Sincar’da ABD’liler yanlış yere baktı

Güncelleme Tarihi:

Sincar’da ABD’liler yanlış yere baktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2014 01:31

IŞİD’den kaçarak sığındıkları Sincar Dağı’ndaki Ezidilerin durumuna dair belirsizlik sürüyor. ABD’nin “Dağda kapsamlı tahliye operasyonuna gerek yok” açıklamasına Ezidi milletvekili Viyan Dahil tepki gösterdi. Amerikalıların dağın kuzeyine baktığını iddia eden kadın vekil, riskin güneyde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TERÖR örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nden (IŞİD) kaçan Ezidilerin durumuna dair ABD’nin açıklamalarına, bu topluluğun liderlerinden itiraz geldi. Ezidiler ABD ordusundan önceki gün gelen açıklamanın aksine halen onbinlerce kişinin Sincar (Şengal) Dağı’nda ölüm kalım mücadelesi verdiğini söylüyor. Bölgede yapılan keşfin ardından Amerikan askeri yetkilileri ise Ezidilerin büyük bölümünün güvenli koridor üzerinden kurtulduklarını, geride birkaç bin insanın kaldığını ileri sürmüştü. Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby de önceki günkü açıklamasında “kapsamlı bir tahliye operasyonu”na gerek olmadığını söylemişti. Ancak bölgede yardım operasyonu sırasında düşen Irak helikopterinden yaralı kurtulan ve İstanbul’da tedavi gören Irak meclisinin tek Ezidi vekili Viyan Dahil bu tespitleri reddetti.

Haberin Devamı

‘RİSK DAĞIN GÜNEYİNDE’

Amerikan New York Times gazetesine yaptığı açıklamada Dahil, “Eskiye göre daha iyi. Ama hepsinin güvende olduğu doğru değil. Özellikle dağın güney tarafında durum vahim. Halen hiçbir yardımın ulaşmadığı insanlar var” dedi. Amerikan ekibinin dağın helikopterlerle kolayca ulaşılan tek alanı olan kuzey kısmına gitmiş olduğunu söyleyen kadın vekil, esas sorunun güneyde olduğunu vurguladı. Bu bölgede IŞİD mevzilerinin daha yakın olduğunu, dolayısıyla helikopterle uçuşun daha riskli olduğunu da ifade etti. Dahil’in tahminine göre Sincar Dağı’nın güneyinde 70 ila 80 bin Ezidi kıstırılmış bir halde canını kurtarmaya çalışıyor. BM yetkilileri de önceki gün yaptıkları açıklamada bölgede 20 ila 30 bin Ezidi’nin potansiyel bir soykırım tehdidiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu. BM’nin insani yardım koordinatörü baş sözcüsü Kieran Dwyer, Amerikan askeri değerlendirmesine doğrudan atıf yapmadı. Dwyer, “Bir askeri değerlendirme yapmıyoruz. İnsani değerlendirme yapıyoruz. İnsani perspektiften sorun vahim olmaya devam ediyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!