim. Eşimin babası da elektrik motorlarının ticaretini yapıyordu. O yıllarda Türkiye’de yeni elektrik motor fabrikaları açılmaya başladı. Kayınpederim başka bir firmanın bayisi olduğu için bu yeni açılan şirketlerin bayiliğin alamıyordu. Bunları bana pasladı. Rulmanın ardından bu ürünün ticaretini yaptım.”

Haberin Devamı

İki alana yöneldi
Ali Rehai Kızıltan, zamanla elektrikli motorla yapabileceği katma değeri yüksek iş kollarını araştırmaya başlar. ‘Burada iki konu önüme çıktı’ diyen Kızıltan, şöyle devam etti:
“Bu alanlardan biri hava kompresörüydü. Diğeriyse otomatik kapı ve geçiş sistemleriydi. Ben her ikisini de yapmaya karar verdim. Hava kompresörlerinin üretimi için Falcon markasını kurduk. Burada eşimin kardeşini de yanıma aldım. Zamanla hava kompresörlerin yanına araç kaldırma liflerini de ürün portföyüne ekledik. Otomatik kapı ve geçiş sistemlerin de ise Beta markası doğdu.”

‘Kendi işimi yapayım’ dedi ve yaptı

İLK İŞ KATALOG SATIŞI
Üniversitede okuduğu yıllarda yurt dışında moda kataloglarının geldiğini anlatan Ali Rehai Kızıltan, ‘geleceğin moda desenlerini’ bir bavula koyarak İstanbul Kazlıçeşme’deki tekstilcilere satarmış. Kızıltan, “Bu benim ilk iş deneyimimdi. Amcamın aracılığıyla bu işi bulmuştum. Üniversite boyunca bu işi yaz tatillerinde yaptım. Bu sürecin kariyerimde ayrı bir yeri vardı” diyor.

Haberin Devamı

AĞIRLIK ENDÜSTRİYELDE
Türkiye’nin otomatik kapılarla yeni tanışmaya başladığı dönemde bu sektöre adım attıklarını anlatan Ali Rehai Kızıltan, “Öncülerinden olduğumuz otomatik kapı ve geçiş sistemleri sektöründe zamanla endüstriyele döndük. Bugün bir fabrikanın ihtiyacı olan tüm kapı ve geçiş sistemlerini yapabiliyoruz. Burada otomatik kapı ve geçiş sistemlerinin yanı sıra yükleme rampaları da yapıyoruz. Ağırlıklı endüstriyel çalışsak da konutlara yönelik de çözümlemelerimiz var” diyor.

‘Kendi işimi yapayım’ dedi ve yaptı

YERLİLEŞTİRME HAMLESİNİN İLK ÜRÜNÜ
Otomatik kapı ve geçiş sistemleri sektöründe kullanılan ürünlerin çoğunun ithal olduğuna dikkat çeken Ali Rehai Kızıltan, bunu yerlileştirmek için yoğun mesai harcıyor. Bundan kısmen başarılı da olmuş. ‘Türkiye’de yüzde 100 yerli fotoseli cam kapıları biz ürettik” diyen Kızıltan, şunları söyledi::
“Bu ürün için bir mühendislik firmasıyla ortak hareket ettik. Üç yıl önce üretime başladık. Motoru dahil, tamamı yerli. Şu anda ürün rüştünü ispatladı. Bayilik vermeye başladık. Amacımız sektördeki diğer kalemlerde de bu yerlileştirme hamlesinin sürdürmek.”

Haberin Devamı

YENİ TESİS YOLDA
Kemalpaşa’da 3 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösterdiklerini ifade eden Ali Rehai Kızıltan, “İlk yerimiz Bit Pazarı’ndaydı. Sonra Gıda Çarşısı’na geçtik. Daha sonra ise mevcut yerimize taşındık. Şimdi de gündemimizde yeni tesis yatırımı var. Bir yıl içinde bunu hayata geçireceğiz. Ayrıca, Akhisar Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan yatırım hamlesiyle birlikte buraya bir tesis kurduk. Şubemiz gibi hareket edecek. Bugüne kadar birikim yaptık. Şimdi atılım zamanı. Burada oğlumun da işin içinde olmasının avantajını kullanıyorum. Ben uçağı kaldırdım, o da yükseltecek ” bilgisini paylaştı.

‘Kendi işimi yapayım’ dedi ve yaptı

MADENCİLİĞE GÖZ KIRPIYOR
Farklı bir sektöre adım atma planları yaptıklarını ifade eden Ali Rehai Kızıltan, bu düşüncesi
için de, “Yakın bir dostum perlit madeni işletimini aldı. Bergama’da tesis kurdu. İnşaata yönelik, özellikle yalıtım odaklı malzeme üretiyor. İlerleyen süreçte burada bir ortaklığımız söz konusu olabilir. Bunun için de Alarga Madencilik’i kurduk. Önümüzdeki günlerde madencilikte de yerimizi alabiliriz” iidiyor.

Haberin Devamı

KISA KISA
* Her sektörde de olduğu gibi bu alanda da merdiven altı ile ucuz Çin malları en büyük sorun. Ali Rehai Kızıltan, “Bir yandan bunlarla bir yanda da aşırı rekabet koşullarıyla savaşıyoruz” diyor.
* Zaman zaman yurt dışına da iş yaptıklarını anlatan Ali Rehai Kızıltan, Türk müteahhitlerin çözüm ortağı olarak Azerbaycan, Kıbrıs, Irak ve Roman’ya gibi ülkelerde iş yaptıklarını söyledi.
* Otomatik kapı ve geçiş sistemlerinin endüstriyel ayağında Ege’nin yüzde 80’nin de Beta Kapı imzasının bulunduğunu dile getiren Ali Rehai Kızıltan, yılda 3 bin motorlu kapı ürettiklerini kaydetti.

Yazarın Tüm Yazıları