Bonzai Ankara'yı tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Bonzai Ankarayı tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 01:00

Başkent'te kulanılan uyuşturucu maddeler arasında bonzainin ilk sıralarda yer aldığı bildirildi. Uyuşturucu madde kullanıcıları hakkında 41 günde yaklaşık 500 suç dosyası geldi.

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosuna, uyuşturucu madde kullanıcıları hakkında 1 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında yaklaşık 500 suç dosyası geldi.
İncelenen dosyalarda, "Bonzai" olarak bilinen JWH-18 grubu sentetik kannabinoid türevi uyuşturucu madde kullanımı ilk sıralarda yer aldı. Bonzainin kolay bulunduğuna ve ucuzluğuna dikkati çeken Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcıları, bonzai kullananların ekonomik durumunun kötü olması, ailevi sorunlar, merak ve çevresel etkiler yaşamasının bonzaiye başlama nedenleri arasında bulunduğunu belirtti. Böcek ilacı, atlar için kullanılan doping maddeleri ve fare zehirinde bulunan etkin kimyasalların yanı sıra kokain de içeren ölümcül kimyasal bonzai, "sentetik kannabinoid" ve "sentetik esrar" olarak da biliniyor. Bonzai kullananların kan basıncında hızlı ivmelenme ve buna bağlı kalp atışında artış, ağızda kuruluk, göz kızarıklığı, halüsinasyon ve açlık hissi verdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

KARARI SAVCI VERECEK

"Yeni yargı paketi" olarak bilinen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesiyle uyuşturucu madde kullanıcılarının hakim yerine savcı karşısına çıkartılmaya başlandı. Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçunun cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis iken, 2 yıldan 5 yıla çıkartılan değişiklikle zanlı daha önce mahkemeye sevk edilirken düzenlemeyle savcılık tarafından takip edilecek. Kullanıcıları önce tedavi için Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezlerine sevk eden savcılar, erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulayacak. Savcı tarafından takip edilen dosyada, kişi bir yıl denetimli serbestlik ve 5 yıl erteleme süresine tabi tutulacak. Bu süre zarfında şüphelinin, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, tedaviyi kabul etmemesi ya da hakkında 5 yıl içerisinde yeniden uyuşturucu madde kullanmaktan işlem yapılması durumunda Asliye Ceza mahkemelerinde kamu davası açılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!