Abadi Irak’ı bir arada tutabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Abadi Irak’ı bir arada tutabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2014 01:31

IRAK’ta gözler Başbakan Nuri El-Maliki’nin koltuğuna yapışmaktan vazgeçip desteklemeye karar verdiği Haydar el Abadi’ye çevrildi.

Haberin Devamı

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un hükümeti kurmakla görevlendirdiği Abadi, 30 Nisan’dan bu yana Maliki’nin hükümeti kuramadığı, mezhepsel bölünmeye yüz tutmuş Irak’ın bir arada kalması için son şans olarak görülüyor. İşte, ülkenin en kıdemli siyasetçilerinden olan ve Maliki’yle birçok ortak özelliği olan Irak Meclis Başkan Yardımcısı Abadi’nin tüm umutların kendisine bağlanmasını özetleyen profili:

1952’de Bağdat’ta doğdu, 1975’te Bağdat Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’nden mezun oldu.
1981’de Manchester Üniversitesi’nden doktora aldı.
Maliki’nin lideri olduğu ve ülkenin bugün en büyük Şii bloklarından biri olan (1970’lerde Baas rejimine karşı silahlı mücade yürüten muhalif) Şii İslami Dava Partisi’nin üyesi olduğu için 1980 ve 1990’larda ülkesinden uzakta kaldı.
Saddam Hüseyin döneminde kendisi gibi İslami Dava üyesi olan erkek kardeşlerinden ikisi öldürüldü, bir kardeşi 10 yıl cezaevinde kaldı.
2003’te Saddam’ın devrilmesiyle Irak’a döndü, İletişim Bakanı olarak atandı.
2005’te (bugün IŞİD’in kontrolüne geçen) Telafer’i El Kaide’den arındırarak aşiretlerin bir araya gelmesinde rol oynadı.
2006’da milletvekili seçildi, maliye ve ekonomi komisyonlarının başkanlığını yürüttü.
Batı başta olmak üzere, Ürdün Kralı Abdullah, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin adının geçmesiyle desteklerini belirttikleri Abadi, Şiiler tarafından dini merci kabul edilen Ayetullah Ali Sistani’nin de onayını aldı. Sistani, cuma namazı sonrası Abadi’nin hükümeti kurmak için görevi devralmasını “güvenlik ve siyasi açmazların çözülebilmesi için nadir bulunacak bir fırsat” olarak nitelendirdi.
Abadi’nin hükümeti kurmak için 30 günü var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!