Bir ayda 344 bin istihdam

Güncelleme Tarihi:

Bir ayda 344 bin istihdam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2014 01:14

İŞSİZLİK mayısta nisandaki yüzde 9.0’lık orandan yüzde 8.8’e geriledi.

Haberin Devamı

Son on yılın en yüksek işgücü rakamına ulaşılan mayısta nisana göre 344 bin yeni istihdam sağlandı.

Bir ayda 344 bin istihdam

TÜRKİYE’de işsizlik oranı mayısta yüzde 8.8’e geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre işsizlik oranı mayısta nisana göre 0.2 puan azalırken işgücüne katılım da 316 bin kişi arttı. Nisanda 2 milyon 579 bin kişi olan işsiz sayısı mayısta 28 bin kişi azalarak 2 milyon 551 bine geriledi. 2014 yılının en düşük işsizlik oranı yakalanmasına karşın ekonomideki yavaşlama ve işgücüne katılımdaki artış işsizlik oranının geçen yıla göre yükselmesine neden oldu. İşsizlik oranı geçen yılın Mayıs ayında yüzde 8.2 olmuştu.

SON 9 YILIN ZİRVESİ

İşgücü 29 milyon 89 bine yükseldi, bu rakam nisanda 28 milyon 773 bin idi. İşgücüne katılma oranı da yüzde 51.2 olarak gerçekleşti. TÜİK’in verilerine göre 2005 yılından beri en yüksek işgücüne ve işgücüne katılım oranı gerçekleşti.

SANAYİ SIKINTILI

Ekonomideki yavaşlama en çok kendini sanayi istihdamında gösterdi. Nisana göre tek kan kaybı da sanayide. 9 bin kişilik iş kaybının yaşandığı sanayide istihdam ise 5 milyon 364 bine geriledi. Son ekonomik veriler sanayi istihdamındaki sıkıntının gelecek aylarda artacağının habercisi.
Mayısta geçen aya göre tarım sektöründe 242 bin, inşaatta 48 bin, hizmet sektöründe ise 64 bin yeni istihdam yaratıldı.

İstihdam artışı karşılanamadı

Haberin Devamı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise bir nisana göre 0.3 puanlık artışla yüzde 9.5 oldu. Mayıs mevsim etkilerinin oldukça yoğun gözlendiği aylardan. Başta tarım olmak üzere nisandan mayısa istihdam artışı yaşanıyor ve bu işgücüne katılımın yarattığı işsizliği bir nebze olsun gideriyor. Ancak mevsim etkilerden arındırılmış olarak bakıldığında ise işsizlik oranının yüzde 9.5’e çıktı. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı nisanda ise yüzde 9.2 idi. İstihdam 6 bin kişi azaldı, işsiz sayısı ise 108 bin kişi arttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!