Türkiye'yi korkutan turnuva!

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi korkutan turnuva
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 14:16

Ligimizde toplamda 45 Afrikalı futbolcu forma giyiyor.

Haberin Devamı

Brezilya’daki Dünya Kupası’nın ardından futbol heyecanı Afrika Uluslar Kupası ile sürecek. Fas’ın ev sahipliğindeki turnuva, 17 Ocak-8 Şubat 2015 tarihlerinde oynanacak. Ancak Afrika kıtası bugünlerde ebola virüsü salgınıyla savaşıyor.

Geçtiğimiz yılın sonunda Batı Afrika bölgesinde başlayan salgınının başka ülkelere yayılma riski var. Nitekim Gine, komşuları Sierra Leone ve Liberya’ya sınırlarını kapattı. Şimdiye kadar 1000’e yakın insan bu nedenle öldü. Salgından en çok etkilenenler Gine, Sierra Leone ve Liberya. Ebola virüsü sudan ve havadan bulaşmıyor, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayılıyor. Futbol da ikili mücadele gerektiren bir spor olduğu için hastalığın yayılmasına imkân sağlıyor.
Nitekim geçtiğimiz günlerde Liberya’da salgın nedeniyle futbol oynanması yasaklanmıştı.

LİGİMİZDE 45 AFRİKALI OYNUYOR

Ebola virüsünün görüldüğü ülkelerin futbolcuları turnuva nedeniyle Fas’ta buluşacak. Virüsün en çok tehdit ettiği ülkelerden olan Gine kesin olarak katılacak. Sierra Leone’nin de yer alması bekleniyor. Öte yandan hızla yayılan virüsün tehdidi altında olan Fildişi Sahili ve Nijerya da turnuvada boy gösterecek. Ayrıca Fas, ölümlerin en çok yaşandığı Gine, Liberya gibi ülkelerin üst kısmında yer alıyor. Yani turnuvaya kadar virüs Fas’a ulaşabilir. Süper Lig’den de Afrika Kupası’nda birçok futbolcunun yer alması bekleniyor. Ligimizde toplamda 45 Afrikalı futbolcu forma giyiyor. Afrikalı futbolcuları en çok bulunduran kulüpler 5’er oyuncuyla Karabükspor ve Gaziantepspor.

*1000’e yakın insan öldü

*Liberya’da futbol yasaklandı

*Ülkeler birbirine kapı kapattı

*Afrika Kupası Fas’ta düzenlenecek. Fas ilk ve tek şampiyonluğunu 1976’da kazanmıştı.

*Gine, ebola nedeniyle Sierra Leone ve Liberya’ya sınırlarını kapattı.

*Liberya’da futbol yasaklandı.

*Kupanın son şampiyonu Nijerya da riskli bölgede.

*7 kez şampiyon olan Mısır, turnuvanın en başarılı ekibi.

Ebola nedir?

Ebola virüsü ilk kez 1976 yılında o dönemki adı Zaire olan Demokratik Kongo’da ortaya çıktı. Bu ölümcül virüs; ishal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olur. İnsanlardan veya hayvanlardan kan ya da vücut sıvıları temasıyla bulaşır.

Kulüplerimizin önlemi aşı olacak

Karabükspor Kulübü Doktoru Gürsoy, ebola ile mücadelelerini “Afrika’ya gitmeden önce oradaki ülkelere göre aşılar yapılır. Çünkü Afrika’da sadece ebola değil, birçok ölümcül virüs var” diye anlattı

Karabükspor 5 Afrikalı futbolcusuyla Afrikalılar’ın en çok boy gösterdiği ekiplerden biri. Karadeniz ekibinin kulüp doktoru Mutlu Gürsoy, ebola virüsüyle mücadele yöntemlerini şöyle anlatıyor: Takımımız, Avrupa kupalarında mücadele edeceği için sezonu erken açtık. Futbolcularımız tatile gidecekleri zaman genelde Fransa’ya gidiyorlar. Çünkü aileleri orada yaşıyor. Kökenlerinin geldiği ülkeye gitmeleri durumunda da çok ciddi sağlık kontrollerinden ve aşılamadan geçerek gidiyorlar. Çünkü o bölgelerde sadece ebola değil çok sayıda ölümcül salgın hastalık var. Afrika’da hangi ülkeye gideceklerse, o bölgedeki hastalıklara göre özel aşılar yapılır. Bu aşılar Sağlık Bakanlığı’nın kontrolündedir ve herkes için zorunludur. Örneğin bir Türk vatandaşı da o ülkelere gitmek isterse, ona da aşı yapılır.

TFF’nin tutumu önemli

“Kulüp doktorları bazında toplantılar oluyor. Afrika Kupası’na çağırılacak futbolcular meselesini orada değerlendireceğiz.Sağlık Bakanlığı’nın ve TFF’nin tutumu da önemli. Çünkü aşılar bakanlıktan tedarik edilir. Bizler kulüp olarak çoğu aşıyı bulunduramıyoruz. Yapmak istesek de muktedir değiliz.Bugün'ün haberine göre, Bursaspor’un yeni transferi Bakaye Traore, Gürcü ekibi Sachkhere ile oynanan 2 Avrupa ligi maçında forma giydi. 29 yaşındaki Malili orta saha oyuncusu, Milan ve Nancy gibi takımlarda da boy göstermişti.

Süper Lig’deki Afrikalılar

Akhisar Belediye
Sonko Senegal
Kuate Kamerun
Ntibazonkiza Burundi

Balıkesir
Jabbie Sierra Leone

Beşiktaş
Demba Ba Senegal

Bursaspor
Taiwo Nijerya
Traore Mali

Çaykur Rize
Oboabona Nijerya
Viera Fildişi Sahili
Kweuke Kamerun
LuaLua D. Kongo Cum.

Eskişehirspor
Akaminko Gana
Lawal Nijerya
Bienvenu Kamerun

Fenerbahçe
Yobo Nijerya
Sow Senegal
Webo Kamerun
Emenike Nijerya

Galatasaray
Chedjou Kamerun
D. Nounkeu Kamerun
Amrabat Fas

Gaziantepspor
Binya Kamerun
Mehdi Cezayir
Arokoyo Nijerya
Chibuike Nijerya
Camara Gine

Gençlerbirliği
Gosso Fildişi Sahili

Başakşehir
Bangura Sierra Leone

Karabükspor
Mabiala D. Kongo Cum.
Sow Mali
Traore Burkina Faso
Kumbela D. Kongo Cum.
Akpala Nijerya

Kasımpaşa
Coulibaly Fildişi Sahili

Kayseri Erciyes
Mangane Senegal
Mandjeck Kamerun
Sylla Mali

Mersin İY
Nakoulma Burkina Faso

Sivasspor
Utaka Nijerya
Chrisantus Nijerya

Torku Konya
Campos Angola

Trabzonspor
Bamba Fildişi Sahili
Constant Gine
Belkalem Cezayir
Medjani Cezayir

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!