Hani Türkler ırkçı değildi? Nerede kadim Anadolu hoşgörüsü?

Güncelleme Tarihi:

Hani Türkler ırkçı değildi  Nerede kadim Anadolu hoşgörüsü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2014 01:14

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu iki yıl önce Suriyeli sığınmacılar için “kritik eşik 100 bin” demişti. Bugün Türkiye’de 1 milyon 200 bin Suriyeli ‘misafir’ bulunuyor. Son dönemde Suriyelilere yönelik saldırılar korkutucu boyutlara ulaştı. Her gün başka bir şehirden saldırı haberi geliyor. Gündelik hayatımızda gizlenen ırkçılık açığa mı çıkıyor?

Haberin Devamı

Hani Türkler ırkçı değildi  Nerede kadim Anadolu hoşgörüsü

GAZİANTEP
12 Ağustos’ta bir Suriyelinin ev sahibini öldürmesi üzerine kent karıştı. “Suriyelileri istemiyoruz” diyen kalabalık işyerlerine saldırdı. 400 Suriyeli aile kenti terk etme kararı aldı.

Hani Türkler ırkçı değildi  Nerede kadim Anadolu hoşgörüsü

KAYSERİ
30 Temmuz’da Suriyeliler, gençlere uyuşturucu sattıkları, Türk bayrağını indirdikleri, fuhuş yaptıkları gibi gerekçelerle saldırıya uğradı.

Hani Türkler ırkçı değildi  Nerede kadim Anadolu hoşgörüsü

Haberin Devamı

ŞANLIURFA
1 Ağustos’ta Haliliye ilçesine bağlı Bağlarbaşı mahallesinde iki Suriyelinin çocukları darp ettiği iddiası üzerine Suriyeli sığınmacılara yönelik saldırılar yaşandı. Bir grup, Suriyelilerin ikamet ettiği bir evi taş yağmuruna tutup yakmak istedi.

Hani Türkler ırkçı değildi  Nerede kadim Anadolu hoşgörüsü

KAHRAMANMARAŞ
13 Temmuz’da Suriyelilerin suç işleyip huzursuzluk yarattığını iddia eden yaklaşık bin kişi sosyal medyadan örgütlenerek sokaklara döküldü.

Hani Türkler ırkçı değildi  Nerede kadim Anadolu hoşgörüsü

SORUN SURİYELİLERDE Mİ?
Prof. Dr. Ahmet İnsel / Galatasaray Üniversitesi

Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve korkusunu hep bir nedenle her zaman ve her yerde açıklamak mümkündür. İşini kaybetme, ücretinin düşmesi, can ve mal güvenliği korkusu, asıl daha derin bir tepkiyi, içselleştirilmiş bir korkuyu tetikler. Her zaman bir neden bulunur; yabancıyı taşlamak, evini yakmak, malını yağmalamak için. Bazen yabancı, yerli yabancıdır, bazen dışarlıklı yabancı. Ama bütün bu nedenler yapılanın katıksız bir ırkçılık, katıksız bir yabancı düşmanlığı olduğu olgusunu değiştirmez. Türkiye’de ne mülteci, ne göçmen statüsünde olan, belirsiz bir hak sahibi, misafir konumunda tutulan 1 milyondan fazla Suriyeli ile ilgili olarak, hükümetin bu sorunun nasıl potansiyel bir patlama riski taşıdığını aylar boyunca
inkâr etmesi de çok büyük bir sorumsuzluktur.

Haberin Devamı

Bizim kültürümüzde medeniyetimizde, ırkçılık yabancı düşmanlığı yoktur diye övünenlerin dünyanın her yerinde yabancı düşmanlığının yuvasını yaptıklarını biliyoruz. Mezhep politikası, kimlik politikası, mezhep-din politikaları da aynı işlevi görürler.
Bu topraklarda çok eskilere gitmeye gerek yok, Kürt, Alevi, Ermeni, Rum, Çingene, yerine ve zamanına göre günah keçisi oldular. Şimdi Suriyeliler bu toplumun yüzleşemediği o sorunlu yüzünün yeniden ortaya çıkmasına yol açıyor. Suriyeliler, Suriye’de başlarına gelen, hükümetimizin de kısmen sorumlu olduğu bir felakete maruz kaldılar. Onlara karşı toplum olarak büyük bir sorumluluğumuz var.

Sorun Suriyeliler midir, Suriyelileri güvenli mekânlarda tutma becerisini gösteremeyenlerde midir tartışmalıyız. Bu toplumda, başka birçok toplumda olduğu gibi ırkçılık ve yabancı düşmanlığı her an patlamaya hazır bekliyor. Bununla mücadele her şeyden önce bunun bilincinde olmayı gerektirir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!