Moody's'den Türkiye açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Moodysden Türkiye açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 12:54

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'deki politik gerginlik ve belirsizliğin 2015 seçimlerine kadar devam edeceğini, cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarının Türkiye'nin temel ekonomik ve kurumsal zorluklarını gidermeyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Moody's'in Türkiye değerlendirme raporundan öne çıkan diğer başlıklar şöyle

* Yeni başbakanın atanması ve Ak Parti'nin iç dinamiklerini belirleyecek parlamento seçimleri tamamlanmadan not üzerindeki etkiler tam anlamıyla netleşmeyecek.

* Politik görünüm istikrar kazanana kadar yapısal reformlar aksayabilir, bu da Türkiye'yi uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar karşısında kırılganlaştırır.

* Bu yıl büyümenin yüzde 3'te kalmasını bekliyoruz.

* 2003'dan bu yana sağlanan ivmenin devam ettirilmesinin önümüzdeki dönemde zorlaşacak.

* Merkez Bankası'nın faizlerde yaptığı indirimler Türkiye'de enflasyon riskini artırıyor.

* Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda kuşkular arttı.

* Ak Parti içindeki dengeler ekonomi politikası ve yönetim yaklaşımını nasıl etkileyeceği konusunda bazı işaretler verecek.

Haberin Devamı

SEÇİM ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPMAMIŞTI

Moody's Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Türkiye'nin kredi notunu 8 Ağustos günü değerlendireceğini açıklamıştı. Ancak Moody's'ten 8 Ağustos'ta herhangi bir açıklama gelmemiş, bu durum da piyasa uzmanlarını şaşırtmıştı.

Türkiye'nin Moody's notu Baa3 ile yatırım yapılabilir seviyede bulunurken, Türkiye'nin görünümü 'negatif' olarak belirlenmişti.

Moodysden Türkiye açıklaması
MOODY’S TOPU TACA ATTI

Moodysden Türkiye açıklaması
FITCH’TEN KRİTİK TÜRKİYE AÇIKLAMASI

DOLAR YÜKSELDİ

Açıklamaların ardından piyasalarda dolar 2.1640 TL'nin üstüne çıktı. Dolar açıklama öncesi 2.16 TL'nin altında seyrediyordur. Borsada ise ilk seans yüzde 0,05 artışla 77 bin 610 puandan kapanmıştı. Açıklamanın ardından borsa ikinci seansta eksiye döndü.

27 AĞUSTOS'A KADAR SİYASET TAKİP EDİLECEK
Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan Moody's'in açıklamalarından 27 Ağustos'a kadar siyasi gelişmelerin daha çok izleneceği anlamı çıktığını belirtti. Özarslan "Borsada yabancı satışlarının devam ettiği görülüyor. İlk aşamada 76,000 desteğine doğrı geri çekilme devam edebilir. Henüz piyasalar Moody’s ten bir not indirimini satın almıyor ancak gerginlik yaratmaya devam ediyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!